DL: Gospodarske cone v naših občinah - Lastniki zemljišč so zasebniki

10.11.2016 | 11:50

DL: Gospodarske cone v naših občinah - Lastniki zemljišč so zasebniki

V občini Ribnica, ki šteje okoli 9.500 prebivalcev, imajo šest con, ki jih je mogoče opredeliti kot poslovne, obrtne oz. industrijske cone. Večji del con je v Ribnici oz. neposredni bližini samega mesta, nekaj manjših na obrobju.

V ribniški občini so večino današnjih industrijskih in obrtnih con oblikovali že okoli leta 1970. Takrat so nastale: industrijska cona Inles - Riko ter cone Fipis, Žičnica in Inotherm, ki pa so jo leta 2012 razširili. Današnjo obrtno con Ugar so oblikovali iz nekdanje vojašnice v Ribnici v 90. letih prejšnjega stoletja, najmlajšo med conami, obrtno cono Breg, pa so oblikovali in tudi komunalno uredili v letih 1995–2000.

Po velikosti največja med conami je industrijska cona Ines - Riko, ki meri okoli 35 hektarjev, sledijo pa ji obrtna cona Ugar s približno 10 hektarji, obrtna cona Breg z okoli 9 ter cone Inotherm z okoli 4,9 hektarja, Fipis s 3,5 in Žičnica z okoli 1,2 hektarja. V večini con imajo še prostor za nove interesente oz. širitve obstoječih podjetij. V obrtni coni Breg imajo prostih še okoli 2,4 hektarja zemljišč, v obrtni coni Ugar 2,9 hektarja in v coni Inotherm v Prigorici, ki je tudi edina cona zunaj same Ribnice, 1 hektar zemljišč, največ, kar okoli 49 hektarjev zemljišč, ki pa komunalno niso opremljena, pa je še na voljo v industrijski coni Inles - Riko, kjer danes prevladujejo lesna industrija, izdelava stavbnega pohištva, kovinska industrija in robotika, s čimer se ukvarjajo podjetja, kot so Inles, Riko hiše, Riko Ribnica, Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro.

Kovinsko industrijo imajo tudi v coni Fipis, kjer je podjetje Fipis, podobno kot je tudi v coni Inotherm le podjetje Inotherm, ki izdeluje aluminijasto stavbno pohištvo. Tudi v coni Žičnica, ki je v neposredni bližini oz. v mestu Ribnica, se podjetja ukvarjajo s kovinsko industrijo, pa tudi lesno in drugimi, večji podjetji pa sta Košček in Adamič transport. Z različnimi dejavnostmi se ukvarjajo tudi podjetja v obrtnih conah Ugar, kjer prevladujejo lesna in poslovna dejavnost ter trgovina, in Breg, kjer je največ poslovne dejavnosti in kovinske industrije, med drugimi pa je v coni tudi betonarna oz. podjetje Cementni izdelki Zobec. V obrtni coni Breg so med večjimi podjetji Vesmetal, Joras center, AMZS in Megadom, proizvodno-poslovne prostore pa ima tudi Inotherm, v obrtni coni Ugar pa so večja podjetja Sanivita, THE, KGZ in Mercator.

Po kakšni ceni se zemljišča prodajajo, na občini, kot so nam povedali, nimajo podatka. Zemljišča so namreč v zasebni lasti. Povedali pa so nam tudi še, da so v veljavnem občinskem prostorskem načrtu predvsem na območju obrtne cone Inles - Riko oz. v njeni neposredni bližini predvidene večje površine nezazidanih stavbnih zemljišč, namenjene industrijski dejavnosti, vendar pa niso komunalno opremljene.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista 11. avgusta 2016

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava