DL: Zaradi pasjih iztrebkov lahko dobite globo v višini 100 evrov

22.10.2016 | 16:20

Foto: arhiv

Foto: arhiv

Naša sogovornica iz Straže je pohvalila sprehajalno pot ob Krki, vendar jo je pred tedni presenetilo, da je nekdo z njenega vrta, ki je blizu te poti, izpulil 24 sadik paradižnika. »Če bi mi kdo rekel, da rabi sadike, bi mu jih z veseljem dala, zdaj sem imela pa samo dvakrat delo,« je bila besna. Omenila pa je še, da zadnje čase vse večkrat opazi, da nekateri ljudje ne pospravljajo pasjih iztrebkov, ko gredo s svojim štirinožnim ljubljenčkom na sprehod. To jo moti, zato jo je zanimalo, če lahko lastnik psa dobi kazen, ker ni pobral pasjega iztrebka.

Obrnili smo se na vodjo medobčinskega inšpektorata in redarstva Marjana Mengerja, ki je pojasnil, da se po odloku o urejanju in čiščenju javnih površin v občini Straža ne sme voditi psov ali drugih domačih živali brez vrvice, jih puščati brez ustreznega nadzora ter puščti njihovih iztrebkov na teh površinah (12. in 15. člen odloka), za kar je zagrožena globa 100 evrov. »Čeprav so na vseh sprehajalnih površinah ob Krki v občini Straža postavljeni posebni koši za smeti, na katerih so dodana držala za vrečke v roza barvi za iztrebke, ki jih sprehajalci psov lahko mimogrede vzamejo in potem tudi kaj hitro odvržejo v podoben koš nekaj metrov naprej, se večina lastnikov psov prav neodgovorno obnaša in ne pospravlja iztrebkov za svojimi najboljšimi prijatelji. Po naseljih v straški občini so psi tistih, ki v dopoldanskem času delajo, kot opaža občinska redarka, spuščeni in se gibajo brez nadzora. Občinska redarka opravlja nadzor, kolikor je to mogoče, saj delo opravlja še v treh občinah, po določilih odloka, izrekla je nekaj opozoril in ustnih odredb. Globe za zdaj še ni izrekla. Težko je namreč ugotoviti lastnika psa, kadar je ta spuščen in brez spremstva. Zato na MIR razmišljamo, da bi še v tem letu nabavili čitalnik čipov, s katerim bi bilo delo občin ke redarke v tovrstnih zadevah precej lažje,« je povedal Menger.

Članek je bil objavljen v 29. številki Dolenjskega lista 21. julija 2016 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

23.10.2016+2     + (3)     – (1)     Oceni katapultura 

Takoj je treba sprejeti zakon ki zadeva vpeljavo davka od psov, da bo vsaka občina imela pravico vpeljati davek od psov. Davek bi se pobiral v občinsko blagajnico za vsakega psa, izjemoma za tiste pse , ki so za varstvo samotnih posestev neobhodno potrebni. Zakon je bil v veljavi že za časa F. Jožefa. Primer Dunaj: ima davek za prvega psa 72 EUR in za drugega 105 EUR. Za pasme nevarne za okolje bull teriere in mešančke pa bi moral biti pri nas večji kot v Beogradu, kjer je 288 EUR.

25.10.2016Oceni toni 

Od nekdajnega direktorja komunale, je prinašalec vsako jutro v naši ulici pustil zapuščino...pa kaj? A bomo zdaj vse cuckarje lovil, k se jih je ene par podelalo? A nas bo to rešilo? A pol ne bo več problemov? p.s. taki posti kot je od "katapultura" so........nimam besed. Enostavno žalostno

26.10.2016Oceni Mojcna  

Katapultura......vzem vrecko pa pobiraj.....bos tako na komunali sluzbo dobil

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava