DL: Črnomaljci odpravljajo vodne izgube

30.11.2016 | 12:50

simbolna slika (foto: arhiv)

simbolna slika (foto: arhiv)

Občinska svetnica Maja Kocjan je na seji občinskega sveta povedala, da so jo občani opozorili na slabo vodovodno napeljavo v nekaterih, tudi precej novih naseljih. Kot primer je navedla naselje Drage v Črnomlju, kjer vodovodne cevi razpadajo, zato so vodne izgube velike, škoda zaradi razmočenosti in kraškega terena pa se bo v gospodinjstvih lahko šele pokazala.

Vinko Kunič z občinske uprave je pojasnil, da so razmere na vodovodnem področju v Sloveniji takšne, da je približno tretjina omrežja v slabem stanju. Po njegovem je to kar v redu v primerjavi s cestami, ki jih je le tretjina v dobrem stanju. »Tudi v naši občini po dokončanju rekonstrukcij glavnih vodovodov v okviru druge faze belokranjskega vodovoda ni drugače. Razmere na vodovodnem področju pa se bodo z leti še izboljševale zaradi uvedbe omrežnin za uporabo vodovoda, ki jo namensko uporabljamo za obnovo vodovodnega omrežja in pripadajočih objektov. Žal pri cestah takšnega sistemskega vira za obnove ni,« je odgovoril Kunič.

V naselju Drage v Črnomlju so vodovod gradili od leta 1988 do 1992 in je torej star od 24 do 28 let. Vgradili so PVC-cevi, kot je bilo takrat v navadi. Njihova pričakovana doba trajanja je 20 do 33 let, odvisno do premera cevi. Danes skoraj izključno vgrajujejo duktilne cevi, ki imajo pričakovano dobo trajanja 50 let. Komunala Črnomelj je začela sistematično spremljati in odpravljati vodne izgube, ki so povezane z dotrajanimi vodovodi. Po predlogih komunale bodo iz omrežnin v proračunu občine zagotavljali obnove posameznih vodovodov po vrstnem redu, ki ga bo določalo zmanjšanje vodnih izgub in s tem povezani stroški interventnih popravil.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista 25. avgusta 2016

M. B.-J.

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (10)

30.11.2016–1     + (0)     – (1)     Oceni bralec 

Ta Svetnica je pa zelo pri srcu nekomu ? Vprašanja so postavljena za nekaj,kar je itak v planu za sanacijo.In to je udarna vest ?

30.11.2016+4     + (5)     – (1)     Oceni občan 

Žal je premalo tako sposobnih svetnic v občinskem svetu. Vsi samo pritrjujejo županji in občinski upravi , ko nas vedno preseneti z novimi davki in položnicami. Spomnite se , kako je opozarjala na podražitve komunalnih storitev (imamo najvišje cene v Sloveniji) Pa potem na trikratno podražitev nadomestila za stavbna zemljišča. Potem je opozorila na zgrešeno miljonsko investicijo Društva invalidov Črnomelj , katerega gradbišče preraščajo topoli. Da ne govorim vse občinskega odpora proti migrantskemu centru pri Vražjem Kamnu in tudi uspeha pri prepričitvi , čeprav levičarji to zanikajo , tudi njihovi člani ji to priznavajo. Da ne govorim spet o podražitvah blokovske kurilnice itd. Vse v škodo pbčanov !!!Seveda zvesti levičarji županje, pa kljub temu , da vedo , da delajo v škodo občanom in svojim volilcem , to zvesto podpirajo. Bravo Maja ! Še tako naprej v korist nas vseh občanov , ne glede , ali levi , ali desni , pri plačilu položnic ni razlike.

30.11.2016—     + (1)     – (1)     Oceni gospodar 

Kaj pa ima Občina z podražitvijo kurjave ? Ali bi Občina morala krit stroške ? Potem mora krit ogrevanje vsem občanom.Kaj ima Občina z zgrešeno investicijo Društva invalidov ? To je bilo projektirano menda tam nekje l.2009.

30.11.2016–4     + (1)     – (5)     Oceni Amerikanec 

Županja je v redu. Tisti ki kritizirate pa raje sodelujte pri realizaciji sklepov in plana. V Semiču so vsi enotni zato so uspešni. Vi se pa boste požrli od nevoščljivosti ! Župan je lahko samo eden!

30.11.2016+6     + (7)     – (1)     Oceni cveta 

Ta svetnica - ki ima mimogrede ime in priimek - Maja Kocjan, je nekaj najboljšega kar se je zgodilo Črnomlju v zadnjem času. Edina preštudira vse gradivo, sprašuje in dela za ljudi. To ji priznavajo tudi največji lokalni politični nasprotniki, ki ljudi z nerešenimi zadevami pošiljajo kar k njjej v stilu. Če kdo bo ona to uredila, kolikor bo lahko. Najbrž nekatere to zelo moti.

30.11.2016–1     + (1)     – (2)     Oceni ha,ha 

cveta,ha,ha.Ti ga pa špasaš.

1.12.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni zanimivo 

Kot občana in plačnika vode me zanima, če je v občini znan podatek koliko vode se razlije (strošek)? Ali ne bi to upoštevali pri dvigu cene omrežnin? Se kdo vpraša, kaj se bo zgodilo potem, ko bo ljudem zmanjako denarja za plačevanje novih in novih povišic cen vode... cestnin....? Tudi občinarji bodolahko del ULICE. Maja reši, nas!

1.12.2016Oceni kaj ni jasno 

saj je sedaj vendar jasno da se večkrat omenjeno o.s. pripravlja za višjo kandidaturo.... pa volili ste/smo sedanjo oblast, volili boste/bomo novo oblast...takrat je pravi čas za akcije! naj nekdo tečnari. glede vodovoda: kaj to je čudno če pod našo hišo na dragah nekaj brbota v ceveh (kar prej ni)? (resno vprašanje je to)

1.12.2016Oceni Občanka 

Vse je to tekoča problematika občine Črnomelj. Še dobro, da kdo od svetnikov povpraša. Sedaj pa čakajmo komentar zagriženga SD-ja, ki lahko vse spluva in skritizira in se potem sprašuje kje je morala.

1.12.2016Oceni vika lozar 

joj,kako je sladka deklina naša belokranjska,zelo smo ponosni na njo in mi delujemo pozitivno znjo vred,hura,hura,hura za majo kocjan!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava