VIDEO: Andrej Vizjak, SDS - Slovenija ima znatno večje potenciale za gospodarsko rast in nova delovna mesta

25.4.2017 | 12:40

VIDEO: Andrej Vizjak, SDS - Slovenija ima znatno večje potenciale za gospodarsko rast in nova delovna mesta

V dobrem letu so Strokovni sveti Slovenske demokratske stranke za različna področja oblikovali in predstavili program z analizami stanja in najboljšimi rešitvami za izboljšanje življenja naših državljanov. Tako je pred dobrim tednom mag. Andrej Vizjak, predsednik odbora za gospodarski razvoj in tehnologijo, predstavil gospodarski program za boljšo prihodnost Slovenije in njenih državljanov.

Na začetku je podal analizo trenutnega stanja, kjer je opozoril na ključne težave slovenskega gospodarstva: nizka produktivnost, previsoka javna poraba in premalo investicij, določena previsoka davčna bremena, nizka ekonomska svoboda, padec deleža hitro rastočih podjetij, padanje obsega kreditov podjetjem v nebančnem sektorju in prenizko število delovno aktivnih oseb v zasebnem sektorju.

V nadaljevanju je na področju gospodarskega razvoja in tehnologije predstavil deset ciljev: mednarodno konkurenčno gospodarstvo oz. spodbudno poslovno okolje, dvig produktivnosti in dodane vrednosti v gospodarstvu (višje plače v gospodarstvu in nova dobro plačana delovna mesta), več investicij, boljše upravljanje podjetij, dvig podjetniške pobude (več novih rastočih podjetij), izobraževalni sistem po meri gospodarstva, umik države iz gospodarstva, banke kot učinkovit finančni servis gospodarstvu, boljša infrastruktura, sodelovanje med načrtovalci gospodarske politike in gospodarskimi združenji.

Med ključne ukrepe, ki so potrebni za doseganje teh ciljev, uvršča razbremenitev gospodarstva, administrativne razbremenitve ter dvig produktivnosti in dodane vrednosti v gospodarstvu za rast in višje plače.

Pri tem je potrebno spodbujati tehnološke posodobitve, razvoj 4. industrijske revolucije, nove investicije, ki bodo učinkovitejše in hitrejše črpale EU sredstva, tuje investicije, digitalizacijo gospodarstva, uvesti socialno kapico ter poskrbeti za učinkovito pravno zaščito. Med ključnimi ukrepi omenja še boljše upravljanje podjetij, dvig podjetniške pobude, umik države iz gospodarstva ter ukrepe na področju energetike in na področju turizma.

Zaključil je, da za dolgoročno stabilno rast slovenskega gospodarstva, za ustvarjanje novih, kvalitetnih delovnih mest, za višje plače v gospodarstvu in posledično višje pokojnine, moramo najprej ustvariti in potem ustvarjeno racionalno deliti. Brez ustvarjanja nove vrednosti ni ustreznih plač in pokojnin, ni investicij in razvoja, ni solidarnosti in sociale ter ustreznega delovanja podsistemov družbe (javni sektor, šolstvo, zdravstvo, kultura, …). Le višja produktivnost v gospodarstvu pomeni, da lahko več delimo, to pa posledično pomeni višje plače, več naložb in razvoj. In ravno zato morajo gospodarski programi in konkretni dosežki pri izbiri na prihodnjih volitvah postati ključni.

SDS Posavje

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (6)

25.4.2017+6     + (6)     – (0)     Oceni volk 

zakaj govori sedaj o tem bil je v oblastni garnituri dva mandata in kaj od vsega nič samo nakladanje to je znanost vseh slovenskih politikov levih ali desnih

25.4.2017+5     + (5)     – (0)     Oceni Resnica 

Manj govort, manj pit in več naredit ....

25.4.2017+4     + (4)     – (0)     Oceni korli 

letos je bla pozeba,bo nos manj plav

26.4.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni butec&butec 

Za pozebo je kriv Kučan!!!

26.4.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni Kar je res, je res 

Ma kaj Kučan :-))! Komunisti so po vinogradih in sadovnjakih led trosil. Tisti Ruski, iz Sibirije ;-))!Bog ni mogel pomagati. V Siriji in Iraku ima dela čez glavo.Koordinira Američane pr izvozu njihove " demokracije" in izkazovanju njihove krščanske ljubezni :-))!

26.4.2017+3     + (3)     – (0)     Oceni cene 

Vizjak naj raje utihne.ker ni naredil nič za malega človeka,ko je bil inšpektor,župan,poslanecali pa minister za sebe je poskrbel,da nič ne dela,a fino plačo vleče in cuza vinček saj se na njemu vidi ima nos rdeč kot kuhan rak.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava