DL: Sončna energija - Tudi brez subvencij gre

15.1.2017 | 09:30

DL: Sončna energija - Tudi brez subvencij gre

Sončne elektrarne postajajo vse dostopnejše, naložba pa z leti pridobiva na vrednosti

V naslednjih desetih letih se na področju samooskrbe z električno energijo obetajo velike spremembe, je prepričan predsednik uprave Gen-I Robert Golob. Pomemben premik na tem področju je vladna uredba iz začetka leta, ki za sončne elektrarne z največ 11 kW moči dovoljuje izravnavo proizvodnje in porabe na letnem nivoju.

»Na ta način je investicija v lastno proizvodnjo smiselna tudi brez kakršnihkoli subvencij,« je prepričan Golob, ki meni, da bo samooskrba v prihodnosti postala eden od stebrov energetskega trga. Ker nočejo zamuditi vlaka, ki prihaja, so se v Genu že pred dvema letoma lotili spodbujanja samooskrbe gospodinjstev. Decembra so objavil razpis, v katerem so 200 gospodinjstvom ponudil 25-odstotno subvencijo za postavitev lastne sončne elektrarne. »Prve sisteme smo zgradili čez poletje, v naslednjih mesecih pa pričakujemo še številne nove,« pravi Golob. Brez zapletov seveda ne gre. »Po naših podatkih je vlogo za pridobitev potrebnega statusa letos vložilo 300 gospodinjstev, doslej pa je bilo zgrajenih 40 malih elektrarn. Birokratski postopki trajajo dva do tri mesece, gradnja pa en dan. Te postopke bo treba pospešiti in prilagoditi investitorjem,« opozarja Golob.

Razen pilotnega projekta Gen-I drugih nepovratnih spodbud za take naložbe trenutno ni, so pa na Eko skladu na voljo ugodna posojila. »Nepovratne subvencije trenutno niso predvidene in tudi sam menim, da je naložbo mogoče izpeljati brez tega. Zaradi negativnih izkušenj s sončnimi elektrarnami iz preteklosti je morda celo boljše, da se subvencij ne uvaja. Tehnologije postajajo zrele, vsako leto so tudi cenejše in čas je, da ta del prepustimo investitorjem,« je prepričan Golob.

Izmed prijavljenih na razpis Gen-I se je za investicijo na koncu odločilo okoli 80 gospodinjstev. »Tri naprave že stojijo, do pomladi pa nameravamo postaviti še preostale. Smiselne so naložbe v naprave z vsaj 6 kilovati moči. Takšna stane okoli 10.000 evrov, največja, 11-kilovatna, pa okrog 15.000 evrov. Smiselno je investirati v tako veliko napravo, ki bo zagotovila samooskrbo, kar pomeni tudi osamosvojitev v cenovnem smislu,« poudarja Golob.

»Življenjska doba naprav je od 25 do 30 let in približno toliko garancije tudi dajemo za posamezne komponente. Gen-I v svoji shemi ponuja le tehnologijo, ki je 100-odst. izdelana v Sloveniji. Ta ni nič manj konkurenčna od tuje, nasprotno, morda ponuja celo najboljše presečišče med zmogljivostjo in ceno. Sicer pa gre pri naložbi za samooskrbo za dolgoročno investicijo, ki bo z leti le pridobivala na vrednosti, saj se računi za elektriko kljub padcu cen, ki smo mu priče na veleprodajnem trgu, ne bodo zniževali. Nasprotno, zaradi prispevkov za prehod na obnovljive vire bodo le še rasli,« je prepričan Golob.

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 13. oktobra 2016

B. Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava