NM*v*žici - želimo ohraniti resnico in pravico do izpovedi

28.4.2017 | 14:50

NM*v*žici - želimo ohraniti resnico in pravico do izpovedi
NM*v*žici - želimo ohraniti resnico in pravico do izpovedi

Še nebo je počakalo, da so se pohodniki na spominski poti okoli mesta množično zbrali na muzejskih vrtovih Dolenjskega muzeja v Novem mestu. To, kar je bilo včeraj moč videti in slišati v mestu ob Krki, gre v trajen spomin. Kaj ne bi? Zastave, glas harmonike, pesem, smeh je vel iz vseh.

Že od 8. ure naprej so se vile, kot prstan okoli mesta, kolone pohodnikov borčevskih organizacij, športnih društev, meščanov in pohodnikov iz drugih krajev. Pohod nikakor več ni lokalnega značaja. Prehaja v slovenski dogodek, kar je moč videti na različnih medijih, ki so v letošnjem letu pokazali več zanimanja.

Vse kolone pohodnikov so hodile po dobro označeni pohodni poti po Zupančičevem sprehajališču, obronku Bučne vasi s Plečnikovim spomenikom padlim, Bršljina, po situlskih poteh Marofa, tam do francoskega spomenika, s pogledom na mogočni prostor Krke tovarne zdravil Novo mesto, ob Krki v Ragov log, kjer je moč videti ob ostankih strelskih jarkov skupaj rastoče hraste in smreke, ki so jih v tako rast prisilili okupatorjevi vojaki na straži pred partizanskimi napadi, Drejčetovi poti, kjer raste Napoleonova vrba, ob Težki vodi s pogledom na tisoče izdelanih avtomobilov Revoza, na njivi z največjim hektarskim donosom, ki jih je sekala na pol žična ograja in bunkerji, ki so jih v letu 1943, novembru, nekaj noči napadale partizanske enote. V tem mesecu je padlo največ borcev Cankarjeve brigade in obešenih enajst ujetih partizanov.

Na Drski še stoji okupatorjev bunker, danes kot spomenik, s topom na svoji strehi. Želja vestnih organizatorjev je, da bunker, ki ga urejujejo, spremenijo v učni prostor, kjer se bi pridobivala vedenja o času iz narodno osvobodilnega boja. Naj mladi zvedo, da je bilo Novo mesto večkrat bombardirano, porušeno, požgano, da je padlo veliko mladih ljudi, ki so šli v partizane, kar pričajo napisi v Spominski loži, veži Gimnazije, spomeniku na pokopališču v Ločni, Ruperč vrhu, Šentjernejski cesti. Novo mesto je bilo prvo in edino osvobojeno mesto izpod jarma fašizma, bilo boj proti nacizmu, domobrancem, ki so skupaj z Nemci izbojevali tisti poboj na Javorovici, ko so se partizani sklicevali na mednarodne pravice ujetnikov, vendar usmiljenja ni bilo.

Novo mesto je mesto heroj, kot sta to pisala domačina Bogdan Osolnik, Skozi surovi čas, Vlado Ambrožič Novljan in številni pisci, tudi Ilka Vašte v svojem zadnjem, prejšnji mesec predstavljenim romanom.

Udeleženci proslave Svoboden v svobodni domovini so prisluhnili pretežno petemu programu Mešanega zbora upokojencev Novega mesta, meščanke Marije Jerele, neutrudni Marjetki Popovski, ki je pela z rok skupino Svobodna pesem iz Straže s priredbami partizanskih pesmi in svojim bogatim programom izbranih pesmi upora in avtorskih del. Recitacije učencev OŠ Center in OŠ Drska ob spremljavi violine, so bile vpete v nastop harmonikarjev Glasbene šole Novo mesto in avtorsko delo Marjana Hrena o Spominih na mamo Tončko, ki je izpovedala, kako so tri kmečke žene, s skupaj štirinajstimi otroki, brez mož, ki so bili ubiti ali v partizanih šle v štab brigade in dosegle vrnitev treh volov od šestih, saj so ravno ti omogočili obdelovanje polja tam pod Gorjanci, kjer je v enem dnevu na vrata potrkal vojak iz petih različnih vojska.

Slavili smo svobodo. Kako je ta potrebna za ustvarjalno in uporniško pot, je podal zadnji govorec, ki je to podkrepil z mladima članoma Kluba «Pismonoš« Novo mesto, z izpustom iz kletke, ječe, štirideset golobov pismonoš, v svobodno nebo nad Novim mestom, zdaj tudi jantarjevim mestom. Naredili so krog nad več sto pohodnikov in udeležencev proslave in izginili v vedrino neba, saj dežja ni bilo.

Celotno prizorišče so v celoto objeli praporščaki krajevnih organizacij združenja borcev in člani Spominske Novomeške čete. Ploskanje obiskovalcev je potrdilo priljubljenost vseh. Prisotna sta bila partizana Stane Ilovar, 94 let,borec 14. Divizije, dr. Tone Šavelj borec Primorskega odreda. Hvala obema za zmago!

Ali je še kje kdo, ki ne bi ljubil te naše domovine in ljudi, ki želijo ohraniti resnico in pravico do izpovedi dogodkov iz tistih težkih dneh boja za svobodo, jezik, domovino. Kulturni program je ponovno potrdil, da je kultura v človeku gibalo ustvarjalne moči vsakega posameznika. Ustvarjalnost je upornost, vztrajnost odlika, ki je v program mesta močno vsadila ta dogodek.

Prispevek napisal in opremil s slikami avtor scenarija dogodkov Jože Pečnik

Galerija

_nm (1)
_nm (2)
_nm (3)
_nm (4)
_nm (5)
_nm (6)
_nm (7)
_nm (8)
_nm (9)
_nm
_k (1)
_k (2)
_k (3)
_k (4)
_k (5)
_k (6)
_k (7)
_k (8)
_k (9)
_k

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (33)

28.4.2017–2     + (2)     – (4)     Oceni Proktolog 

Možgansko mrtvi zombiji

28.4.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni ive 

Zgleda, da smo ljudje ustvarjeni v taka bitja, da potrebujemo svetnike - heroje in praznične parade, maše; takšne in drugačne procesije. Človek je obredno bitje. Če ni, postane brezdušen stroj, mašina.

28.4.2017–4     + (1)     – (5)     Oceni abecedarij 

Kakšen namen imajo takšne maškarade ? Morda pripeljat islam

28.4.2017–1     + (2)     – (3)     Oceni abecedarij 

Kakšen namen imajo takšne maškarade ? Morda pripeljat islam

28.4.2017+7     + (10)     – (3)     Oceni marko123 

Partizani so osvobodili domovino, ki je bila razkosana, okupirana in priključena k III. rajhu. Nekatere daje demenca in takšne stvari očitno pozabljajo. Prav je, da se takšne dogodke obeležuje in prav je, da se vidi zastava, ki je Slovenijo rešila italijanskega, nemškega, madžarskega škornja in škornja domačega izdajalca, okupatorjevega podrepnika! Mogoče niste opazili, ampak ob takšnih proslavah je prisotna tudi Slovenska vojska, torej država daje priznanje takšnim dogodkom, kar pa se ne bi moglo reči za obeležja na Horjulu in podobnih mestih. Lep pozdrav vsem!

28.4.2017+1     + (3)     – (2)     Oceni nejko 

maškarade ki tudi ne vedo da je slovensko triglavko in zastavo na njej zamenjala srbska šajkača ki so jo malo stisnili , jo poimenovali titovka in nanjo prišili petokrako zvezdo po komandi tistih ki so bili že od samega začetka tako imenovanega NOB proti samostojni sloveniji in so jo hoteli na vso silo v jugoslaviji pod vodstvom velike srbije ( tudi za ceno življenj vplivnih in zavednih SLOVENCEV na primer Franca Rozmana -Staneta in še kakšnega ,ki se je "ponesrečil#)

28.4.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni marko123 

nejko, brez zamere... malce si pomešal pojme... ampak ni panike....

28.4.2017+3     + (4)     – (1)     Oceni abecedarij 

za domovino s Titom naprej !

28.4.2017–2     + (1)     – (3)     Oceni abecadarij 

živel 4.maj ko je odšel diktator, najlepši dan v maju

28.4.2017–3     + (2)     – (5)     Oceni FILIP 

če bi bli ti partizani kaki heroji ne bi vojna trajala stiri leta , osvobodili so nas tako zavezniki , angleži rusi američani ne razumem zakaj so danes takšne maškarade . našim je šlo bolj za revolucijo

začetnapredhodna Stran: 1/4naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava