Januarski popis vodnih ptičev 2017 - kako je bilo ob poledeneli Kolpi?

18.1.2017 | 12:15

Januarski popis vodnih ptičev 2017 - kako je bilo ob poledeneli Kolpi?

Minuli konec tedna je v Sloveniji, celi Evropi in tudi nekod drugod na severni zemeljski polobli potekal zimski popis vodnih ptičev. To je najobsežnejša tovrstna aktivnost sploh in Slovenija (DOPPS) v tej akciji sodeluje že od 1997 leta, Krajinski park Kolpa pa se je aktivnostim pridružil takoj po ustanovitvi.

Opravi se le štetje vodnih ptičev (sem sodijo vse vrste slapnikov, ponirkov, kormoranov, čapelj, labodov, gosi, rac, tukalic, pobrežnikov, galebov in čiger ter orel belorepec, vodomec in povodni kos) na vodnih površinah. Torej le vodni ptiči (in ne kar tiči vsevprek) in še ti le, če so na vodni površini ali nad njo. Vodni ptiči, ki se nahajajo na travniku ali njivi se zapišejo le kot zanimivost v opombah in ne sodijo v osnovno podatkovno bazo popisa, so pa lahko zanimiv podatek za koordinatorja akcije.

Glede na naše zmožnosti in odziv prostovoljcev smo letos DOPPS in KP Kolpa uspeli pokriti najpomembnejše področje reke Kolpe od mostu v Žuničih do mostu v Rakovcu ko Kolpa preneha biti mejna reka med Hrvaško in Slovenijo. Popis smo izvajali v nedeljo, 15. januarja. V letih, ko je bila prehodnost terena lažja in boljši odziv prostovoljcev, pa smo izvajali popise vse od Prelesja do Rakovca v občini Metlika, torej je bil prvi popis vodnih ptičev v okviru IWC v Poljanski dolini že leta 2012, od leta 2009 pa je potekal popis od Vinice dolvodno.

Tokratni popis je bil precej problematičen zaradi sveže in visoke snežne odeje, tako da je delo potekalo počasi in je bilo na posameznih odsekih tudi precej nevarno. Dodatno je popis ovirala jutranja megla in izvajanje lova na hrvaški strani v dveh odsekih. Nekatere lovske družine so se odzvale našemu pozivu, da to nedeljo ne bi izvajale lova v bližini reke, LD Adlešiči, pa od konca leta 2015 med reko in državno cesto lova sploh ne izvaja, kar je predvsem v času, ko je bila nameščena bodeča žica ob reki bistveno pripomoglo k izogibanju nesrečam zaradi zapletanja živali v ovire.

Še pred nekaj dnevi je bila Kolpa v večjem delu poledenela, a so narasle vode čez noč odnesle ledene plošče (led je bil ponekod debel tudi 12 cm), ki so vidno poškodovale obvodno drevje, škod na drugi infrastrukturi pa ni bilo registriranih.

Na Kolpi popišemo od 14 - 24 vrst vodnih ptičev, absolutne številke pa so med posameznimi leti zelo različne, saj so te odvisne od splošnih vremenskih razmer v Evropi. Tudi tokrat je bilo opaženih največ rac mlakaric (Anas platyrhynchos), nad katerimi se je očitno izvajal lov, saj so bile zelo plašne. Veliki žagar (Mergus merganser), ki je bil prvič opažen že pred več kot desetletjem - ko je na Kolpi le prezimoval, pa je danes zelo številčen, saj je kolonija, ki gnezdi v strogem naravnem rezervatu Hrastova loza uspešna in se množi. Precej je upadlo število sivih čapelj, verjetno tudi zaradi uničujočega neurja in žledoloma, ko je padlo veliko gnezd na visokih bukvah. Tokrat žal nismo zabeležili orla belorepca (Haliaeetus albicilla), ki je eden najbolj atraktivnih ptičev v tem delu. Potem ko je Kolpa poledenela, se je z njenih površin umaknilo veliko ptičev, predvsem se je zmanjšalo število labodov grbcev (Cygnus olor), ki so v začetku zime v velikem številu poselili velik del reke.

Dokončni podatki vseh popisovalcev bodo objavljeni na spletni strani DOPPS.

KP Kolpa
Boris Grabrijan

Galerija

_t (1)
_t (10)
_t (11)
_t (12)
_t (2)
_t (3)
_t (4)
_t (5)
_t (6)
_t (7)
_t (8)
_t (9)
_t

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

18.1.2017Oceni vika lozar 

Imamo srečo tudi mi Belokranjci, da entuziasti opazujejo naravo, do katere smo zelo mačehovski. Zelo smo "zagnani" v proizvajanju nanodelcev zlasti zdaj pozimi in če že mi v svojih pehanjih po denarju in popularnih nakupovanjih, ne opazimo kako je slab zrak, to dokazano čutijo divje živali, žuželke....., ki jih je vse manj. Mogoče nas bodo ščasoma take akcije usmerile v drugačen način življenja. Pa ni nujno, da so to veliki koraki!

18.1.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni Milka 

Da, točno tako je, Vika. Obuhtidajsreče, za pamet je ksno. Na te nanodelce se i ti greješ.

18.1.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni kr tak 

Svet okrog nas je čudovit.Ne,slabo rečeno.Prečudovit.Presenečenjem nikoli konca.Tukaj je dan,ko smo dočakali,da je Vika spet opozorila na svoj silni intelektualni potencial.Pa ne o čemerkoli.Na vrsti je,neverjetno,ampak resnično - nanotehnologija.Naj bo Nebo usmiljeno,zakaj Sodni dan ni več daleč

19.1.2017Oceni Milka 

Kr tak, lepo je začeti jutro s smehom. Hvala. Pa tudi Viki, brez nje tega ne bi bilo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava