Po dolenjskih in belokranjskih krajih vozi novi knjižnični bibliobus

25.10.2016 | 11:10

Jože Robežnik je taksi za en dan zamenjal z bibliobusom in se pridružil vodji Potujoče knjižnice Luki Mežanu.

Jože Robežnik je taksi za en dan zamenjal z bibliobusom in se pridružil vodji Potujoče knjižnice Luki Mežanu.

Po dolenjskih in belokranjskih krajih vozi novi knjižnični bibliobus
Po dolenjskih in belokranjskih krajih vozi novi knjižnični bibliobus

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto je s septembrom zaključila 2-letni projekt pridobitve novega knjižničnega bibliobusa. Uspešno se je namreč prijavila na razpis Ministrstva za kulturo, ki je prispevalo glavnino sredstev za nakup novega bibliobusa, pomemben delež pa so prispevale tudi občine pogodbene partnerice novomeške knjižnice.

Prejšnji bibliobus je bil namreč že precej dotrajan in kmalu ne bi mogel več uspešno opravljati svojega poslanstva. Novi je večji, bolj prostoren, hkrati pa je na njem na voljo več kot 7.000 enot gradiva. S svojo pisano mavrično podobo gotovo ne bo ostal neopažen na svojih vožnjah, največja pridobitev pa je prav gotovo dvižna rampa, ki omogoča obisk bibliobusa tudi gibalno oviranim osebam.

Prva javna predstavitev na novomeškem Glavnem trgu

Javnosti so novo knjižnično pridobitev prvič ponosno pokazali v petek, 2. septembra 2016, ko so na novomeškem Glavnem trgu pripravili pester program za vse generacije.

Začeli so z ustvarjalnimi delavnicami za najmlajše uporabnike, na katerih so lahko otroci izdelali svoj leseni bibliobus. Sledil je slavnostni prerez traku z ministrom za kulturo Antonom Peršakom in župani občin pogodbenih partneric knjižnice, ko so novemu bibliobusu zaželeli dolgo in srečno vožnjo.

Knjižne POPslastice v atriju Gostišča na trgu so tokrat kljub temu, da so prvenstveno projekt, namenjen srednješolcem, pritegnile tudi starejše obiskovalce. Simpatični igralec, TV voditelj in video producent Jože Robežnik je namreč spregovoril o svojem delu in knjigah, ki ga navdušujejo. Kot je povedal, rad bere in vsak prosti trenutek izrabi prav za branje. Ni pa se mogel upreti skušnjavi in je namesto v taksi sedel tudi na voznikov sedež novega bibliobusa.

V popoldanskih urah so zopet ustvarjali z najmlajšimi in plesali skupaj z navihanim knjižničnim škratom Rudijem in plesalkama iz Plesnega studia Novo mesto.

Pestro dogajanje ob predstavitvi novega bibliobusa se je zaključilo z večernim koncertom dveh vrhunskih glasbenikov, ki sicer ustvarjata v mnogih slovenskih zasedbah, harmonikarjem in vokalistom Janezom Dovčem in klarinetistom, vokalistom Boštjanom Gombačem. Publiko sta navdušila s svojim sproščenim in živahnim nastopom, kjer združujeta svojo virtuoznost s hudomušnostjo ter prepletata znane in manj znane ljudske skladbe z različnih koncev Evrope in Slovenije ter začinita z zanimivimi in manj znanimi instrumenti.

Zahvaljujemo se pokroviteljem, ki so omogočili celodnevno dogajanje na Glavnem trgu. To so: Mestna občina Novo mesto, Adria Mobil, d. o. o., AS Domžale, d. o. o., Volvo, d. o. o., zastopniki za znamko Renault Trucks in Ursa Slovenija, d. o. o.

Prvič med uporabniki »na terenu«

Prav je, da imajo tudi prebivalci izvenmestnih okolij vsaj približno enake možnosti pri izposoji knjižničnega gradiva kot prebivalci mest s svojo knjižnico. Potujoča knjižnica v krajih, ki jih obiskuje, ne pomeni samo izposoje knjižničnega gradiva, ampak še veliko več. V njem se prepletajo generacije. Za mnoge otroke je to prvo srečanje s knjigo in knjižnico, zato je še toliko pomembneje, da jim knjižničarji znajo približati knjigo na pravi način in jih z leti vzgojijo v zahtevne bralce in redne obiskovalce knjižnice. Bibliobus danes vsak mesec obiskuje 63 postajališč po Dolenjski in Beli krajini, v letu 2015 pa so na njem zabeležili več kot 11.000 obiskov. Iz omenjenega razloga so se v knjižnici odločili, da novi bibliobus predstavijo tudi »na terenu« - ljudem, ki jim je v prvi vrsti tudi namenjen. Ob prvih vožnjah bibliobusa na območju občin pogodbenih partneric novomeške knjižnice so v sodelovanju z občinami, lokalnimi vrtci in šolami pripravili predstavitev bibliobusa s spremljevalnim programom in povsod naleteli na izredno topel sprejem.

»Bibliobusiranje«

Z novim bibliobusom pa so se odpravili na obisk tudi na sosednjo Hrvaško, natančneje v Karlovec, Dugo Reso in Ozalj. V sodelovanju s partnersko Gradsko knjižnico »Ivan Goran Kovačić« iz Karlovca, ki je hkrati tudi osrednja knjižnica za Slovence na Hrvaškem, so pripravili spremljevalni program z ustvarjalnimi delavnicami, pripovedovanjem pravljic ter nastopom Nodija in škrata Igija. Želijo si namreč, da bi se novomeški bibliobus v prihodnosti vsaj dvakrat letno odpravil tudi k zamejskim Slovencem na Hrvaško in jim na ta način omogočil dostop do knjig v maternem jeziku.

Besedilo: Bojana Medle
Fotografije: Elvis Zagrljača in Bojana Medle

Galerija

Bibliobusiranje so poimenovali skupno popotovanje novomeškega in karlovškega bibliobusa.
Jože Robežnik je taksi za en dan zamenjal z bibliobusom.
Kljub dežju je bibliobus s svojo mavrično podobo v Dolenjske Toplice prinesel tudi nekaj sonca.
Na ustvarjalnih delavnicah so otroci izdelovali lesene bibliobuse.
Najprej so si lahko novi bibliobus pred OŠ Toneta Pavčka ogledali otroci vrtca in šole.
Obiskovalcem novega bibliobusa je na voljo več kot 7.000 enot knjižničnega gradiva.
Odslej je dostop na bibliobus omogočen tudi gibalno oviranim osebam.
Otroci so prisluhnili pravljici o izgubljeni mavrici _
Pestro dogajanje se je zaključilo z večernim koncertom Boštjana Gombača in Janeza Dovča.
Popotovanje po dolenjskih občinah so veselo zaključili v Šentjerneju.
Prihoda bibliobusa so se razveselili tudi otroci iz vrtca Sonček in učenci OŠ Šmarjeta.
Slavnostni prerez traku z ministrom Antonom Peršakom in župani pogodbenih partneric knjižnice.
V Straži sta si z zanimanjem notranjost bibliobusa ogledala tudi nekdanji in aktualni župan.
V Škocjanu so jih sprejeli s harmoniko in plesom.
V Žužemberku je novi bibliobus pričakala pisana množica otrok.
_ še posebej veseli pa so bili, ker se je z novim bibliobusom iz Slovenije k njim na obisk prip

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava