Javorovica žarela v srcih in pesmi - v spomin na krvav zločin med brati

19.3.2017 | 18:15

Javorovica žarela v srcih in pesmi - v spomin na krvav zločin med brati
Javorovica žarela v srcih in pesmi - v spomin na krvav zločin med brati
Javorovica žarela v srcih in pesmi - v spomin na krvav zločin med brati

Na obronkih gozdnatih Gorjancev, točneje pot Špilarjevo špico, je potekala spominska proslava v spomin na padle borce 4. bataljona Cankarjeve brigade. 16. marca 1944, je na tem mestu v globokem snegu v jutranjih urah končalo svoja mlada življenja 113 partizanov, ki so prezimovali nad vasjo Javorovico. Po večernem partizanskem mitingu v vasi Vrhpolje so se partizani zatekli v svojo bazo, ki so jo v nočnih urah obkolili nemški in domobranski vojaki. Načrt za ta poboj je naredil domačin, Drago Furlan – Oran, ki je tudi vodil okoli dvesto domobrancev v bratomorni bitki in ubijal ranjene in ujete. Tu je bil tudi kapetan garnizije domobrancev v Novem mestu Vuk Rupnik. Obkoljeni niso imeli možnosti sprejeti boj in ne rešiti se iz obroča. Presenečenje je bilo preveliko. Komandant jih je povedel navzgor v breg, vendar so bili mitraljezi z ognjem neprebojni. Polegli so okoli ruševin cerkvice sv. Ožbolta. Tu je padlo 50 partizanov. Le malemu številu borcev je uspelo po globokem snegu doseči Pleterje in okoliške vasi kjer so jih skrili aktivisti.

Partizanska vojska je tako na Dolenjskem doživela eno največjih tragedij, ko je brat pobijal brata, eden v vlogi krvnika, drugi v vlogi ubitega, z titovko na glavi. Svojci in domačini, ki so po nekaj dneh prišli na mesto poboja, so nemi zrli v pobite, zgroženi, kaj so naredili domobranci, Slovenci, ki zdaj zahtevajo spravo in skupni spomenik sredi Ljubljane. Ali je tak krvav zločin med brati sploh mogoč? Danes večina padlih še vedno leži v kostnici na Javorovici. Tu so delegacije v času igranja žalostinke položili cvetje.

Na boj in poboj nemo opominja spomenik in dve vrsti rastočih smrek v travnem žlebu, ki se vije proti vasi, kot da bi tam doli korakali mladi fantje in dekleta, ljudje pa bi peli, kdo pa so ti mladi …

Letošnja pomlad se na gori komaj prebuja. Tu in tam je videti krpe zelenja, cvetočega teloha, drena, drnulje in forzicije v mejah okoli hiš. Narava še spi.

Organizacije borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja vztrajajo z vsakoletnimi spominskimi proslavami ohranjanja na dogodke v preteklosti, ki so naš ponos v sedanjosti in lahko zgodbe o junaštvu večine slovenskega prebivalstva v boju proti okupatorju.

Letošnja proslava je bila nekaj najlepšega, kar smo lahko doživeli na Javorovici v zadnjih letih. Slišati je bilo toliko lepega petja, recitacij pesmi in čudovitih govorov; ministrice Katičeve, župana Občine Šentjernej Rafka Luzarja, dr. Martina Premka, pesnice Kambičeve, Violete Tomičeve, učencev OŠ Šentjernej, domačega pevskega zbora in zanimiv splet besed povezovalke Elizabete Kušljan Gegič. Javorovica je bila ponovno naš ponos. Z nami so bili vojaki slovenske vojske v častni straži in igranju naše himne. Z bregov se je kot slap med poslušalce zlil spominski partizanski Gorjanski bataljon s pesmijo, harmonikarji in konjem sercem z minometom na svojem hrbtu. Bil je to pogled za mlajše Slovence, za naše otroke, vnuke. Tako bi spoznali lik partizana, borca za našo današnjo svobodo. Naš ponos.

Vence so k spomeniku ponesli predstavniki občine, krajevne organizacije borcev, predstavniki ruske in kitajske vojne delegacije, kar potrjuje, da je bila partizanska vojska, zavezniška vojska zmagovalcev v 2. svetovni vojni legitimno priznana med državami, ki so se uprli nacizmu in fašizmu.

Morda danes kdo razmišlja, zakaj so padli milijoni vojakov in drugih žrtev v svetovnem kolapsu vojne. Zakaj je bilo zraven nekaj deset tisoč partizanov? Zakaj niso počakali, tako kot so želeli počakati domobranci, četniki, ustaši in se pridružiti zmagovitim vojakom zaveznikov na Koroškem, pri Trstu . To v letu 1945 ni bilo več možno. Po sestanku treh velikih na Jalti, Teheranu, so bili vsi, ki so nosili ob koncu vojne uniforme in orožje nacistov in fašistov, zapisani kazni. V večini primerih smrti po celotnem civilizacijskem svetu. To ni bilo maščevanje zmagovalcev, to je bila kazen za vse prelite solze, uboje, poboje, mučenja, trpljenje, uničena premoženja izmučenih ljudi, ki so se vračali iz taborišč, izgnanstva, internacije, prisilnega služenja Hitlerju.

Javorovica nad Šentjernejem ostaja v srcih mnogih kot trdnjava, kjer so se končale sanje mladih partizank in partizanov, ko so jih zbudili sovražnikovi rafali mitraljezov. Nič niso pomagale prošnje, ko so klicali po imenu znanca v domobranski uniformi. Milosti ni bilo! Ostale so le slike, ki so jih nekateri domobranci ponosno nosili pri sebi še potem, ko so se znašli v Teharjah in jim je sodbo izrekala ljudska oblast. Smrt, ta zla popotnica vseh nesmiselnih vojn za kapital, za oblast.

Na Javorovici je bila med petsto obiskovalci partizanka, tovarišica Miša, ki je v dnevu poboja ostala v patrulji tam proti Vahti in tako ostala živa. Slučaj in grenak nasmeh mladega dekleta v tisti pomladi. Danes boleč spomin na mnoge padle tovariše - cankarjevce.

Na obronkih Gorjancev bo vzcvetela pomlad. Pohodne poti bodo mnoge vodile mimo grobnice in spomenika na Javorovici. Mnogi bodo v grobnico in k spomeniku položili rdeč nagelj upora, morda češnjev cvet spomina in opomina, da takšnih dogodkov ne bi bilo več.

Jože Pečnik

Galerija

_a (01)
_a (02)
_a (03)
_a (04)
_a (05)
_a (06)
_a (07)
_a (08)
_a (09)
_a (10)
_a (11)
_a

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (24)

20.3.2017—     + (9)     – (9)     Oceni OBČAN 

Tov. Jože; Napisal ste: eno največjih tragedij, ko je brat pobijal brata, eden v vlogi krvnika, drugi v vlogi ubitega, z titovko na glavi. Ta tragedije se je zgodila marca 1944. Udarili sta si dve nasprotujoči si vojski. Žalostna bilanca!! Toda ne pozabite, da se je Krimska jama, ko je tudi brat ubijal brata, zgodila med majem in junijem 1942, ko o domobranstvu ni bilo še niti sledu. Poboje je izvedla 3. četa 1. bataljona Ljuba Šercerja. Portal RTV MMC je 16. 4. 2016 zapisal: ''Kot so sporočili iz Jamarskega kluba Borovnica, je bila Krimska jama med drugo svetovno vojno prizorišče številnih zločinov "vodstva partizanskega bataljona Ljube Šercerja, predvsem nad civilisti, a tudi nad posameznimi partizani".V jami so odkrili 27 okostij, med njimi 8 ženskih in celo 2. otroških. Med žrtvami je tudi 5 partizanov. So bili morda otroci izdajalci ali kolaboranti. Pokopa žrtev se je udeležil tudi predsednik RS Borut Pahor. Kaj se naš predsednik udeležuje komemoracij izdajalcev, tovariš Pečnik???? Preberite knjigo avtorja Maksa Ipavca Kalvarija Notranjske dežele. ČE SO TO IN ŠE MNOGO DRUGIH VREDNOTE NOB, POTEM HVALA ZA TAKE VREDNOTE!

20.3.2017+7     + (15)     – (8)     Oceni jan 

Na Javorovici je vedno lepo in toplo, ko si obkrožen s tako srčnimi in dobrimi ljudmi. Posebne pohvale organizatorjem, ki si zaslužijo spoštovanje. SF-SN

20.3.2017–2     + (9)     – (11)     Oceni ah 

Spet ena maškarada, ki potvarja zgodovino .....Koliko ljudi je tršelo v Šentjerneju zaradi partizanov, koliko je bilo pobitih okradenih zaradi komunistov z zvezdo na glavi???? zakaj to enkrat ne pride na dan. Pojdite na Šenternejsko pokopališče pa boste videli katere žrtve imajo večji spomenik.!!!!

20.3.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni ah 

cenura

20.3.2017+1     + (2)     – (1)     Oceni pošteno 

cenzurirani, koliko pa so ti ljudje stari? Me prav zanima koliko jih šteješ ti in predvsem OBČAN, ki tako vehamentno razlaga polpreteklo zgodovino? Bravo, kar tako naprej, OBA!!! Da Bog le ne da, da se vama nekaj takega pripeti kot je VOJNa v pravem pomenu besede. Bogi vsi ostali.

20.3.2017—     + (4)     – (4)     Oceni Resnica 

Občan !! Kdo so tisti, ki so odgovorni za to tragedijio?? Vse je lepo in nazorno zapisano v eni izmed številk revije Slovensko domobranstvo. Slovensko izdajalstvo pa se ne začne s formiranjem domobranskih enot. Pojavilo se je že prve dni okupacije, le da od okupatorjev še niso dobili orožja in opreme. Kljub temu že 15. maja 1942 beležimo na Taboru pri Loškem potoku prvi oboroženi spopad med izdajalci in partizansko enoto. Uradno so okupacijske oblasti z organiziranjem, ustanavljanjem in oboroževanjem izdajalskih enot pričele 17. julija 1942 z ustanovitvijo prve enote vaških straž v Št. Joštu nad Vrhniko. Do konca leta 1942 je bilo na ozemlju pod italijansko okupacijo v izdajalske vaške straže včlanjenih kar 4.500 kvazi domoljubnih Slovencev! Čemu ti navedki?? Zato, ker se skušajo žrtve iz Krimske jame prikazati kot izgovor za organiziranje vaških straž in MVAC,temelja za kasnejše formiranje domobranskih izdajalskih enot . Zakaj? Prva žrtev iz Krimske jame datira iz 14.5.1942. Torej do dneva natačno sovpada s spopadom s 15.5. 1942 nas Taboru!! Vsako nakladanje o tem, da v tistem času še ne moremo govorit o izdajalskih enotah je čisto preprosto - ena velika laž in podtikanje!! Kako slabo to podtikanje opravljate, pa kažejo tvoje navedbe - citiram : ".V jami so odkrili 27 okostij, med njimi 8 ženskih in celo 2. otroških. Med žrtvami je tudi 5 partizanov."- konec navedka. Na spletni strani http://www.geocities.ws/siorli/krimska_jama.htm pa je navedeno, da je bilo v jami najdenih 28 okostij, med njimi trije otroci, osem žensk in sedemnajst moških.Istočasno pa na isti strani objavljen poimenski spisek ob datumih rojstva in datumih smrti navaja le 24 žrtev. Med njimi sta le dva, ki bi jih lahko uvrstili med otroke oz. maldoletnike - Lešnjak Ivan - Lešnjak, star 17 let - partizan in Zajc Marjan, prav tako pripadnik partizanskih enot. Kaj so zagrešili partizani, ki so žalostno končali v jami skupaj z ostalimi? Mogoče prav tako izdajo, kot preostali?? Pa še nekaj - vsaka vojska izdajalce iz svojih vrst kaznuje še strožje kot tiste, ki niso pripadniki njenih enot!! Za konec pa še MOJ odgovor na vprašanje zastavljeno tov. Pečniku : Da, naš predsednik se udeležuje pokopov slovenskih izdajalcev. Njegova prisotnost pa upam da še ne pomeni njihove rehabilitacije in glorifikacije. Je le ena izmed populističnih političnih potez našega predsednika, ki želi še kak mandat predsedovati kot sam pravi - vsem Slovenkim državljanom. Ne glede na politično pripadnost, vero, raso, Torej tudi potomcem slovenskih izdajalcev.In navsezadnje mu dajem podporo!! Malo me moti le njegova prisotnost na simbočnem pokopu hrvaških ustašev iz Barbarinega rova. To je bolj v pristojnosti hrvaškega kot slovenskega predsednika države :))!

20.3.2017+1     + (6)     – (5)     Oceni marko123 

Partizani so osvobodili domovino! Tega ne more spremeniti nihče!

21.3.2017—     + (5)     – (5)     Oceni OBČAN 

pošteno: Sprevračaš moje besede. Nisem pisal niti mislil, da je prav, da je slovenski človek trpel. Gorja je bilo veliko in preveč. Bi ga pa bilo veliko manj, če bi se šla OF in KP osvobodilno vojno in ne revolucijo. Danes je zagovornike teh dveh (in še vseh spremljajočih) organizacij sram, za takšno gorje, samo nočejo priznati. Partizani so verjeli v narodno osvobodilni boj, toda KP je partizane izkoristila za izvedbo revolucije nad lastnim narodom in je Slovencem vsilila komunizem. Noben partizan se ni boril za komunizem ampak za osvoboditev domovine. Nekateri trdijo, da revolucije ni bilo: LAŽNIVCI. Imamo Trg revolucije, spomenik revoluciji, na Wikipedii pa za kup med in povojnih politikov najdemo zapis REVOLUCIONAR. Ljudje se še danes ne upajo spregovoriti o partijskem nasilju nad prebivalstvom. Samo v Ljubljanski pokrajini je bilo do poletja 1942 ubitih 1.300 civilistov, ki jih je pobila VOS. Eden glavnih morilcev je bil Franc Stadler-Pepe (poznejši narodni heroj), ki je ubil tudi Erlicha in bana Natlačna, Pa Puklasti Miha, pa Kratochvil, ... Po takih morilcih so po letu 1945 poimenovali mesta, kraje, ulice, trge, ..

21.3.2017+3     + (5)     – (2)     Oceni organika 

Osebno nimam nič proti proslavam, kjer se zastonj je in pije ob zvokih harmonike. Ljudje smo pač družabna bitja. Ugotavljam pa, se danes zgodovina še bolj potvarja, kot se je v bivši Jugi in da je "borcev" vsak dan več. Če bi jih bilo toliko med tisto pravo vojno, bi Nemci hitro pobegnili iz Slovenije. Žal se moram strinjati z enim od komentatorjev, da je druga svetovna vojna za slovenski živelj eno od najbolj tragičnih obdobij v naši zgodovini in da je prišlo do bratomorne vojne, saj je Slovenec pobijal Slovenca in je bilo veliko več pobitih na tak način, kot pa v tistih pravih bitkah z Italijani ali Nemci. In tudi na povojna grozodejstva ne smemo pozabiti, čeprav se še danes sliši, da če ne bi mi njih, bi pa oni nas. Me spreleti srh, ko slišim ali preberem kaj podobnega. In še nekaj je res, te proslave se veliko preveč izkorišča za dnevno politično obračunavanje med strankami, kar je še posebej narobe. Kadar je na oblasti desnica, je na primer proslava v Dražgošah pravi obračun pri O.K. Koralu z oblastjo, kadar so na oblasti levi, se Dražgoše komaj kje omenijo. Zanimivo, kajne ?

21.3.2017–1     + (4)     – (5)     Oceni Resnica 

OBČAN prav imaš! Noben partizan se ni boril za komunizem ampak za osvoboditev domovine. Tako si zapisal in to je vsa resnica!! V partizanske vrste so vstopili res pravi in iskreni domoljubi ne glede na veroizpoved ali nacionalnost.Pa vendar vse, tudi zelo verne, danes skušate prikazati kot nekakšne barabe, prekucuhe, skratka kot največje govno slovenskega naroda. Slovensko izdajalstvo pa prikazati s svetniško avreolo. Trobezljate o tem, da je bil povod za ustanavljanje izdajalskih enot teror nad civilnim prebivalstvom, ki naj bi ga izvajali partizani. Molčiš pa, ko se ti dokaže, nasprotno! Omenjaš tega Ehrlicha ( drugič vsaj pravilno zapiši njegov priimek!!! ) in bana Natlačena. Da, bila sta likvidirana, kot še mnogi drugi, ki so se tako hlapčevsko udinjali okupatorjem!Poglavitni cilj ti je blatenje slovenskih domoljubov, ki so se praktično goloroki uprli dvama v tistem času zelo modernima in močnima armadama. Zato pa je potreben neizmeren pogum in brezpogojno domoljubje!, ki ga slovenski izdajalci nikdar niso in ga nikdar ne bodo premogli!! Podtikaš, da da nekateri trdijo, da revolucije sploh ni bilo. Bila je in to se tudi ves čas tudi priznava. A tudi danes si ljudstvo želi velikih družbenih sprememb in vsaka sprememba je revoluciija. To pa bi že moral vedeti!! Skratka - v boju za obstanek naroda je dovoljeno marsikaj. Tudi likvidacije izdajalcev, ovaduhov, kaj šele odkritih in oboroženih sodelavcev okupatorjev!! Tudi če gre za 1.300 glavo množico!!To ni neki greh. Greh je z ramo ob rami sodelovati z rablji lastnega ljudstva!! In biti pri tem še bolj okruten od samega rablja!! Na koncu pa se še predstavljati za nekega " domoljuba"!! To lahko počnejo le največji izmečki človeškega rodu!!

začetnapredhodna Stran: 1/3naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava