FOTO: Kronanje vinske kraljice Maje Žibert

15.1.2017 | 17:00

FOTO: Kronanje vinske kraljice Maje Žibert
FOTO: Kronanje vinske kraljice Maje Žibert

V petek, 13. januarja 2017, je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, mag. Dejan Židan ob pomoči predsednika uprave Pomurskega sejma Janeza Erjavca in pokroviteljev institucije Vinska kraljica Slovenije v hotelu Radin v Radencih kot 21. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2017 okronal Majo Žibert iz Šentruperta. V letu 2017 bo združevala slovenske vinorodne dežele ter slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino doma in v svetu. V novembru 2016 jo je izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke.

Na slovesnosti kronanja je prisotne uvodoma pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec institucije Vinska kraljica Slovenije. Slavnostni govornik je bil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan. Od jubilejne, 20. krone se je z nagovorom poslovila Sara Stadler, 20. Vinska kraljica Slovenije za leto 2016.

Po tem, ko je bila Maja Žibert okronana za 21. Vinsko kraljico Slovenije 2017, ji je kot prvi čestital Mihael Feher, direktor poslovnega centra vzhodne Slovenije pri Novi KBM, ki je dolgoletna, glavna pokroviteljica institucije Vinska kraljica Slovenije. Pokrovitelj avtomobila, Avto Rajh - Ford, Ljutomer, Murska sobota Dušan Rajh je novi kraljici predal ključe avtomobila Ford C-max dizel. V imenu pokrovitelja kraljičinega vina, modre frankinje premium 2015, Vinske kleti KZ Krško, je visoke goste nagovoril Janez Živič, direktor KZ Krško. Maji Žibert je kot novi Vinski kraljici Slovenije čestital Rupert Gole, župan Občine Šentrupert, ki je letos zlata pokroviteljica institucije. Kot predstavnik občine, v kateri domuje vinogradniško društvo Maje Žibert, je prisotne pozdravil Anton Maver, župan Občine Mokronog-Trebelno, njene bronaste pokroviteljice. Zbrane je nagovoril Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, ki je srebrna pokroviteljica projekta. Kot predstavnica Vinskih kraljic Slovenije prejšnjih letnikov je Maji Žibert čestitala Sandra Vučko, 19. Vinska kraljica Slovenije, kot predsedujoči matičnemu Društvu vinogradnikov Mokronog pa Toni Bulc. V vlogi gostitelja in enega največjih pokroviteljev institucije Vinska kraljica Slovenije je goste pozdravila Vesna Maučec, Direktorica hotelov, Zdravilišče Radenci, Sava Turizem d.d.

Za glasbeni program je tenkočutno poskrbela zasedba Lilith, v kateri poje tudi Maja Žibert, prireditev pa je povezoval Stane Kocutar.

21. VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 2017

Maja Žibert se je rodila 25. 6. 1993 v Novem mestu. Osnovnošolsko izobraževanje je zaključila v Šentrupertu, srednjo šolo in maturo na Gimnaziji Želimlje ter univerzitetni študij na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru. Po izobrazbi diplomantka turizma (UN) nadaljuje študij v 2. letniku magistrskega študija turizma na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru v Brežicah. Je tudi prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru. Maja Žibert je članica več društev, turističnih, kulturnih in prostovoljnih skupin, večkratna prostovoljka na mednarodnih prostovoljskih misijah ter aktivna pevka v vse bolj prepoznavni glasbeni skupini Lilith.

POKROVITELJ VINA VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 2017

Klet Krško deluje v okviru Kmečke zadruge Krško, z. o. o. in že od leta 1928 navdušuje s kakovostnimi ter vrhunskimi vini.

Gradijo na tradiciji, večletnih izkušnjah, dobrem poznavanju dolenjskih značilnosti in sodobnih tehnologij, kar zagotavlja, da je klet danes opazen ponudnik vin visoke kakovosti in hkrati vodilni proizvajalec vina cviček PTP.

Poleg tega na lastnih vinogradniških površinah na Sremiču pridelujejo vrhunska vina, kot so modra frankinja, zeleni silvanec, beli pinot, chardonnay, sauvignon, laški rizling tako normalnih trgatev, kot tudi predikate. Najpomembnejša blagovna znamka Kleti Krško je nedvomno CVIČEK PTP z značilno rdečo etiketo z motivom stare grajske kleti, ki je med Slovenci dobro poznan.

Vse postopke v kleti opravljajo skladno s predpisi certifikata kakovosti ISO 9001:2015 in z mednarodno priznanim standardom v živilski industriji HACCP.

Dokaz za visoko kakovost vin so številne prejete nagrade in priznanja tako na domačih, kakor tudi tujih ocenjevanjih.

Poslanstvo Kleti Krško je pridelati vina najvišje kakovosti in pridelati najboljši cviček ptp ter zagotavljati njegovo konstantno kakovost, z njihovo pomočjo pa ustvarjati priložnosti za prijetno druženje in povezovanje ljudi.

VINO 21. VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 2017

Vino 21. Vinske kraljice Slovenije je modra frankinja premium, letnik 2015, suho vino, Vinske kleti Krško, KZ Krško.

Organoleptični značaj vina modra frankinja izoblikujejo podnebne razmere, tla, sorta, način predelave grozdja ter kletarjenje mošta oziroma vina. Ima okoli 12,0 vol. % alkohola, diskreten sadni okus in prijetno svežino, ki se s staranjem dolgo zadrži. Odlikuje jo tudi visoka vsebnost antioksidantov, še posebej resveratola, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Resveratol znižuje splošno stopnjo holesterola in zvišuje blagodejno visoko lipoproteinsko gostoto (HDL), ki varuje srce. Istočasno tudi preprečuje rakava obolenja, zato je zmerno uživanje modre frankinje še posebej priporočljivo.

POKROVITELJI PROJEKTA VINSKA KRALJICA SLOVENIJE

Generalni pokrovitelj projekta je že več kot desetletje in tudi v letu 2017 Nova KBM.

Pokrovitelj kraljičinega vina je Vinska klet Kmečke zadruge Krško.

Pokrovitelj kraljičinega avtomobila Ford C-max dizel je Avto Rajh d.o.o., Ljutomer in Murska Sobota d.o.o.

Občina Šentrupert je tokratni Zlati pokrovitelj,

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije Srebrni pokrovitelj,

Občina Mokronog-Trebelno Bronasti pokrovitelj.

Zavarovalnica Vinske kraljice Slovenije je zavarovalnica Triglav d.d., Ljubljana.

Medijski pokrovitelji projekta so Kmečki glas, Zavod Slovino, in Revija 5 zvezdic.

Pokrovitelji 21. Vinske kraljice Slovenije 2017 so:

Sava Turizem d.d., Vinakoper d.o.o., Poslovno svetovanje Rado Stojanovič s.p., Občina Gornja Radgona,

Občina Ormož, Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje GIZ, Vinogradniško vinarsko društvo Slovenske Konjice, Združenje slovenskega reda vitezov vina, Društvo evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo,

Društvo vinogradnikov Črnomelj, Društvo vinogradnikov Mokronog, Društvo vinogradnikov Šentrupert,

Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, Konzorcij cviček, z.o.o., Gostilna Jaklič , Kultprotur, Občina Mirna, Občina Radenci, Občina Pesnica, Občina Trebnje, Povše metal d.o.o., Kmetijska zadruga Metlika z.o.o., Vinska klet Metlika,

KTD festival Ljutomer, Kulturno in izobraževalno društvo Kelih, Tjaša Kos s.p., Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki, MSK, Občina Apače, Občina Benedikt, Občina Metlika, Turistično društvo Vigred Metlika,

Radgonske gorice Gornja Radgona d.d., SOP - INTERNATIONAL, d.o.o., Trsničarska zadruga Vrhpolje,

Zveza društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije – Vinis, Bonum, proizvodno trgovsko podjetje, d.o.o.,

Frizerstvo »Frizerska bajta«, Kemična čistilnica in pralnica Vavtar, Mizarstvo Vavtar, Društvo vinogradnikov in kletarjev "Trta" Šmarje, Vinogradniško vinarsko društvo občina Vojnik.

Kreatorka obleke Vinske kraljice Slovenije 2017 je Tamara Vogrin – Tara.

Obleko je sešilo Modno šiviljstvo Metka Kuhar s.p.

Nakit je izdelala Nina Kolar.

Uradno fotografijo je posnel Jure Zauenker.

Publikacijo in projekcijo projekta Vinska kraljica Slovenije 2017 je oblikoval Patrick Erjavec, Eklipsa.

NASTOPAJOČI NA KRONANJU VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 2017

Lilith … Na začetku je bil navdih, svetel kot zvezda. Deveterica deklet iz Šentruperta na Dolenjskem, od katerih je vsaka svet – in cvet – zase, se je nekega dne odločila, da bo svoje glasove prepletla v šopek. Nadele so si ime Vokalna skupina Lilith. Umetniško vodstvo skupine je prevzela Tanja Udovč, na kitari pa se jim nekoliko kasneje pridružil Gašper Gole, ki jih zvesto spremlja vse do danes. Razpon skupine sega od soprana do alta, v njej pa pojejo Jasna Udovč, Maja Žibert, Lucija Grebenc, Andreja Udovč, Petra Lovše, Tanja Gorenc, Jerca Grebenc in Urša Grebenc.

Skupina je v petih letih skupnega ustvarjanja nanizala številne uspešne nastope: udeležujejo se kulturnih in dobrodelnih prireditev, prepevajo na porokah, rojstnih dnevih in prijateljskih srečanjih, že štiri leta zapored pa v domačem kraju med božično – novoletnimi prazniki prirejajo tudi lepo sprejet praznični koncert Božična zarja.

Zgodba o Vokalni skupini Lilith je v prvi vrsti zgodba o ljubezni do petja in ustvarjanja. Čar in lepoto glasbe, preko katere stopamo v stik s svojo lastno človeškostjo, si člani skupine iskreno želijo prenesti svojim poslušalcem.

NOSILEC PROJEKTA VINSKA KRALJICA SLOVENIJE – POMURSKI SEJEM

Pomurski sejem poleg z institucijo Vinska kraljica Slovenije dokazuje svojo zvestobo vinski kulturi tudi z drugimi projekti. To sta še posebej Odprto državno ocenjevanje vin - Vino Slovenija Gornja Radgona, ki bo v letu 2017 potekalo triinštiridesetič zapovrstjo, ter predstavitev vinogradništva na Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA, ki bo v letu 2017 dopolnil 55 let.

VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 1996-2017

1. Lidija Mavretič 1996

2. Selma Lukač 1997

3. Katarina Jenžur 1998

4. Irena Kupljen 1999

5. Martina Stegovec 2000

6. Jerneja Bratuša 2001

7. Tjaša Koroša 2002

8. Simona Štraus 2003

9. Vesna Bajuk 2004

10. Maja Cigoj 2005/2006

11. Maja Benčina 2007

12. Svetlana Širec 2008

13. Karolina Kobal 2009

14. Andreja Erzetič 2010

15. Simona Žugelj 2011

16. Martina Baškovič 2012

17. Nežika Pavlič 2013

18. Špela Štokelj 2014

19. Sandra Vučko 2015

20. Sara Stadler 2016

21, Maja Žibert 2017

Miran Mate, Pomurski sejem

Galerija

_v (01), _v__01_
_v (02), _v__02_
_v (03), _v__03_
_v (04), _v__04_
_v (05), _v__05_
_v (06), _v__06_
_v (07), _v__07_
_v (08), _v__08_
_v (09), _v__09_
_v (10), _v__10_
_v (11), _v__11_
_v (12), _v__12_
_v (13), _v__13_
_v (14), _v__14_
_v (15), _v__15_
_v (16), _v__16_
_v (17), _v__17_
_v (18), _v__18_
_v (19), _v__19_
_v (20), _v__20_
_v (21), _v__21_
_v (22), _v__22_
_v (23), _v__23_
_v (24), _v__24_
_v (25), _v__25_
_v (26), _v__26_
_v (27), _v__27_
_v (28), _v__28_
_v (29), _v__29_
_v (30), _v__30_
_v (31), _v__31_
_v (32), _v__32_
_v (33), _v__33_
_v (34), _v__34_
_v (35), _v__35_
_v (36), _v__36_
_v (37), _v__37_
_v (38), _v__38_
_v (39), _v__39_
_v (40), _v__40_
_v (41), _v__41_
_v (42), _v__42_
_v (43), _v__43_
_v (44), _v__44_
_v (45), _v__45_
_v (46), _v__46_
_v

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

16.1.2017+1     + (1)     – (0)     Oceni butec&butec 

Nekdaj je bila sedma stopnja študija, danes so vsi magistri ...

16.1.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni alfons 

Ni bojazni, cvička vam hrvati ne bojo vzeli.

16.1.2017Oceni Poppy 

Čestitamo novoizvoljeni vinski kraljici in ji želimo uspešno pot v prihodnosti.Vse dobro!!!!!!!!!! Vrtnica Brežice

18.1.2017Oceni pipi 

punce delat bo kaj treba, naziv je samo naziv.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava