Vasko Atanasovski Trio s projektom »Melem« v Kulturnem domu Krško

17.2.2017 | 08:20

Vasko Atanasovski Trio s projektom »Melem« v Kulturnem domu Krško
Vasko Atanasovski Trio s projektom »Melem« v Kulturnem domu Krško

Kulturni dom Krško v sklopu glasbeno-scenskega cikla ARSonica drevi gosti zasedbo mednarodno uveljavljenega glasbenika Vaska Atanasovskega. Na koncertu bodo predstavili svoj najnovejši projekt »Melem«.

Vasko Atanasovski v projektu »Melem« na sodoben način oživlja glasbene tradicije Balkana. V njegovih skladbah se zrcali stara južnoslovanska duša, iz več kot stoletje starih pesmi pa plete sveže in ganljive zgodbe. Podobno kot v sodelovanju z Vlatkom Stefanovskim in Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, gre tudi tukaj za preplet Vaskove avtorske glasbe in priredb tradicionalnih pesmi, kot so »Stade se cvijeće rosom kititi«, »Teška beše našata razdelba«, »Kad ja pođoh na Bentbašu«, »Mome idealno« in drugih. Posebnost priredb je, da so starim napevom dodane nove uvodne melodije; zasedba jih izvaja minimalistično in s solističnimi vložki.

Z »Melem«, kar v prevodu pomeni »zdravilo«, se Atanasovski vrača k svojim koreninam. Prepoznaven zvok saksofona in edinstven vokal nas ob spremljavi kitare in tolkal ponese po poteh nekdanje domovine in širšega Balkana, prav tako pa po poteh nostalgije, nesrečne ljubezni ter večnega hrepenenja in strasti.

Saksofonist in skladatelj Vasko Atanasovski je znan predvsem po sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu do raznolikih glasbenih stilov. S svojo glasbo je prekrižaril že velik del sveta, od Indije, Kitajske, Argentine,  do ZDA in Evrope, sodeloval pa je z imeni kot so Vlatko Stefanovski, Marc Ribot, Hindi Zahra, Living Colour, Tommy Emmanuel in mnogi drugi.

Trio, ki ga ob Vasku tvorita še izjemen kitarist Dejan Lapanja in virtuozni bobnar Marjan Stanić, je že več let delujoča zasedba, ki se v projektu »Melem« posveča akustičnim in prefinjenim glasbenim izvedbam.

(za ARSonica 2017 abonma in izven)

Cena vstopnice: 10 € predprodaja / 12 € na dan koncerta

Prodaja vstopnic: blagajna Kulturnega doma Krško in prodajna mesta sistema Eventim

Kulturni dom Krško

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava