DL: 65 let od zažiga škofa Vovka

7.5.2017 | 19:00

Odkritje spominske plošče škofu Vovku na bršljinski železniški postaji 20. januarja 2002 ob 50-letnici poskusa zažiga Vovka. Na fotografiji: takratni novomeški prošt Jožef Lap (na levi) in tedanji slovenski metropolit in ljubljanski nadškof dr. Franc Rode. (Foto: MiM)

Odkritje spominske plošče škofu Vovku na bršljinski železniški postaji 20. januarja 2002 ob 50-letnici poskusa zažiga Vovka. Na fotografiji: takratni novomeški prošt Jožef Lap (na levi) in tedanji slovenski metropolit in ljubljanski nadškof dr. Franc Rode. (Foto: MiM)

20. januarja je minilo 65 let od zažiga božjega služabnika škofa Antona Vovkav Novem mestu (rodil se je leta 1900 v Vrbi na Gorenjskem). V ljubljanski stolnici sv. Nikolaja je bilo spominsko slavje z molitvijo rožnega venca in mašo, ki jo je vodil pomožni škof Franc Šuštar, po maši pa je o škofu in sramotnem dogodku, ki se je zgodil v času hudega komunističnega preganjanja Cerkve, spregovoril zgodovinar Jurij Pavel Emeršič.

Kot je znano, je 20. januarja 1952 organizirana in naščuvana množica na železniški  postaji Bršljin brutalno napadla in zažgala takratnega ljubljanskega škofa Antona Vovka, ki se je skupaj s spremstvom iz Ljubljane z vlakom odpeljal proti Novemu mestu, saj naj bi v župniji Stopiče blagoslovil obnovljene orgle. V svojih spominih je trenutke groze škof Vovk opisal takole: »Zagorel je bencin, s katerim sem bil polit, od dna suknje in velikanski plamen je segal preko glave. Modri in smrdeči zublji so plapolali okoli moje glave, divjaki so se pa umaknili v polkrog in divje kričali: ´Zgori, hudič! Crkne naj hudič!´ Trenutki so bili grozni. Če bi mi tudi kdo hotel kaj pomagati, bi mu divjaki ne pustili, tako so bili divji.« Škof je zbral dovolj prisebnosti, da si je z rokavicami na rokah hitro odpel suknjo, gorečo slekel in odvrgel. Vratni kolar iz celuloida, ki je tudi že gorel, je zagrabil z volneno ovijačo in ogenj zadušil. Surovost množice pa ni odjenjala, kot v transu je skandirala: »Zgori, crkn naj hudič!«

Kalvarija v Novem mestu je trajala kar štiri ure in pol, škof, ki so ga demonstranti zasmehovali in sramotili, se je s hudimi opeklinami – zaradi celuloidnega kolarja (duhovniški ovratnik) je dobil močne opekline po vratu – le z najnu jnejšo zdravniško oskrbo moral vrniti v Ljubljano in šele nato poiskati zdravniško pomoč. A preganjanja ni bilo konec – tudi v bolnišnici, kjer se je zdravil, ga je zasliševala Udba. Po zažigu škof ni nikoli povsem okreval, nasilna zasliševanja Udbe pa so se nadaljevala. Škof je umrl leta 1963 in je pokopan na ljubljanskih Žalah. A namesto ponižanja, ki so ga storilci želeli doseči, je škof Vovk v očeh javnosti postal junak, dobil je avreolo mučenika, še vedno potekajo molitve za njegovo beatifikacijo.

Kot je na sim poziju o škofu Vovku dejal zgodovinar Stane Granda, je zelo žalostno, da organizatorji zažiga niso bili nikoli kaznovani, oblast se jim je za njihovo dejanje v kasnejših letih celo bogato oddolžila. »Svojevrstna sramota Slovenije kot pravne države je de jstvo, da moramo o pobudnikih in naročevalcih napada še vedno ugibati. Še vedno so živi ljudje, ki o tem vedo iz prve roke in bi lahko vse zadovoljivo pojasnili.« Granda je postregel z dokazi, da je zažig pripravila in vodila partija in ne njeni samovoljni posamezniki.

Članek je bil objavljen v 4. številki Dolenjskega lista 26. januarja 2017

L. M.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (11)

8.5.2017–1     + (4)     – (5)     Oceni Fanika 

Škof so bolehali za redko boleznijo "flamouble naturalis" zato je prišlo do samovžiga. Pa menda ni pričakoval, da ga bodo zaradi izdajstva Cerkve pričakali z možnarji. Po informacijah iz Vatikana (dokument je našel Roman Leljak) je bil namenoma poslan v Novo mesto, da se povzroči incident. Storilec je je vedno živ in aktivni član Opus dei, le članarino ne plačuje redno. Ta primer ponuja možnost vsakoletne gasilske olimpijade za pionirje in mlajše mladinke.

8.5.2017–1     + (4)     – (5)     Oceni dr. Mengele 

Bolezen "flamouble naturalis" je precej pogosta med prebivalci Vatikana. Izhaja pa iz tradicije zažiganja znanstvenikov ( B . Giordano), čarovnic in praznovanja 1. maja. Velika možnost obstaja, da je isto bolezen podedoval tudi škofov sin in hči. Je sicer ozdravljiva, najbolj učinkovito zdravilo pa je halon v večjih količinah in vsakodnevna hoja 10 km z 65 zdravamarijami.

8.5.2017–2     + (2)     – (4)     Oceni Grims 

Kako vas ni sram tako grdo govoriti o prečastitem gospodu škofu i njegovih otrocih. Prišli boste v pekel kjer vam tudi halon ne bo pomagal. Vsakemu lahko mašinca zataji je rekel škrlatni Franc Hode, potrdil pa je to ugotovitev tudi g. Peter Štelcer. Zgoraj omenjeni dogodek bi lahko resnično praznovali z 1. majskimi kresovi. S tem bi privabili veliko turistov iz Međugorja in Lištice.

8.5.2017+3     + (6)     – (3)     Oceni pucflek 

dr Granda je zadnjič na janševizij dejal "pamet nucaj", a očitno mu ne koristi.

8.5.2017+2     + (3)     – (1)     Oceni Samo vprašam .... 

A je bil coprnik? Inkvizicija??

8.5.2017–2     + (0)     – (2)     Oceni Vućko 

Škof res ni imel sreče. Če bi zgorel do konca, bi bil danes zagotovo svetnik, tako je pa samo kandidat za častnega člana Gasilske zveze SR Slovenije. Jaz sem se velikokrat spekel, ko sem žgal apno, pa zaradi tega nisem delal nobene halabuke. Je pa okrogli Granda v mladih letih okoli letal z ardečo pionirsko rutico. Le kaj se mu je zgodilo kasneje??

8.5.2017—     + (2)     – (2)     Oceni Magdalena 

Na sliki vidim same škrlaltne uniforme z šubaro na glavi. To me ne moti, le da ni bilo v bližini majhnih dečkov in deklic. Nikoli se ne ve, kakšen nagon lahko pri "posvečenih" sproži bližina mladega mesa.

8.5.2017+1     + (3)     – (2)     Oceni potrebno spomina 

Sramota kakšne zločine je počela komunistična mladina in udba , to je res potrebno spomina in v poduk

8.5.2017+1     + (2)     – (1)     Oceni Leljačina 

Sramota kakšne zločine je počela katoliška cerkev. Na deset tisoče pri živem telesu sežganih ljudi, posebej žensk. Ker se niso vdale cerkvenim dostojanstvenikom. Koliko sežganih samo zaradi zznanstvenih odkritij... Sežigali so celo lastne ljudi, ki so se drznili Sv. pismo prevest v ljudem domač, materin jezik!! Vsekakor je bila katoliška inkvizicija nekomu v navdih .... Je mogoče sporno to, da je bil kot gorilni medij uporabljen naftni derivat in ne les? Vsekakor je zažig živega človeka nečloveški, pa naj si gre za nasprotnika RKC ali pa za njenega pripadnika. Vendar - kdor koli je nesrećneža zažgal je navdih našel v postopkih inkvizicijskih sodišč "matere Cerkve" in v postopkih nacifašističnih prijateljev te ustanove ... Najprej pometite pred lastnim pragom.... Sicer se pa strinjam - dober poduk...

9.5.2017+1     + (2)     – (1)     Oceni Gasilec Samo 

Zakaj pa niso šli v Šentjošt, tam so ujete partizane belogardisti pekli na ražnju. To je potrebno vprašati Franceljna Rodeta? Verjetno so v imenu boga iz njih izganjali hudiča? Pa še nekaj me moti v tej zadevi! Govori se, da naj bi bil Rode v sorodu z Maradono, oziroma, da se je sukal v Argentini okoli njegove mame. To sicer ni preverjeno, toda Roman Ljeljak že piše doktorsko disertacijo o tej zadevi. Bomo videli kako se bo zgodba nadaljevala.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava