DL: Poleg novega vrtca še obnova šol

27.4.2017 | 15:25

Kjer je današnji vrtec v Žužemberku, občina predvideva postavitev novega, ki bo večji in energetsko precej bolj varčen. (Foto: R. Nose)

Kjer je današnji vrtec v Žužemberku, občina predvideva postavitev novega, ki bo večji in energetsko precej bolj varčen. (Foto: R. Nose)

Občina Žužemberk poleg gradnje suhokranjskega vodovoda, ki je najobsežnejši projekt v njeni zgodovini, načrtuje investicije tudi na drugih področjih. Med drugim želijo v naslednjih nekaj letih v Žužemberku postaviti nov vrtec, saj je današnji zastarel in energetsko izjemno potraten.

V ta namen je arhitekturni biro ABC Cibic nedavno pripravil idejno zasnovo, ki je podlaga za projektno in preostalo dokumentacijo. Po njihovih ocenah bi gradnja novega vrtca stala okoli 1,6 milijona evrov brez DDV. Kot pravi župan Franc Škufca, bo nov vrtec energetsko zelo varčen, zato nameravajo del denarja za njegovo gradnjo dobiti iz Eko sklada, nekaj bi prispevala država, preostalo pa občina. »Računamo, da bi vsak prispeval tretjino denarja,« pravi Škufca, ki se nadeja, da bi ga v najboljšem primeru lahko začeli graditi in tudi dokončali naslednje leto. »Na področju vzgoje in izobraževanja v občini je ta vrtec naša prioriteta. Skoraj vsako leto je zaradi velikega števila otrok treba zagotoviti kakšen nov oddelek. Ker smo v vseh šolah razen na Prevolah že zapolnili prazne kapacitete, nam počasi zmanjkuje prostora,« pove župan.

Današnji vrtec v Žužemberku je montažni objekt, ki so ga postavili leta 1976 ter je bil nekajkrat že dograjen in obnovljen. »Glede na življenjsko dobo takšnih vrtcev je zagotovo že dozorel,« poudarja Škufca. Da Žužemberk potrebuje nov vrtec, je mnenja tudi ravnateljica žužemberške osnovne šole Mira Kovač, ki pri tem poudarja, da bi predšolska vzgoja v samem Žužemberku, ki je razpršena na treh lokacijah, tako potekala pod eno streho.

Vrtec Žužemberk sestavljajo štiri enote, v katere je v letošnjem šolskem letu skupno vključenih 200 otrok. 19 jih je v VVD Brulec, 45 v vrtcu Žužemberk, 61 v Stari šoli in 75 v vrtcu na Dvoru.

Trenutni štirioddelčni vrtec bi nadomestil dvonadstropni objekt, ki bi imel devet oddelkov. »V dveh etažah bi se razprostiralo okoli 1.500 kvadratnih metrov površine. Idejna zasnova predvideva vrtec po najsodobnejših standardih, razdelano še ni le glede kurjave, ki bi jo radi povezali z bližnjim zdravstvenim domom,« razmišlja župan, ki v isti sapi dodaja, da je predvidene tudi kar precej igralne površine zunaj vrtca. V ta namen so od bližnjega soseda odkupili celo nekaj kvadratnih metrov zemljišč.

Po ocenah Škufce bi nov vrtec, ko bi podrli starega, lahko postavili v devetih mesecih. V tem času pa bo treba zagotoviti vzgojno in izobraževalno varstvo predšolskih otrok drugod, se zaveda Škufca, ki razmišlja, da bi lahko začasno izkoristili prostore znotraj same občine, če bo potrebno, pa si bodo izposodili tudi bivalne zabojnike, prilagojene za spanje in igranje otrok.

Občina obenem načrtuje tudi energetsko sanacijo vseh petih šol, ki je ocenjena na milijon evrov. Obnova bi zajemala zamenjavo oken, izdelavo fasad, posodobitev kurilnic in še nekaterih drugih elementov. »Verjetno je najbolj energetsko podhranjena podružnična šola na Ajdovcu,« pravi župan, ki predvideva, da bo občina projekt skušala uresničiti po modelu javno-zasebnega partnerstva.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista 12. januarja 2017

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava