DL: Drugačno življenje buč - Nasmeh za vse in skoraj še pesem

13.1.2017 | 12:50

Milan in Marija Bracun in pajacki

Milan in Marija Bracun in pajacki

Rožni vrt

Rožni vrt

Ku-ku

Ku-ku

Z jesenjo se buče pojavijo v Pavlovi vasi na vrtu pri hiši številka 15 a, v kateri stanujeta Marija in Milan Bračun. Ostajajo tam, da mine čas, ki jim ga je namenila usoda. Tako je zdaj že nekaj jeseni.

»Letos je zraslo nekaj buč v obliki sonca,« je pred dnevi rekla Marija na njunem domačem vrtu in že pokazala med razpostavljene like, s katerimi z veliko domišljije, natančnosti in očitno tudi vztrajnosti v jesenskem času naredi svojevrstno razstavo na prostem, pri čemer poleg buč, ki so glavna sestavina, uporabi še marsikaj, kar zraste v naravi, in za trdnost in posebne učinke doda še posamezne predmete iz bogate zakladnice izumov človeštva.

»To so trije čudni možici. Nasmejani pajaci, ki uresničujejo želje,« je Marija razkrila njihovo skrivnost.

Korak naprej in že je človek v družbi polžev. Dejstvo je, da so bile to najprej jedilne buče, ki jim zdaj par »oči« iz želoda daje novo življenje. Podobno je bilo letos rojstvo ježev, ki jih je tudi kar nekaj na Bračunovem vrtu.

Človek bi se skoraj vprašal, kaj namigujejo dame s klobučki na robu tega »razstavišča«. Vse kaže, da čakajo na kakšen šopek, a možakarju v nagubanem plašču očitno rojijo po buči druge bučnate misli.

Ali vam ogled mine s pesmijo ali brez, je odvisno od trenutka, ko stojite pred otroškim pevskim zborom. Podobno velja tudi za gosjo jato, ki je ob našem obisku bila tako zelo gosja, samo gagala še ni. V rožnem vrtu so vse bučke nasmejane. "Namenjajo nasmeh vsem, tudi bralcem Dolenjskega lista," se je nasmehnila Marija.

Do smeha je tudi obiskovalcu, ki ima rad plazilce. »Krokodili tukaj niso avtohtoni," je Milan pokazal na klobčič dobrohotnih plazilcev, »ta tukaj je zašel.«

Marija stvari za postavitev zbira, šiva, spleta, skratka, pripravlja, tudi z moževo pomočjo, že med letom, veliko prej, predem dorastejo buče. Vse to dela z eno mislijo, ki je tudi Milanova, in je o njej povedala: »To ni za noč čarovnic. To je pozdrav jeseni, ki nam je to dala.«

Članek je bil objavljen v 41. številki Dolenjskega lista 13. oktobra 2016

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava