Dan odprtih vrat Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto

22.10.2016 | 08:10

Dan odprtih vrat Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto
Dan odprtih vrat Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto

V oktobru, mesecu požarne varnosti, bomo gasilci Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto še posebej dejavni. Poleg vsakoletnih vaj evakuacije in reševanja ter tradicionalnih obiskov otrok iz novomeških šol in vrtcev, bomo 22. 10. 2016 pripravili Dan odprtih vrat, na katerega vljudno vabimo vse, ki vas zanima naše delo. V sklopu dneva odprtih vrat, ki bo trajal od 9. do 15. ure, bomo ob 11. uri izvedli tri prikazne vaje na temo gašenja požara, prometne nesreče in reševanje padalca.

Do konca meseca septembra smo bili gasilci Gasilsko-reševalnega centra Novo mesto zelo aktivni, tako na področju posredovanj, permanentnega usposabljanja kot tudi ostalih aktivnostih. Posredovali smo v 240 primerih, od tega 77- krat zaradi požarov, izvozili smo na 89 prometnih nesreč, v 13 primerih ukrepali zaradi razlitja nevarnih snovi, 61-krat pa posredovali v ostalih primerih, kamor vključujemo delovne nesreče, reševanje na vodi, reševanje padalca, pomoč reševalcem pri prenosu obolelih oseb, sproščanje nevarnih plinov, močan veter, snegolom in drugo.

V skrbi za kakovostno posredovanje smo se gasilci GRC Novo mesto udeležili več strokovnih usposabljanj iz našega področja, pridobili nove specialnosti, stalno spremljamo trende, ki se nakazujejo v gasilstvu. V letošnjem letu smo se tako udeležili seminarjev na temo tehničnega reševanja pri električnih vozilih, terorizma v gasilstvu, prisotni smo bili na posvetih in analizah večjih intervencij v zadnjem obdobju v Sloveniji, naši gasilci pa so opravili izpite za reševalce iz vode in izpite za upravljanje plovila po celinskih vodah. Glede na to, da je delo gasilca zelo zahtevno in stresno, imamo v enoti usposobljene psihološke zaupnike, ki permanentno nadgrajujejo svoje znanje.

GRC Novo mesto se tudi zelo aktivno vključuje v širšo lokalno skupnost in sodeluje v strokovnih krogih, s čimer širimo prepoznavnost našega poslanstva in pomagamo pri sprejemanju ustreznih rešitev na področju varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami. Letos smo sodelovali na več aktivnostih, ki jih je organizirala Mestna občina Novo mesto oziroma lokalni javni zavodi. Med drugim smo se udeležili Dneva varnosti na Šolskem centru Novo mesto, Dneva brez avtomobila v sklopu tedna mobilnosti, sodelovali smo na dogodku Skoki v Krko, pri čistilni akciji na Glavnem trgu, poskrbeli smo za strokovno odstranjevanje novoletnih lučk na Glavnem trgu in sodelovali v projektu Vse se vrača. Poleg tega smo našo enoto predstavili na Dnevu odprtih vrat Vojašnice Novo mesto in na Gregorjevem sejmu na Grabnu, prikazali smo postopek reševanja ob prometni nesreči v organizaciji Avto Krke, v sklopu tekočih aktivnosti v enoti pa se izvajajo predstavitve enote in našega dela za šole, vrtce, prostovoljna gasilska društva in ostale zainteresirane skupine. Naši gasilci so se udeležili Strokovnih dni Borisa Stevanoviča na Rogli, v sklopu promocije zdravja na delovnem mestu in v skrbi za stalno psihofizično pripravljenost se poklicni gasilci udeležujemo organiziranih športnih aktivnosti, med drugim smo tekmovali tudi na veleslalomu na Golteh v organizaciji Združenja slovenskih poklicnih gasilcev.

V.d. direktorja-poveljnika
GRC Novo mesto
Gregor Blažič

Zvočni zapisi

Gregor Blažič, GRC Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava