DL: Je to res primeren prostor za kulturni dom?

1.5.2017 | 14:30

Župan Alojzij Kastelic (foto: arhiv)

Župan Alojzij Kastelic (foto: arhiv)

Trebanjec je opozoril na sklep trebanjskega občinskega sveta o tem, da naj bi začeli pri železniški postaji v Trebnjem graditi nov kulturni dom. »To bi bila napaka. Dovolj bi bilo, da bi obnovili sedanji kulturni dom. Filmov v n jem ne predvajajo več, na prireditvah je dvorana v glavnem polna le na pol, večje prireditve pa pripravijo v športni dvorani pri osnovni šoli. To za kraj zadostuje in kaj večjega ne potrebujemo. Poleg tega je prostor pri železniški postaji za nov dom povsem neprimeren, saj je ob premikanju lokomotiv tam hrup in veliko tresljajev,« je utemeljil Trebanjec, ki je želel slišati tudi mnenje župana.

Trebanjski župan Alojzij Kastelic odgovoril, da je umestitev kulturnega centra občina Trebnje zaupala dekanu Fakultete za arhitekturo prof. dr. Petru Gabrijelčiču, ki je preveril možne lokacije za umestitev, nato pa izdelal strokovno mnenje, tako imenovano swot analizo, prednosti in slabosti posameznih lokacij. »Gradivo je obravnaval občinski svet in potrdil umeščanje na prostoru, kjer je sedaj Komunala. Ta prostor naj bi bil tudi v sinergiji s prometno strategijo, saj bi zgradili 300 do 500 podzemnih parkirnih mest, s tem pa bi se večina avtomobilov umaknila iz centra mesta. Bližina železniške postaje je po mnenju stroke omejitveni dejavnik, vendar v ničemer ne bo motil dogodkov v kulturnem centru. Želel sem doseči, da bi v prehodnem obdobju uporabljali stari kulturni dom, vendar predlog v občinskem svetu ni dobil potrebnega soglasja,« je pojasnil Kastelic, ki je povedal tudi, da so z obravnavno v občinskem svetu zaključili umeščanje in iskanje lokacije. Sedaj je v postopku javni natečaj za arhitekturno oblikovanje in načrtovanje.

Medtem je Komunala Trebnje že kupila 1,5 ha veliko zemljišče v bližini obrtne cone, kjer bo nova lokacija komunalnega podjetja.

Članek je bil objavljen v 3. številki Dolenjskega lista 19. januarja 2017 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava