V ZIKu Črnomelj o kmetijskih krožkih v vrtcih in na šolah

12.4.2017 | 12:35

V ZIKu Črnomelj o kmetijskih krožkih v vrtcih in na šolah

Tamara Urbančič je razvila in širi po vrtcih in šolah na Notranjskem kmetijske krožke, katerih glavna dejavnost ni samo kmetijstvo, ampak predvsem razvijati čutila otrok in krepiti osebnostne lastnosti, ki jih v današnjem času primanjkuje.

Kmetijski krožki, ki jih vodi Tamara Urbančič, pokrivajo štiri glavna vsebinska področja:

Šolski vrtovi

Spoznavanje domačih živali

Interpretacija kulturne dediščine

Gospodinjstvo

Otroci, ki se v krožke vključijo imajo tako priložnost spoznati delo na vrtu, aktivno pri delu sodelovati od priprave zemlje na setev do skladiščenja oziroma predelave pridelkov. V okviru dejavnosti šolskih vrtov ima nemalo šol na Notranjskem svoje vrtove, na katerih se otroci naučijo skrbeti za rastline, sami pridelati semena, sadike. V okviru kmetijskih krožkov otroci spoznavajo tudi domače živali. Ampak ne samo v hlevu ali na pašniku, nemalokrat so to gostje šolskih učilnic, mladi piščančki pa so bili tudi že v oskrbi otrok, ki živijo v blokih. Vsaj za nekaj tednov. Kmetijski krožki so tudi priložnost za interpretacijo kulturne dediščine in se tako udeležence nauči npr. splesti kite iz čebule, česna, snope iz koruze, pokaže postopek tlačenja zelja z nogami. V okviru gospodinjske dejavnost pa se otroci učijo in aktivno sodelujejo pri predelavi in skladiščenju izdelkov.

Kmetijski krožki niso samo priložnost za razvijanje znanj in spretnosti za kmetovanje. Predvsem so pot za razvijanje timskih sposobnosti, strpnosti, empatije, sodelovanja, deljenja, priložnost za razvoj čutil in za sprostitev. V krožkih namerno ne uporabljajo strojev, saj avtorica kmetijskih krožkov Tamara Urbančič ugotavlja, da otrokom manjka fizičnega dela. Poudarja, da je vse več otrokov pretirano egoističnih in jim vključitev v kmetijske krožke omogoča razvoj timskih sposobnosti. Z udeležbo v kmetijskih krožkih pa se vsekakor vpliva tudi na prehrano otrok, saj so otroci to, kar pridelajo, skuhajo ali predelajo, tudi pripravljeni pojesti. Otrokom delo v krožkih tako priraste k srcu, da se na vrtovih zadržujejo tudi po pouku. Zaradi pripadnosti in aktivne udeležbe v kmetijskih krožkih otroci tudi v času poletnih počitnic z veseljem pridejo pobirat krompir.

Tamara Urbančič je dejavnost kmetijskih krožkov predstavila v okviru programa Spodbujanje lokalne samooskrbe, ki je del projekta Pridobivanje kompetenc od 2016 do 2019 Pokolpje in ga ZIK Črnomelj v letu 2017 izvaja v Dragatušu, Črnomlju in Metliki. Program je namenjen zaposlenim, ki želijo z novim znanjem in spretnostmi, vplivati na stanje samooskrbe s hrano v lokalnem okolju.

Mojca Frankovič, ZIK Črnomelj

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

12.4.2017–1     + (0)     – (1)     Oceni kmet 

kako , lepo skrbite za otroke in jih ucite kako bojo preziveli v komunizmu so vzeli zemljo ljudem in delali kolhoze in solhoze velika razlika , čestitke ,le tako naprej

13.4.2017Oceni vika lozar 

Zanimivo predavanje, nekako pa nisem imela občutka, da je bil sploh kdo iz kake naše šole prisoten.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava