DL: DSO Novo mesto - Njihova torta ima že 37 svečk

26.4.2017 | 10:45

Direktorica DSO Novo mesto Vesna Dular je med letošnjimi projekti  omenila, da bodo verjetno prvi tovrstni zavod, ki se bo vključil v  projekt Rastoče knjige, le da zanj ne bo skrbela deklica, temveč babica.  (Foto: M. M.)

Direktorica DSO Novo mesto Vesna Dular je med letošnjimi projekti omenila, da bodo verjetno prvi tovrstni zavod, ki se bo vključil v projekt Rastoče knjige, le da zanj ne bo skrbela deklica, temveč babica. (Foto: M. M.)

V domu biva 340 oseb, prav tolikšnemu številu starostnikov pomagajo na domu – Postopoma prenavljajo dele stavbe, največja želja je dnevni center

V torek je rojstni dan praznovalo več kot 500 stanovalcev in zaposlenih Doma starejših občanov (DSO) Novo mesto. Niso se seveda veselili lastnih osebnih praznikov, temveč so počastili 37-letnico zavoda.

Že 12 let ga vodi direktorica Milena Dular. »Največji poudarek v zadnjem obdobju je na tem, da bi našim stanovalcem in stanovalkam pričarali čim bolj domačijsko občutje. To delamo na več načinov: od opremljenosti prostorov do vrste aktivnosti, pri katerih spodbujamo čim več samostojnega dela, podobno kot doma,« je začela pogovor dan pred praznovanjem. Rojstni dan je tudi čas, ko se ozrejo na opravljeno delo in predstavijo načrte.

Lani jim je uspelo z lastnim denarjem preurediti dve etaži poslopja, ki sicer meri okoli 7.000 kvadratnih metrov, v eni dela še potekajo in naj bi jih končali do konca februarja. Lotili so se nadgradnje negovalnega oddelka, tako marca načrtujejo vselitev v 12 prenovljenih sob, dom pa se bo povečal še za 600 kvadratnih metrov površin. V DSO, ki sicer lahko sprejeme 355 starostnikov, ta hip biva okoli 340 oseb, za katere skrbi 230 zaposlenih. »Pritisk na vpis se poveča vsako jesen, po končanih obnovah pa pričakujem, da bomo kmalu zopet povsem polni, zadnja leta imamo sicer vse več prošenj za sprejem zaradi demence. Povečuje se tudi pomoč na domu, ki jo opravljamo na območju šestih dolenjskih občin, tako da na terenu oskrbujemo že toliko ljudi kot v samem domu,« doda Dularjeva in med načrti za letošnje leto našteje: pritličje negovalnega oddelka bi spremenili v oddelek za dementne, poleg štirih gospodinjskih skupin, ki jih že imajo, bi radi oblikovali še dve tovrstni skupini za osebe z demenco in se lotili obnov še na tistih delih stavbe, kjer se doslej niso.

Njihovo poslopje od konca leta 1979 stoji v mirnem delu Šmihela, po obnovi pa kličejo še tri etaže, kjer so na primer nekatere sanitarije ostale nespremenjene od odprtja. Za lanske naložbe so namenili okoli pol milijona evrov, sedaj bi po besedah direktorice potrebovali še vsaj po sto tisočakov na etažo, denar za naložbe pa črpajo iz amortizacije in svoje tržne dejavnosti, ki predstavlja desetino prihodkov. Največja želja za leto 2017 pa je odprtje dnevnega centra in, ker gre za okoli 1,5-milijonsko naložbo, upajo, da jim bodo pri tem pomagale občine in da bodo uspešni na kakšnem razpisu.

Ponosna je na vse sodelavce in sodelavke, ki skupaj s prostovoljci poskrbijo, da imajo v DSO tudi po 80 prireditev letno, medgeneracijske stike pa med drugim krepijo s tesnim sodelovanjem z novomeškimi vrtci, osnovnimi in srednjimi šolami ter fakulteto za zdravstvo.

Članek je bil objavljen v 2. številki Dolenjskega lista 12. januarja 2017

M. Martinović

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava