Na ZIK Črnomelj o ''Urbanih brazdah'' in samooskrbi

29.3.2017 | 11:00

Na ZIK Črnomelj o ''Urbanih brazdah'' in samooskrbi

Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj je 23. 3. 2017 v okviru programa Spodbujanje prehranske samooskrbe gostil predavateljico in vodjo projekta Urbane brazde dr. Marto Gregorčič, sicer sociologinjo in kulturologinjo iz Filozofske fakultete v Ljubljani.

Projekt Urbane brazde sestavlja 7 podprojektov. Predavateljica je na srečanju izpostavila predvsem zadružništvo, saj je to lahko primer dobre prakse, prenosljiv v naše lokalno okolje.

V projektu Urbane brazde so se pri zadružništvu osredotočili na poljščine, saj je bila leta 2010 v Sloveniji le 34 % samooskrbnost s poljščinami. Večino poljščin, po podatkih dr. Marte Gregorčič, še danes uvažamo iz Padske nižine, ki velja za eno najbolj kontaminiranih območij. Ravno zaradi vpliva na zdravje so si v projektu prizadevali, da morajo prvi čutiti učinek samooskrbe najmlajši. Zato so najprej skušali vstopiti v obrate javne prehrane (vrtci, šole, domi starejših občanov). Izobraževali so učitelje, kuharje, otroke, starostnike v domovih, starše otrok z namenom, da ljudje ozavestijo, da je samooskrba pomembna in nujno potrebna. Ustvarjali so učilnice na prostem in gojili predvsem avtohtone vrste.

Predavateljica je izpostavila uspešnost projekta, predvsem pa trajnost, saj po zaključku dejavnost še vedno živi. Kljub uspešnosti projekta so pri delu nemalokrat trčili tudi na razne ovire, ki so jih, k sreči, znali premostiti.

Več: http://brazde.org/

Program Spodbujanje lokalne samooskrbe je del projekta Pridobivanje kompetenc od 2016 do 2019 Pokolpje, ki ga sofinancirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropski socialni sklad.

M. F.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava