Na gradu Otočec čakajo na vašo velikonočno potico

11.4.2017 | 13:40

Na gradu Otočec čakajo na vašo velikonočno potico
Na gradu Otočec čakajo na vašo velikonočno potico

Na velikonočni četrtek, 13. aprila, bo na Gradu Otočec potekal prvi Festival velikonočne slovenske potice na nacionalni ravni z dobrodelno noto. Bodite zraven!

Velika noč je praznik, ki govori o zmagi duha nad smrtjo, dobrega nad slabim. Je vesel praznik. Po slovenskih domovih se bodo mize šibile pod težo velikonočnih dobrot, a žal ne bo v vseh tako. Veliko Slovencev si zaradi socialne stiske, ne le za praznike, tudi v običajnih dneh ne more privoščiti niti vsakdanje hrane. Polno je družin, kjer starši svojim otrokom ne morejo plačati niti šolske malice. Tudi na Dolenjskem. Prav tem otrokom bo namenjen celoten izkupiček Festivala velikonočne slovenske potice, ki bo v četrtek, 13. aprila, potekal na Gradu Otočec. Preživite te praznike v mislih na otroke. In specite potico zanje. Tudi vi se boste dobro počutili.

Organizatorji Festivala, Terme Krka, bodo tudi vašo potico po prireditvi prodali, iztržek pa namenili lokalni dobrodelni organizaciji. Tudi denar od treh nagrajenih potic, ki jih bodo prodali na dobrodelni dražbi, bo šel v ta namen. Potekala bo v okviru prireditve, začela se bo ob 12. uri, povezovala jo bo priljubljena televizijska voditeljica Bernarda Žarn, potice pa bo v nakup ponudil izkušen dražitelj Mitja Meršol. Pridite, lahko si priskrbite izvrstno potico za letošnje praznike, če niste vešči v domači peki, lahko pa jo kupite in podarite komu izmed tistih, ki si je sicer ne bi mogli privoščiti.

S svojo prisotnostjo na Festivalu velikonočne slovenske potice in dobro voljo lahko močno pripomorete tudi k temu, da zavest o pomenu in vrednosti kraljice naših sladic ponesemo v svet, ob tem pa bo morda prav vaša okronana za najboljšo. Razbijmo mit, da jo znajo speči zgolj starejše kmečke gospodinje, saj je potica živa dediščina, zvezda slovenske tradicije, do katere imamo pravico (in dolžnost) vse generacije. Gotovo znate pripraviti izviren nadev, ob katerem si vaši domači oblizujejo prste, ko ga strgajo s sklede, nedvomno vanj vmešate prav tiste sestavine, ki dajo potici izjemen okus. Ni nujno, da je klasičen orehov, lahko je skutin, pehtranov, lešnikov, rozinov, čokoladni, medeni ...

Na velikonočni četrtek, 13. aprila, do 9. ure zjutraj, lahko pa tudi že dan prej, svojo potico prinesite na Grad Otočec. Kako vam je uspela, vam bo prijazno povedala strokovna komisija, ki jo bodo sestavljali prof. dr. Janez Bogataj, sloviti etnolog in avtor knjige Potice iz Slovenije, mag. Marlena Skvarča, priznana senzorična ocenjevalka živil in nekdanja profesorica na ljubljanski Biotehniški fakulteti, ter Dejan Pavlič, chef de cuisine na Gradu Otočec. Za najboljše bodo razglasili tri, avtorji pa bodo prejeli zlato, srebrno in bronasto priznanje. Čeprav gre za eminentna imena članov komisije, kar brez skrbi. So zelo ljubeznivi in prizanesljivi, vedo pa tudi, da gre za sodelovanje amaterskih pekov potic, zato je vaš strah popolnoma odveč.

Ravno v tem času na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravljajo dokumentacijo za mednarodno zaščito slovenske potice pri Evropski komisiji, zato je minister mag. Dejan Židan navdušeno prevzel častno pokroviteljstvo nad prvim Festivalom velikonočne slovenske potice. »V kulturni oziroma kulinarični tradiciji našega naroda bi težko našli jed, ki bolje simbolizira praznični jedilnik slovenskega naroda, kot je to potica. Bogata tako po obliki kot po sestavinah predstavlja skorajda temelj umetnij, ki jih znajo speči slovenske gospodinje. Menim, da je zato zelo primerno, da se ime 'slovenska potica' kot zajamčena tradicionalna posebnost tudi zaščiti,« je prepričan mag. Židan, zato tudi sam vabi Slovenke in Slovence k sodelovanju na Festivalu velikonočne slovenske potice.

Argumentov, da svojo edinstveno potico v četrtek prinesete na Grad Otočec, je več kot dovolj.

Pomembno je, da pomagamo vsak na svoj način, da v duhu velike noči darujemo tistim, ki našo pomoč najbolj potrebujejo, hkrati pa podpremo slovensko potico na poti do zaščite.

Podrobnosti o festivalu si lahko preberete na spletni strani Term Krka www.terme-krka.com, kjer najdete tudi prijavnico za svojo potico.

Sprejmite izziv in bodite zraven! Za dober namen ter v čast naše dediščine, prednikov in tradicije!

Terme Krka

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava