DL: Trebanjska zadruga lani uspešno

18.5.2017 | 12:00

Direktor Kmetijske zadruge Trebnje Ludvik Jerman (Foto: J. S.)

Direktor Kmetijske zadruge Trebnje Ludvik Jerman (Foto: J. S.)

V Kmetijski zadrugi Trebnje, drugi največji tovrstni zadrugi pri nas, so lani ustvarili dobrih 42 milijonov evrov prihodkov. Promet so v primerjavi z letom prej povečali za slabe tri odstotke, med naložbami so lani obnovili žužemberško samopostrežno prodajalno, še bolj smelo pa so naložbe zastavili za letos – v Mokronogu so tačas samopostrežno trgovino že posodobili, februarja bodo obnavljali prodajalno v Šentrupertu, nato bo na vrsti še nekaj manjših.

Kmetijska zadruga Trebnje, ki se lahko pohvali s 55-letno tradicijo, ima danes že več kot 740 članov, vanjo so včlanjeni kmetje vse od žužemberške občine, prek občin Temeniške in Mirnske doline – Trebnje, Mirna, Šentrupert, Mokronog-Trebelno – pa do litijske občine, predvsem z območja okoli Gabrovke in Dol pri Litiji. Trebanjska zadruga, ki skupaj zaposluje 180 ljudi, ima 26 trgovin, od tega 14 živilskih, ena je tekstilna, ostale so tehnične, ob tem pa še več gostinskih lokalov, domačo kuhinjo, dve črpalki za dizelsko gorivo in žago.

Lani je zadruga ustvarila dobrih 42 milijonov prihodkov, kar je slabe tri odstotke več kot leto poprej, razlaga Ludvik Jerman, direktor Kmetijske zadruge Trebnje, ki jo uspešno vodi že dve desetletji. Rast prometa so zabeležili predvsem na račun večjega odkupa, dodaja, v trebanjski zadrugi namreč opravljajo odkup mleka, živine, oglja, lesa, zelenjave in drugega. Lani so denimo odkupili 26 milijonov 631 tisoč litrov mleka in skoraj devet tisoč glav živine, od tega več kot 7.650 glav mladega pitanega goveda. Prav odkup živine so lani najbolj povečali, saj so je običajno odkupili okrog dva tisoč glav manj. A pri tako velikih količinah odkupa so lahko tudi močno odvisni od cene, še pravi Jerman, kar še zlasti velja za odkupne cene mleka, ki so se občutno zmanjšale.

Trebanjska zadruga, ki v sodelovanju z lokalnimi proizvajalci hrane nudi tudi različne domače pridelke in izdelke, pa je lani dobila tudi bonitetno oceno odličnosti AAA, pove Jerman. Gre za najvišjo bonitetno oceno, ki jo prejmejo najbolj zanesljivi poslovni subjekt za sodelovanje z vsemi poslovnimi partnerji, v Sloveniji se lahko z njo pohvali le 4,2. odstotka podjetij. Kot ob tem poudarja Jerman, je njihovo načelo poslovanja, da izpolnijo, kar se dogovorijo, plačila pa opravijo hitro in na dogovorjeni dan.

Sicer tudi letos v Trebnjem načrtujejo rast prometa, še ocenjuje Jerman in napoveduje, da bodo nadaljevali prenovo samopostrežnih prodajaln. Oktobra lani so namreč prenovili in razširili ponudbo v Žužemberku, že letos so celostno preuredili samopostrežno prodajalno v Mokronogu, podobno bodo februarja urejali prodajalno v Šentrupertu, nato se bodo lotili obnove prodajaln v Velikem Gabru, na Veliki Loki in v Dobrniču.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 26. januarja 2017

J. Sinur

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava