DL: The Plut family - Navdušujejo, pa šele dobro začeli

6.2.2017 | 14:50

Z leve proti desni: Gašper Hlupič ter Plutovi: Gašper, oče Darko, Simona, mama Mojca, Polona in Leja. (Foto: M. B.-J.)

Z leve proti desni: Gašper Hlupič ter Plutovi: Gašper, oče Darko, Simona, mama Mojca, Polona in Leja. (Foto: M. B.-J.)

Branko Čakarmiš in Gašper Hlupič sta skupaj pritisnila na zlati gumb. (Vir fotografije: POP TV)

Branko Čakarmiš in Gašper Hlupič sta skupaj pritisnila na zlati gumb. (Vir fotografije: POP TV)

Bo skupina The Plut family postala slovenski najstniški idol? (Foto: M. B.-J.)

Bo skupina The Plut family postala slovenski najstniški idol? (Foto: M. B.-J.)

»Toliko vsega se je dogajalo okrog nas, da smo šele čez čas dojeli, kaj se nam je zgodilo,« so dejali člani belokranjske glasbene skupine The Plut family, ki so na avdiciji v oddaji Slovenija ima talent dobili zlati gumb. To pa je pomenilo, da so se neposredno uvrstili v polfinale oddaje, kar je bil zanje velik uspeh.

Skupina je dokaj mlada. Ne le po letih delovanja, ampak tudi glede na starost članov. Sprva so bili njeni člani vsi štirje otroci Plutove družine iz Ručetne vasi v črnomaljski občini: danes 24-letna Polona, 22-letna Simona, 17-letna Leja in 12-letni Gašper. Tudi njihov oče Darko je v mlajših letih igral v različnih ansamblih in pel, a je pred približno 20 leti s tem prenehal. Že takrat pa si je zamislil, da se bodo tudi njegovi otroci – ni še vedel, da bo imel štiri – ukvarjali z glasbo.

Njegove želje so se uresničile. Ko je šla v glasbeno šolo Polona, ki se je učila igranja na klavir, je želela po njenih stopinjah tudi Simona. V nižji glasbeni šoli se je učila violino, z jazz petjem pri Nadi Žgur pa je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Sedaj jazz petje študira v Avstriji. Gimnazijka Leja se je v nižji glasbeni šoli učila igranja na prečno flavto, dve leti pa še na bas kitaro v Glasbeni šoli Lipičnik. Gašper pa se v nižji glasbeni šoli uči igranja na klasično kitaro, s katero je bil na regijskem tekmovanju dvakrat srebrn, tri leta pa se je pri Lipičniku učil tudi igranja na električno kitaro.

Glede na to, da so vsi otroci pokazali ljubezen do glasbe in glasbeno nadarjenost, je oče Darko, ki sicer veliko dela z glasbenimi skupinami, otrokom predlagal, da bi tudi oni lahko sestavili skupaj kaj podobnega. Ne nazadnje pa je imela Simona, ki je bila članica več glasbenih skupin, že nekaj izkušenj. In tako je nastala družinska glasbena skupina The Plut family, v kateri pa so si nekoliko drugače razdelili vloge. Polona je igrala na bobne. Simona igra na klaviature. Res je klavir obvezen inštrument pri njenem študiju, delno pa je tudi samoukinja. Leja je prijela v roke bas kitaro, Gašper pa električno kitaro. Simona in Leja pojeta, občasno tudi Gašper.

Prvi nastop so imeli na prireditvi Vinska vigred v Metliki lanskega maja. Ker je bil odziv publike dober, so dobili voljo za nadaljnje vaje. A ko so izvedeli, da Polona pričakuje otroka, se je v ostale tri člane naselil obup. Pomislili so celo, da je s skupino konec. Prosili so soseda, da bi sedel za bobne, a ni bil za to. Potem pa je Slavo Plut z Mladice pri Semiču, dober Darkov prijatelj, ne pa, kljub istemu priimku, tudi sorodnik, predlagal, da bi njegov 13-letni vnuk Gašper Hlupič zgolj enkrat zaigral s Plutovimi. Prvič so se dobili skupaj dva tedna pred letošnjo Vinsko vigredjo in na prireditvi so že igrali eno uro na glavnem odru. Ker so bili znova uspešni, so se odločili, da obdržijo Gašperja Hlupiča, sicer pravnuka legendarnega ljudskega godca in pevca Tončka Pluta z Mladice, ki se je proslavil predvsem z igranjem na bršljanov list. Gašper se uči igranja na tolkala že od petega leta starosti, igra pa tudi na diatonično harmoniko. Edina težava je, da Gašper živi na Polzeli. Doslej skupina sicer še ni imela veliko nastopov, a če ne gre drugače, nastopi brez njega.

Ker je Simono, Lejo in dva Gašperja zanimalo, kakšno je o njihovem muziciranju mnenje žirije in - če bi se uvrstili v nadaljnje tekmovanje – tudi mnenje publike, so se odločili za sodelovanje na šovu Slovenija ima talent. Hkrati je bil to zanje izziv in priložnost, da se pokažejo širši publiki. Ne tajijo pa, da jih je zanimalo tudi ozadje dogajanja.

Na avdiciji se je The Plut family predstavila s pesmijo Hot Stuff pevke Donne Summer in strogega žiranta Branka Čakarmiša tako navdušila, da se je odločil za zlati gumb. Vlada Bizovičarja pa je predvsem pritegnil bobnar Gašper, za katerega je dejal, da poskakuje za bobni kot kakšen fižolček. Gašper se je ob tej primerjavi zgolj nasmehnil, priznal pa je, da se tako vživi v igranje, da ne razmišlja o svojem videzu in da je mogoče celo res, da spominja na fižolček. Prav bobnar je - po odzivu sodeč - žirante najbolj fasciniral, na kar pa so drugi člani skupine ponosni in pravijo, da ga bodo obdržali, če bo le hotel biti z njimi. Na avdiciji je bilo slišati tudi, da slovenski najstniki potrebujejo svoje idole in to bi bila lahko prav skupina The Plut family. Da najstniki potrebujejo idole, so se strinjali tudi vodja skupine Simona, Leja in Gašperja, pravijo pa, da bo čas pokazal, če pa bodo to prav oni.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista 10. novembra 2016

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava