Popoldne s polhi, pri Županovi jami Grosuplje

8.10.2016 | 13:00

Polhi so še ena izmed gozdnih živali, ki jih po imenu vsi poznamo, v resnici pa se moramo o njih še veliko naučiti.

Ste vedeli, da prespijo približno sedem mesecev v letu, pri tem pa praktično otrpnejo, saj se njihova telesna temperatura spusti na vsega eno stopinjo nad temperaturo okolice? Posebej fascinantna pa je njihova sposobnost, da obseg svojega potomstva popolnoma prilagajo količini hrane, ki je na voljo v okolju.

Polh sodi v zelo starinsko skupina sesalcev, tako rekoč je živi fosili med glodalci. Prehranjuje se z bukovim žirom in hrastovim želodom – po dveh slabih sezonah so ti plodovi letos dobro obrodili, zato so tudi polhi številni.

V soboto, 8. oktobra 2016 vas vabimo, da z nami preživite prijetno jesensko popoldne in polhe spoznate na poseben, zanimiv način. Dejavnosti bodo tekle po naslednjem urniku:

13:00 - Spoznajmo skrivnostna bitja:

- predstavitev polhov in tradicionalnega lova - polhanja

(sodeluje Polharski muzej Loška dolina)

- delavnica o glodalcih (pripravlja ZOO Ljubljana)

15:00 - Voden ogled sedmih dvoran Županove jame - Sedem podzemnih dvoran skriva bogastvo kapnikov, a včasih mednje zaide tudi polh. Poiskali bomo njegove sledi.

16:30 - Posladkali se bomo s kostanjem ob ognju, v sodelovanju z Mestno knjižnico Grosuplje pa bomo prisluhnili zgodbam in pravljicam o polhih

Županovo jamo sestavlja sedem dvoran, bogatih s kapniki in drugimi značilnostmi podzemnega krasa. Za obisk, ki traja dobro uro, priporočamo pohodno obutev in primerna oblačila, saj v notranjih delih jame vlada stalna temperatura 9,6 °C. Vstopnina v jamo je 8 EUR odrasli, 6 EUR otroci. Program prireditve, ki bo potekal na površju, je brezplačen.

Županova jama leži 8 km JV od Grosuplja v smeri proti Turjaku, le 27 km iz Ljubljane. Več o njej najdete na www.zupanovajama.si, dodatne informacije so na voljo na 041/407-705.