Življenje brez glutena

28.10.2016 | 11:50

Življenje brez glutena
Življenje brez glutena
Življenje brez glutena
Življenje brez glutena
Življenje brez glutena

Društvo Celiac – Življenje brez glutena letos praznuje deset let delovanja. Ob tej priložnosti so skupaj z Zdravniškim društvom Novo mesto organizirali strokovno srečanje na temo »Celiakija – Življenje brez glutena«. Predavali sta gastroenterologa in dietetik iz UKC Ljubljana: dr. Darku Siuka je izvedel predavanje z naslovom »Klinična obravnava odraslih bolnikov s celiakijo«, prof. dr. Rok Orel je predstavil »Življenje brez glutena – bolezen in modni trend« ter dietetik asist. dr. Evgen Benedik je predstavil »Vitamin D in kalcij pri celiakiji«. Vloga Društva Celiac – Življenje brez glutena sta predstavila Lidija Žalec in Goran Makar.

Strokovnega srečanja se je udeležilo prek 50 zdravnikov. Za vse udeležence so v društvu Celiac pripravili brezglutensko hrano, možno si je bilo ogledati razstavo o aktivnostih društva in predstavili so se razstavljavci brezglutenskih izdelkov.

POROČILO O DEJAVNOSTIH V LETU 2016

4. marec            11. Skupščino smo imeli na OŠ Drska. Udeležilo se je je 58 članov. Bolnikom smo razdelili 45 humanitarnih paketov s brezglutensko moko, testeninami in sladkim prigrizkom. Po skupščini smo se v sproščenem vzdušju okrepčali z brezglutensko pico in sladicami, ki so jih pripravili člani društva.

23. marec          Velikonočni kuharski tečaj smo imeli v OŠ Bršljin. Alenka Škedelj in Verica Brkić Kesić sta pripravljali hitro potico, šarkelj, štruklje, štrudelj, kruh s semeni brez kvasa in pecilnega praška in riževe kruhove mafine. Udeležilo se ga je 18 članov društva.

12. maj              V Gostišču Loka smo izvedli kuharsko delavnico »Kuhaj z Ano – brez glutena«. Udeležilo se je 25 članov društva. Ana Žontar Kristanc in predstavnica Schara Tatjana Šeneker sta nam predstavili številne ideje za pripravo brezglutenske hrane. Na koncu dogodka smo še člani v neformalnem druženju še izmenjali lastne izkušnje s pripravo brezglutenskih obrokov in izmenjali mnenja o prikazanem na kuharskem tečaju.

14. maj              Srečanje društva ob 10 letnici smo izvedli v Drašičih na Turistični kmetiji Simonič. Druženje smo popestrili s sprehodom v okolico in pod vodstvom Dolca – Toneta Vinopivca spoznali značilnosti kraja. Skupaj smo preleteli desetletno prehojeno pot društva in za dolgoletno delo v društvu smo se zahvalili Mojci Bevc in Verici Brkić Kesić ter razdelili praktične nagrade v igri tombola. Praznovanja se je udeležilo 48 članov društva.

16. maj              V Splošni bolnici  Novo mesto so članice društva Helena Švajger, Verica Brkić Kesić in Darja Brezovar pripravile stojnico o celiakiji z brezglutenskimi dobrotami. S stojnico smo obeležili Mednarodni dan celiakije in seznanjali in osveščali o sami bolezni in življenju z njo.

17. maj              Na Šolskem centru Novo mesto smo z mentorico Marinko Cerovšek in dijakinjami zdravstvene šole pripravili podobno stojnico za dijake, študente in zaposlene na Šolskem centru Novo mesto.

 25. maj             Osrednji dogodek praznovanja 10 letnice pa je bilo strokovno srečanje na temo »Celiakija – Življenje brez glutena«, ki smo ga izvedli v so organizaciji Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Novo mesto. Udeležilo se ga je skupaj prek 90 medicinskih sester Dolenjske, Bele krajine, Posavja in članov društva Celiac. Dogodek je podprl tudi župan MO Novo mesto Gregor Macedoni. Udeleženci so prejeli zloženke društva in povzetke strokovnih predavanj:

                          Celiakija, Maja Denkovski, spec. interne medicine, interni oddelek, SBNM

                          Celiakija pri otroku, Tatjana Pavlin, dr. med., spec.ped., otroški oddelek, SBNM

                          Brezglutenska prehrana v Splošni bolnišnici Novo mesto, dr. Irena Sedej, u.d.i. živ. teh., prehranska svetovalka, SBNM

Vitamin D in kalcij pri celiakiji, Evgen Benedik, u.d.i. živ. teh., KO za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko, Pediatrična klinika Ljubljana

Vloga Društva Celiac – Življenje brez glutena, Helena Švajger in Goran Makar 

                          Po srečanju smo na hodniku udeležencem postregli z brezglutenskim prigrizkom, pripravili razstavo slik aktivnosti društva in povabili razstavljavce brezglutenskih izdelkov.

19. junij             Načrtovali smo pohod v Nebesa nad Šentrupertom, a smo ga zaradi slabega vremena morali odpovedati. Ponovno bomo poskušali izvesti v začetku oktobra.

22. junij             V Situli sta Lidija Žalec in Goran Makar izvedla pogovorno srečanje. Na prvem tovrstnem srečanju ob čaju sta se nam pridružili dve članici. Spregovorili smo o izkušnjah in občutkih pri soočanju s celiakijo. Ko smo sami velikokrat pridejo na površje vprašanja, katerim težko najdemo odgovore. Tokrat smo jih iskali skupaj. S srečanji nadaljujemo septembra.

28. september   V Situli smo izvedli že drugo pogovorno srečanje. Ob čaju smo se štirje člani društva pogovarjali o življenju s celiakijo.

7. oktobra          Na OŠ Jurija Dalmatina Krško smo izvedli kuharski tečaj za člane društva. Verica Brkić Kesić nam je pokazala pripravo tortilj, ki so odlična osnova za pico, burek, zavitke in še kaj. Ob dveh kuharjih šole in predstavnice iz Term Čatež nas je bilo še 12 članov društva. 

18. oktober        Na OŠ Metlika smo pripravili kuharski tečaj za kuharje v OŠ in vrtcih Bele krajine. Posredovali smo jim informacije o sami celiakiji, o nujnosti 100% brezglutenske diete in kako jo lahko zagotovijo v  šolski kuhinji. Pokazali smo jim tudi praktične primere priprave brezglutenske hrane. Tečaj sta vodili Terezija Jerin in Darja Brezovar. Vseh skupaj je bilo 34 udeležencev kuharskega tečaja.

20. oktober        Po uspešnem majskem strokovnem srečanju za medicinske sestre smo skupaj z Zdravniškim društvom Novo mesto organizirali podobno strokovno srečanje na temo »Celiakija – Življenje brez glutena«. Gostili smo strokovnjake iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Udeležilo se ga je skupaj prek 50 zdravnikov in članov našega društva. Za vse udeležence smo pripravili tiskane povzetke predavanj:

                          Klinična obravnava odraslih bolnikov s celiakijo, Darku Siuka, dr. med., klinični oddelek za gstroeterologijo, UKC Ljubljana

Življenje brez glutena – bolezen in modni trend, prof. dr. Rok Orel, pediater gastroenterolog, Pediatrična klinika, UKC Ljubljana

Vitamin D in kalcij pri celiakiji, asist. dr. Evgen Benedik, u.d.i. živilske teh., dietetik na Pediatrični kliniki, UKC Ljubljana

Vloga Društva Celiac – Življenje brez glutena, Lidija Žalec in Goran Makar 

                          Po strokovnem delu v predavalnici smo druženje in pogovor o celiakiji nadaljevali na hodniku, kjer smo pripravili pogostitev z brezglutensko hrano, možno si je bilo ogledati razstavo o aktivnostih društva in predstavili so se nam  razstavljavci brezglutenskih izdelkov.

22. oktober        Za jesensko druženje smo si izbrali pohod v Nebesa nad Šentrupertom. Zbralo se nas je 10 pohodnikov, ki smo se v meglenem jutru odpravili iz Šentruperta navzgor proti sončnim žarkom, ki smo jih zagledali na samem vrhu. V dolino smo se opravili mimo članice Martine Povše, ki nam je pripravila okrepčilo na žlico. Spekli smo kostanj, preizkusili sladice iz nahrbtnika, pokramljali in ob razgledih po idilični pokrajini se vrnili nazaj v dolino.     

25. oktober        Na OŠ Šentjernej smo pripravili drugi kuharski tečaj za kuharje v OŠ in vrtcih Dolenjske. Posredovali smo jim informacije o sami celiakiji, o nujnosti 100% brezglutenske diete in kako jo lahko zagotovijo v  šolski kuhinji. Pokazali smo jim tudi praktične primere priprave brezglutenske hrane. Tečaj sta vodili Terezija Jerin in Darja Brezovar. Vseh skupaj je bilo 38 udeležencev kuharskega tečaja.

26. oktober        Tretjega pogovornega večera v Situli se je udeležilo 6 članov društva. 

Do konca leta še načrtujemo:

- Odprtje spletne strani www.celiac.si

- 25. november 2016 - Tradicionalno silvestrovanje društva

- 30. november 2016 – pogovorni večer o življenju s celiakijo

- 23. december 2016 - Predpraznični kuharski tečaj

- 28. december 2016 – prednovoletni pogovor o življenju s celiakijo

Goran Makar
predsednik
Društvo Celiac – Življenje brez glutena

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava