Vorkapić z izpahnjeno ključnico do brona; Šebenikova v finalu

28.10.2016 | 11:05

Vorkapić z izpahnjeno ključnico do brona; Šebenikova v finalu
Vorkapić z izpahnjeno ključnico do brona; Šebenikova v finalu

Slovenski tajski boksarji osvojili 4 medalje na evropskem prvenstvu. Mirko Vorkapić, Rok Eršte in Aleš Golob so postali bronasti, o barvi četrte kolajne pa bo v današnjem finalu odločala Bojana Šebenik.

Split je ta teden prizorišče najmočnejšega borilnega tekmovanja. Hrvaška zveza tajskega boksa in evropska zveza tajskega boksa EMF, ki delujeta pod okriljem IFME sta v Dalmacijo privabila 400 športnikov iz 30 držav. Slovenijo je tokrat zastopalo 7 tekmovalcev, ki sta jim poveljevala selektor Andrej Žveglič in mednarodni predstavnik Iztok Vorkapić.

Prvi uspeh za reprezentanco je tokrat požrtvovalno izboril kapetan ekipe Mirko Vorkapić v kategoriji do 67 kilogramov (A razred), ko je četrtfinalu s soglasno odločitvijo sodnikov (30:27) premagal Poljaka Mateuzsa Janika. Kljub dominaciji pa je bila pot do brona vse prej kot lahka, saj si je Mirko na začetku tretje runde ob metu v klinču izpahnil levo ključno kost na ramenskem stičišču. Kljub hudi poškodbi in bolečini je nadaljeval dvoboj, celo napadal s poškodovano roko in dočakal konec dvoboja. Tako je predati moral polfinalni nastop proti Turki Aliju Batmazu in se zadovoljiti s tretjim mestom, ka je obenem njegov največji uspeh na velikih tekmovanjih.

Bron si je z zmago proti Turku Mustafi Kučuku prislužil tudi težkokategornik (91 kilogramov, A razred) Rok Eršte, ki je znova dokazal, da je previsoka ovira za turške reprezentante. V prvi rundi je sicer pobudo imel Turek, ki je Roka s kolenskimi udarci v telo spravil v težave. Po intervenciji trenerskega dvojca med odmorom pa se je zbral in Turku odmeril zrcalno kolensko dozo v klinču. Kučuk pritiska in zdržal in je kar trikrat padel po udarci Slovenca, kar je pomenilo avtomatsko prekinitev dvoboja. Naskok v finale pa je Roku preprečil izkušenejši Francoz Amine Kebir, ki je onesposobil Erštetovo levo nogo z nizkimi nožnimi udarci in slavil s prekinitvijo. Polfinale je bilo tudi končna postaja za Ptujčana Aleša Goloba (75 kilogramov, B razred), ki je klonil proti Čehu Josefu Talafousu. Aleš se je boril srčno in dobro kljuboval nasprotniku skozi dvoboj, a ga je v zadnji polovici tretje runde zaustavil visoki nožni udarec v čeljust in s tem poškodba, zaradi katere je bil dvoboj prekinjen.

Medtem ko našo zadnjo predstavnico Bojano Šebenik (+75 kilogramov, A razred) danes čaka finalni obračun proti Turkinji Rabiji Kardeniz, so svoj debitantski nastop na velikih tekmovanjih zaključili Žiga Gril, Sašo Vorkapić in Darko Drobež. Žiga (71kilogramov, A razred) je imel pobudo skozi večino prve in druge runde, vendar je bil Šved Magnus Andersson tisti, ki je z dvema kolenoma v jetra razbil napade Slovenca in ga ob koncu druge runde prisilil v popolno defenzivo, kar je sodnika prepričalo, da je dvoboj zaustavil. Skoraj isto usodo je doživel Mirkov mlajši brat Sašo Vorkapić (67 kilogramov, B razred), ki je v prvi rundi skoraj knockoutiral Madžara Spetha Norberta, a se je izkušenejši Madžar z nekaj domiselnimi potezami izognil silovitemu napadu. V drugi rundi so Sašu zaradi neizkušenosti pošle pomoči in Madžar je prevzel pobudo. Zaradi pasivnosti in vidne izčrpanosti je ob koncu runde posredoval sodnik in dvoboj zaustavil. Najstarejši slovenski predstavnik Darko Drobež (81 kilogramov, B razred) je pogumno vojeval skozi vse tri runde, a vseeno po soglasni odločitvi izgubil proti mlajšemu Johanu Anderssonu. Kljub vsemu je Darko pustil dober vtis in znova pokazal železno voljo in neizprosnost v ringu.

M. V.

Galerija

_s (1)
_s (2)
_s (3)
_s (4)
_s (5)
_s (6)
_s (7)
_s

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava