Ob svetovnem dnevu revmatikov: »Imam revmo, a revma … nima mene!«

12.10.2016 | 12:55

Ob svetovnem dnevu revmatikov: <strong> »Imam revmo, a revma … nima mene!«</strong>
Ob svetovnem dnevu revmatikov: <strong> »Imam revmo, a revma … nima mene!«</strong>
Ob svetovnem dnevu revmatikov: <strong> »Imam revmo, a revma … nima mene!«</strong>

Danes, 12. oktobra, obeležujemo svetovni dan revmatikov. Društvo revmatikov združuje ljudi z diagnozo vnetnih revmatičnih obolenj, ki zaradi bolezni in pridobljenih okvar in oviranosti, ne morejo biti popolnoma samostojni v okolju, v katerem živijo in delajo. Deluje od leta 1983, danes šteje trinajst podružnic po vsej Sloveniji in več kot 1650 članov.

V soboto, 8. oktobra, je Društvo revmatikov Slovenije ob letošnjem svetovnem dnevu revmatikov pripravilo fotografsko razstavo z naslovom »Imam revmo, a revma … nima mene!« v centru prestolnice, na Prešernovem trgu v Ljubljani. Tradicionalno so člani društva postavili tudi dve stojnici, na katerih je bil predstavljen informativni material, pripomočki, ki jih uporabljajo bolniki. Med drugim so člani društva s cele Slovenije mimoidočim delili novo nastalo knjižico »Ostani pokončen«.

Namen razstave je prikazati simptome bolezni, ki nas ovirajo pri vsakodnevnem delu, po drugi strani pa prikazati, da kljub tem simptomom in omejitvam živimo polno življenje. S tem želimo širiti tudi optimizem med bolniki, ki je poleg sodobnih načinov zdravljenja še kako pomemben v vsakdanu bolnikov. Na razstavi je sodelovalo 14 oseb (bolnikov), tudi trije Dolenjci, z dvema fotografijama. Avtor fotografij je Tonči Hozjan, ki se s fotografijo ukvarja že dobrih dvajset let. Uporabljena sta bila dva pristopa, s katerima želimo prikazati obe strani revmatičnih bolezni. S široko perspektivo in črno-belo fotografijo predstavljamo simptome bolezni in ovire, ki se zaradi njih pojavijo. S portreti in barvno fotografijo pa izpostavljamo optimizem, veselje in polnost življenja bolnikov. Razstava bo na ogled 14 dni v City parku v Ljubljani, gostovala bo tudi po trgovskih centrih po ostalih krajih po Sloveniji. Vsi, ki imate revmatične težave, se včlanite v društvo, saj bolezen lažje premaguješ, če nisi sam.

H. M.

Galerija

_v (1)
_v (10)
_v (11)
_v (12)
_v (13)
_v (14)
_v (15)
_v (16)
_v (17)
_v (18)
_v (19)
_v (2)
_v (20)
_v (21)
_v (22)
_v (23)
_v (3)
_v (4)
_v (5)
_v (6)
_v (7)
_v (8)
_v (9)
_v

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava