DL: Pri šestdesetih letih je čas

27.3.2017 | 11:00

DL: Pri šestdesetih letih je čas

Novomeški pesnik Smiljan Trobiš si je pred desetletjem, ko mu je bilo petdeset let, želel izdati knjigo z izbranimi pesmimi iz svojih že tedaj številnih pesniških zbirk, a so mu tedaj dejali, da je za kaj takega premlad. 2. novembra letos je praznoval šestdeseti rojstni dan in le nekaj dni po njem je pri založbi Spes izšla njegova že štirideseta knjiga Nad besedami je nebo, izbrane pesmi Smiljana Trobiša.

»Pri šestdesetih sem menda že dovolj star za kaj takega. Pred kakšnim letom sem Marjana Pungartnika prosil, da bi iz mojih dvaindvajsetih zbirk pesmi izbral najboljše. Pristal je in eno leto po tistem imamo knjigo v rokah,« zadovoljen pove Smiljan Trobiš in dodaja: »Knjiga je namenjena tako tistim, ki moja dela že poznajo, kot tudi in predvsem mladim, ki jih zelo spoštujem, ker so iskalci. Iščejo smisel življenja in odgovor na zadnje vprašanje, prav o tem pa govorijo tudi moje pesmi. Izbrane pesmi so ´mainstream´ mojega dela z idejo pomagati drugim. Želim, da bi bila moja poezija tudi uporabna.«

Na vprašanje o načrtih Trobiš odgovarja, da zdaj nič ne piše, da je prvič po štiridesetih letih pesniškega ustvarjanja doživel blokado. A, zanimivo, ob tem ni skrušen, potrt, nasprotno – veselo pove, da je tako končno našel čas, da iz omare privleče rokopise pesmi, ki so nastale v gimnazijskih letih. »Zdaj jih prepisujem in urejam in bi jih rad izdal kot izbor svoje mladostne poezije,« pravi. V mladih letih je nekaj teh pesmi tudi uglasbil in jih pel ob spremljavi kitare, a pravi, da poezija v tišini lahko prenaša globlje sporočilo. »Pa še tako dober glasbenik nisem, da bi se tega lahko znova lotil. Sem samouk,« odgovori na vprašanje, ali namerava predstaviti svojo mladostno poezijo tudi skozi glasbo.

Članek je bil objavljen v 50. številki Dolenjskega lista 15. decembra 2016

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava