DL: Naredimo ptičjo hišico

22.1.2017 | 12:20

Če na vrtu nimate nobenega drevesa ali grma, kamor bi lahko obesili hiško, si omislite kol, ki naj bo dolg vsaj dva metra.

Če na vrtu nimate nobenega drevesa ali grma, kamor bi lahko obesili hiško, si omislite kol, ki naj bo dolg vsaj dva metra.

Za izdelavo ptičje hiške si pripravite dober načrt, vsekakor pa poskrbite, da bo prenesla dež in sneg.

Za izdelavo ptičje hiške si pripravite dober načrt, vsekakor pa poskrbite, da bo prenesla dež in sneg.

Pticam pozimi primanjkuje hrane, ki bi jo lahko nabrale na polju ali travniku. Najhuje je, ko pade ogromno snega, saj je hrana skrita globoko pod belo odejo. Poskrbite, da jim bo lažje.

Izdelava ptičje hišice je lahko prijetno opravilo za vso družino. Očetje bodo skrbno načrtovali in rezali les, mame bodo poskrbele za nadzor, otroci pa bodo dobili novo nalogo čez vso zimo. Če želimo narediti dobro ptičjo hišico, mora biti ta vzdržljiva, vodoodporna in dobro pritrjena. Vsebovati mora lahek dostop v notranjost, da jo boste lahko čistili in vanjo nastavljali hrano. Ne pozabite tudi, da bo v hladnih dneh okras za vaš vrt, zato jo pobarvajte v svoje najljubše barve. Za izdelavo vam priporočamo les, saj se bo najlepše spojil z okolico.

PRAVILNO NAČRTOVANJE

Pri načrtovanju hiške je na prvem mestu streha. Ta naj bo nekaj centimetrov daljša od roba, saj bo ob dežju in snegu le tako lahko ostal vhod v hiško suh. Če bo nekaj kapljic vseeno prišlo v notranjost, pa za vsak primer na dno hiške izvrtajte par lukenj, da bo odvečna voda lahko odtekala. Vhod prilagodite velikosti ptic, ki obiskujejo vaš vrt, vsekakor pa je prav, da jo postavite tja, kjer je plenilci ptic ne bodo mogli doseči, vam pa bo kljub temu omogočen čudovit pogled na nanjo in ptičji živžav okrog nje.

PAZITE NA RAZDALJO

Če želite imeti na vrtu več ptičjih hišk, ohranite med njimi določeno razdaljo, praviloma vsaj od pet do deset metrov. Ptice veljajo za teritorialne živali, in če bo prihajalo do nenehnih spopadov, se utegne zgoditi, da bodo izgubile veselje do hrane in si raje izbrale mirnejši prostor za iskanje hrane.

LOKACIJA

Če je mogoče, izberite mesto, ki je pticam že poznano. To je v drevesni krošnji ali v bližini vašega vrta. Če slednjega nimate, pa lahko ptičjo hišico postavite tudi na okensko polico, čeprav ptice veljajo za plašna bitja in raje čepijo v bližini kakega grma ali drevesa. Lahko pa hiško nasadite na kol, vendar naj bo od tal dvignjena vsaj meter in pol, saj boste mačkam in nekaterim drugim radovednežem precej otežili dostop.

Ali ste vedeli? V Evropi je ptic stalnic približno 420 različnih vrst, od tega približno 360 vrst, ki so poznane in jih lahko vidimo tudi v Sloveniji. Največ jih bomo v bližini ptičjih hišic opazili v jutranjih urah.

Poskrbite, da bo ptičja hiška okras vašega vrta vse leto, posebno veselje in zatočišče pa pticam pozimi.

KAJ MORAMO VEDETI O HRANJENJU PTIC

Ptic ne hranimo z ostanki hrane, prav tako jim ne nastavljamo soljene in kuhane hrane. Najprimernejša zimska hrana za ptice so seveda semena, med katerimi imajo najraje sončnična, konopljina, lanena semena, bučne pečke, ajdo, pšenico, ječmen, proso ... Kosu in taščici nastavimo sadje, ovsene kosmiče ali rozine kar na tla. Ptice lahko hranimo tudi tako, da sadimo drevesa, kot so šipek, robida, malina, črni trn, glog, mokovec, brek, skorš, črni bezeg, rdeči in rumeni dren, jerebika, dobrovita, ognjeni trn, bršljan, divja trta ter druge. Jeseni pustimo tudi nekaj grozdja na brajdah in sadja na drevesih, kar bo dobrodošla hrana pticam, ki obiskujejo našo okolico.

Članek je bil objavljen v 42. številki Dolenjskega lista 20. oktobra 2016

Franc Zoran, foto: Profimedia

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava