130 let mladosti na Grmu Novo mesto

19.10.2016 | 12:40

130 let mladosti na Grmu Novo mesto
130 let mladosti na Grmu Novo mesto

Z letom 2016 je Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma vstopil v slavnostno leto. Teče namreč 130 let, odkar je kranjski deželni zbor preselil kmetijsko šolo s Slapa pri Vipavi na Grm v Novem mestu. Šola se je leta 1983 preselila na lokacijo pod Trško goro, kjer je še danes. Z letom 2007 se je matična Kmetijska šola Grm povezala s Srednjo šolo za gostinstvo in turizem. Danes center obsega pet organizacijskih enot – Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija, Srednja šola za gostinstvo in turizem, Dijaški in študentski dom, Višja strokovna šola in Medpodjetniški izobraževalni center.

Tridnevno dogajanje se je začelo v četrtek, 13. 10. 2016, ko smo na Grmu odprli vrata za otroke vrtcev in osnovnih šol ter ostale obiskovalce, ki so želeli videti, kaj vse znamo. Naša ponudba je obsegala 22 delavnic in prikazov, ki so zajemali področja biotehnologije, živalskega sveta, zeliščarstva, aranžerstva in cvetličarstva, živilstva, vinarstva, naravovarstva, turizma, lesarstva/gozdarstva … Pripravili smo 31 raznolikih razstav. Med razstavljavci so bili tudi predstavniki društva Grmčani, katerih poslanstvo je zavzemanje za gospodarski in kulturni razvoj podeželja ter ohranjanje krajine naravne in kulturne dediščine. Posebna pozornost je bila namenjena predstavi Kekec, v kateri so nastopali dijaki nižje poklicnega izobraževanja, program pomočnik v biotehniki in oskrbi in srednje poklicnega izobraževanja, program mesar. Vzporedno se je odvila mednarodna konferenca Logistika v verigi prehrane in okolja, v sklopu katere je prišlo do srečanja evropskih in ruskih gospodarstvenikov na okrogli mizi z naslovom Izzivi in priložnosti evropsko-ruskega sodelovanja.

Vrhunec dogajanja je bil v petek, 14. 10. 2016, ko se je ves Center, pa tudi bivši dijaki in zaposleni ter ostali prijatelji Grma, zbral na prireditvi »130 let MLADOSTI NA GRMU NOVO MESTO«. S petjem in igro so svoje mnogotere talente, pod taktirko mentoric – profesoric, pokazali naši dijaki ter navdušili prisotne. S svojim obiskom in nagovorom so nas počastili predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor, župan Mestne občine Novo mesto gospod Gregor Macedoni in direktor Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma gospod Tone Hrovat. Vsi so poudarili pomembnost slovenskega podeželja in naše poslanstvo v njem. V novem desetletju so nam zaželeli, da bi bili še naprej tako ekološko osveščeni v pridelavi in predelavi, da bi uspeli zgraditi trden most med njivo in mizo, torej vzpostaviti odnos zaupanja vrednega pridelovalca in potrošnika, ki bi znal kvalitetno pridelano hrano uživati. Gospod Macedoni je našemu centru podelil častno priznanje Mestne občine Novo mesto ob obletnici ustanovitve.

Tridnevno praznovanje se je zaključilo v soboto, 16. 10. 2016, in sicer z možnostjo še zadnjega obhoda zunanjih obiskovalcev po razstavah in delavnicah ter s konferenco in srečanjem društva Grmčanov.

Vse najboljše, Grm in še na nadaljnjih uspešnih 130 let!

Neva Vrčko

Galerija

_p (01)
_p (02)
_p (03)
_p (04)
_p (05)
_p (06)
_p (07)
_p (08)
_p (09)
_p (10)
_p (11)
_p (12)
_p (13)
_p (14)
_p

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

19.10.2016Oceni ZA državljanko - Neva Vrčko - VEM > kot 130 let  

Skrben vsebinski in fotografski zapis. Shranite si to stran Lokalno.si -- http://www.rtvslo.si/svet/ekvador-priznal-da-je-assangeu-prekinil-dostop-do-spleta/405518 - in še Glasbena zahvala - https://www.youtube.com/watch?v=Pka6VqGClWs

20.10.2016Oceni Nona 

Čestitke! Obožujem njihove izdelke, ki se dobijo v njihovi trgovinici. Še mnogo uspešni let!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava