Proslava na Malkovcu - vrednote NOB še žive

24.4.2017 | 13:40

Proslava na Malkovcu - vrednote NOB še žive
Proslava na Malkovcu - vrednote NOB še žive
Proslava na Malkovcu - vrednote NOB še žive

23. aprila je na Malkovcu potekala tradicionalna prireditev ob dnevu upora proti okupatorju in v spomin na dogodke v letu 1942, ko so fantje iz teh krajev množično odšli v partizane. Da so vrednote, ki izhajajo iz NOB, še žive, priča udeležba predstavnikov številnih borčevskih in veteranskih organizacij, še živečih borcev NOB, veteranov vojne za Slovenijo, društev, ki ohranjajo tradicijo partizanskih enot in predvsem velikega števila domačinov. Prisotne sta pozdravila predsednica Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Vladka Blas in sevniški župan Srečko Ocvirk. Osrednji govorec pa je bil poslanec državnega zbora Republike Slovenije Janko Veber. Proslave se je udeležili tudi predsednik ZZB za vrednote NOB R Slovenije Tit Turnšek in generala Mirko Mirtič in Lado Kocjan.

Še pred samo proslavo so predstavniki borčevske organizacije skupaj z gosti položili venec pred spomenik žrtvam fašizma na Malkovcu.

Za bogat kulturni program, ki sta ga povezovala Peter Teichmeister in Jasmina Spahalić, so poskrbeli učenci OŠ Tržišče, harmonikar Adi Moškon in tenorist Marko Železnik, recitatorska skupina Pod svobodnim soncem in godbeniki iz Sevnice.

Alojz Povšič
Fotografije: Tomaž Kužner

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (33)

24.4.2017+7     + (12)     – (5)     Oceni Robi 

vrednote NOB kraje in praznenje hlevov in kašč, pobijanje kmetov, obrtnikov , intelektualcev, povojni poboji, Goli otok

24.4.2017+4     + (7)     – (3)     Oceni danica 

Robi pozabu si napisat , da je bila revolucija pred borbo proti okopatorju

24.4.2017–2     + (1)     – (3)     Oceni danica 

Ne jih zalit jaz se jih sramujem, žalila jih pa ne bom , potem sem ista kot oni

24.4.2017—     + (1)     – (1)     Oceni Jež 

danica ti res nikoli ne boš kot oni. Vedno dvesto odstotkov slabša.

24.4.2017–3     + (4)     – (7)     Oceni Jež 

Robi : "vrednote NOB kraje in praznenje hlevov in kašč, pobijanje kmetov, obrtnikov , intelektualcev, povojni poboji, Goli otok" Lej pobček za domovino se ne moreš bojevat in se hranit izključno s tistim, kar najdeš v hosti. Izdajalski beli zalegi je bilo lažje. Fotral so jih okupatorji. Pobijanje kmetov in obrtnikov? Dragec , med izdajalsko sodrgo so bili pretežno kmetje in obrtniki. Izobraženih je bilo bolj za vzorec, glavna njihova naloga pa je bila služenje nacifašistom. Z blaženim žegnom slovenskega klera. Nič čudnega, da jih je kar nekaj klavrno končalo. A tako končajo izdajalci širom po svetu. Ne samo v Sloveniji.Povojni poboji? Kaj pa naj narod z izdajalci, ki so se še nekaj dni po kapitulaciji nacistov srdito tolkli za nacistične cilje? Je pa lepo, da omenjaš Goli otok in se s solznimi očmi spominjaš prav tistih, ki so po vojni tako šlampasto počistili z izdajalsko nesnago.Se strinjam. Res je škoda, da so jih pozaprli še preden so delo dokončali :-))!! Bemti in ta Tito !!

24.4.2017—     + (1)     – (1)     Oceni mica 

Dajte že nehat, eni in drugi. Umirali so tu in tam, ne glede na izobrazbo, spol in stan. Vsi so bili prepričani v svoj prav, tako kot smo mi danes. Če bi končno stopili skupaj, bi bilo za vse boljše in lažje.

24.4.2017+4     + (5)     – (1)     Oceni danica 

Ježek komunistom je bilo več za revolucijo kot za boj proti okupatorju , zato toliko svinjarij, žrtev to je sprlo Slovence , tudi leta 91 je bilo veliko preveč izdajalcev

24.4.2017+4     + (6)     – (2)     Oceni Proktolog 

Komunisti so pobili več slovencev kakor nemci in italjani skupaj.

24.4.2017+4     + (4)     – (0)     Oceni vih 

horda razpuščenih klavcev sedaj pa pijavk vseh ugodnosti kao kvazi borci bogate pokojnine za nič toplice itd da bog da da bi že vsi enkrat pocrkali

24.4.2017–5     + (0)     – (5)     Oceni Jež 

danica najprej moraš razlikovat partizane od izdajalcev! Res, med partizani so bili tudi komunisti in nekaj redkih slovensko zavednih duhovnikov. Na izdajalski strani komunistov ni bilo, če pa je že kdo vendarle bil, pa je tako redek, kot duhovnik med partizani. Na tvojo in še marsikatero žalost so v partizanske vrste vstopali le narodno zavedni Slovenci, rimokatoliške veroizpovedi, ki so raje kot križ in naciste branili Slovence in domovino! Predstavljali so več kot 95% vse partizanščine. Ostalo so bili komunisti, ateisti in pripadniki drugih veroizpovedi. In skupaj z vzhodnimi in zahodnimi zavezniki premagal nacifašizem skupaj z njihovimi ritolizniki! Pozabljaš, da so partizansko vojsko z orožjem, opremo in potrebnim materialom , kasneje pa tudi z letalstvom podpirali predvsem zahodni zavezniki - Američani in Britanci. Rusi bolj malo oz. nič!! Tudi po vojni so slovenske, hrvaške in srbske izdajalce nazaj v domovino poslali Angleži. Ne Rusi, ne komunisti!! Poslali so jih tisti, proti katerim so se tako srdito borili in jih zmerjali z vsem mogočim. Pa četudi so vedeli, kaj to izdajalsko zalego čaka na domačih tleh!! Torej obsodili so jih zahodni zavezniki, OZNa je bila samo izvršitelj .Ne flancaj nekaj na pamet in ne ponavljaj toliko za velikim vodjem. Brez križa na strani nacifašistov ne bi bilo ne izdajalstva, in ne toliko med in povojnih žrtev. Komunisti pa bi bili le ena izmed političnih strank. Takrat in po vojni. Slovence je sprlo sodelovanje peščice z okupatorji. Po željah RKC!

začetnapredhodna Stran: 1/4naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava