DL: Odvezani psi vlivajo strah

20.1.2017 | 13:00

Pes mora biti na javnem prostoru privezan, pa četudi njegov lastnik misli, da ni nevaren. To določa tudi zakon. (Foto: arhiv; L. M.)

Pes mora biti na javnem prostoru privezan, pa četudi njegov lastnik misli, da ni nevaren. To določa tudi zakon. (Foto: arhiv; L. M.)

Bralka iz Novega mesta se je znova obregnila ob problem z odvezanimi psi, ki jih je na raznih sprehajališčih, po travnikih in v gozdovih vse več. Sama se zelo rada sprehaja po Zupančičevem sprehajališču in Marofu v Novem mestu, kjer srečuje lastnike psov, ki veselo tekajo okrog njih brez vrvice, a to ji ni všeč. »Nekateri psi so prav veliki in človeka je strah, da bi ti kaj naredili. A če lastnika opomniš, da ne ravna pravilno, ker ga ne priveže, se večina odzove zelo naduto, da njihov pes ni še nikoli nikomur nič storil, naj se ne bojim ipd. Tako ne gre. Kje so inšpektorji, ki bi mor ali te stvari nadzirati in kršitelje tudi kaznovati? Bojim se, da jih ni in jih tudi ne bo.«

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 13. oktobra 2016 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (10)

21.1.2017–1     + (3)     – (4)     Oceni katapultura 

Takoj je treba sprejeti zakon ki zadeva vpeljavo davka od psov, da bo vsaka občina imela pravico vpeljati davek od psov. Davek bi se pobiral v občinsko blagajnico za vsakega psa, izjemoma za tiste pse , ki so za varstvo samotnih posestev neobhodno potrebni. Zakon je bil v veljavi že za časa F. Jožefa. Primer Dunaj: ima davek za prvega psa 72 EUR in za drugega 105 EUR. Za pasme nevarne za okolje bull teriere in mešančke pa bi moral biti pri nas večji kot v Beogradu, kjer je 288 EUR.

21.1.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni kinolog 

Strinjam se, da v urbanih okoljih morajo biti psi na vrvici. Je pa prav, da so tudi na kakšnem travniku tudi prosti in pod nadzorom, saj občasno pa ja potrebujejo "svobodo". Bolj pomembno kot uvedbo davka bi bilo spoštovanje zakona, ki veleva obvezno socializacijo psov in šolanje za nemoteno bivanje v urbanem okolju. Na ta način bi vsi, tudi sprehajalci imeli več, kot od pobranega davka, ki bi ga država itak zapravila....

21.1.2017+4     + (4)     – (0)     Oceni kuža 

Sem pes z imenom Neron.Jaz in moj lastnik se že nekaj časa ukvarjava z reševanjem ljudi, tako z iskanjem pogrešanih, zasutih v plazovih ali v ruševinah. Veliko, veliko časa posvečava treningu, da ko se izkaže za potrebno sva čimbolje pripravljena.Vse to veliko stane pa nama ni žal. Največje plačilo za ves najin dosedanji trud, stroške, odrekanja je bil poplačan, ko sva rešila človeško življenje dementni osebi, ki se je izgubila. Toliko v razmislek osebi "katapultura" ki me je prizadela z svojim razmišljanjem.

21.1.2017—     + (1)     – (1)     Oceni Mojc 

Katalptura ....ne da ti damo nagobcnik....se privezat te bi treba v boks.....

21.1.2017Oceni abecedarij 

hov...hov..

21.1.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni lojzek 

pse ki prosto laufajo naokoli, je treba likvidirati saj so nevarni, po drugi strani pa bi lastnikom poslali nedvoumno sporočilo, kaj se bo zgodilo, če za pse ne bojo skrbeli. enako velja za mačke, ki so dejansdko še večja nadloga. mal strupa, pa kaka flinta in zadeva bo urejena. kdor ima žival, naj za njo skrbi, naj jo neguje, predvsem pa naj ne bo v napoto sodržavljanom.

21.1.2017–1     + (0)     – (1)     Oceni prijava 

Daj lojzi povej kdo si! Nastavljaš strup muckam?! Pobijaš pse?!

21.1.2017–1     + (0)     – (1)     Oceni prijava 

@lojziiiii...dajjjj.povej kulk muck si zastrupu...in kulk psičkov si pobil,,,povej zdaj povej lojzi daj povej pliiiiiiiiiiis,.. Ves koliko muckam smo mi pomagali in koliko psičkom?!

21.1.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni Lojze 

Prijava, si blesava ali kaj. V mestu se živali nimajo kaj prosto sprehajati.

22.1.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni joze 

Lojze imaš prav,pse naj imajo na povodcu in za njimi naj čistijo ne pa ,da je vse posrano.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava