Ustvarjalna in življenjska pot Lojzeta Slaka kmalu na odru

1.2.2017 | 14:15

Lojze Slak novembra 2010 na predstavitvi koledarja cvičkovih princes (foto: arhiv; A. M.)

Lojze Slak novembra 2010 na predstavitvi koledarja cvičkovih princes (foto: arhiv; A. M.)

Teater Šentviški, ki deluje pod okriljem društva Blaž Potočnikova čitalnica, pripravlja gledališko-glasbeno predstavo o življenju in delu Lojzeta Slaka z naslovom En godec nam gode. Scenarij za predstavo, ki je nastala po istoimenski knjigi Ivana Sivca, je napisal Roman Končar, režijo je prevzel Brane Kopač. Premiera bo 8. februarja.

Predstava je nastala v sodelovanju z družino Lojzeta Slaka, v njej sodeluje 35 igralcev, so sporočili iz društva Blaž Potočnikova čitalnica. Prikazano bo Slakovo življenje od otroških dni do velikega gala koncerta v Cankarjevem domu.

V dramsko besedilo je vključenih več kot deset Slakovih melodij, ki bodo izvajane v živo. Nastopajoči bodo hkrati dramski igralci, pevci in instrumentalisti. Skupaj bo odigranih 43 vlog, v sam projekt pa je vključenih prek 50 sodelujočih.

Martin Bučan, ki bo nastopil v vlogi 50-letnega Slaka, je povedal, da v tej vlogi začuti, kako lepo je z igranjem na harmoniko ljudem podajati slovensko veselje, radost in s tem prebujati narodno zavest. "Lojze Slak je bil z dušo in srcem predan glasbi. Pa tudi s svojo hudomušnostjo je ljudi večkrat spravil v smeh. Lepota, mehkoba njegovih melodij je neizmerna, nepozabna," piše v sporočilu za javnost.

Anton Martin Robida, ki bo upodobil 16-letnega Slaka, pa je povedal, da je Slaka poslušal že kot otrok in da se mu je vedno zdel zelo preprost in dober človek ter glasbenik: "Zdaj, ko pa igram v tej igri, pa spoznavam tudi njegove začetke in sem še bolj navdušen."

Osemletnega Slaka bo upodobil Luka Jenko, ki je s harmoniko že nekajkrat nastopil na vaških prireditvah in proslavah, v predstavi pa tokrat nastopa prvič, medtem ko bo 25-letnega glasbenika upodobil Domen Suhoveršnik.

V vlogi Slavka Avsenika bo na oder stopil Janez Kajzer, Vilko Avsenik bo Klemen Marko, Urša Robida bo upodobila 20-letno Ivanko Slak, 50-letno Ivanko pa bo na odru poustvarila Majda Kajzer.

Premiera predstave bo na slovenski kulturni praznik v Ljudskem domu Šentvid nad Ljubljano, ponovitve bodo 18. in 25. februarja ter 4., 8., in 11. marca.

Na dan premiere bo odprta tudi potujoča razstava Moje plošče so moje knjige, ki jo je zasnovala družina Slak in prav tako predstavi življenje in delo Lojzeta Slaka. Razstava bo od 10. ure dalje na ogled v Domu sv. Vida v Šentvidu nad Ljubljano.

Lojze Slak (1932-2011) je s svojim delom pustil neizbrisen pečat v slovenskem glasbenem prostoru. Prelomno leto v njegovi karieri je bilo 1957, ko je kot samostojni harmonikar prvič nastopil na radijski oddaji Pokaži, kaj znaš! in takoj očaral tako strokovno javnost kot radijsko občinstvo.

Prav Slaku in njegovemu ansamblu gre pripisati zasluge za to, da je slovenska narodnozabavna glasba postala znana tudi v mednarodnem prostoru. V letih pred smrtjo se je Slak s svojimi nepričakovanimi potezami in koncertnimi nastopi skušal približal tudi mlajšim poslušalcem, ki za narodnozabavno glasbo niso imeli posluha.

Glasbenik je znan tudi po tem, da je izpopolnil diatonično harmoniko s šestim gumbom za igranje basov in "Slakovim" gumbom za desno roko. Za svoje delo je prejel številna priznanja v Sloveniji in tujini.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava