Strategija občine Novo mesto do 2030 - o šolstvu, kulturi, športu in sociali

30.9.2016 | 10:50

Foto: K. Ž.

Foto: K. Ž.

Strategija občine Novo mesto do 2030 - o šolstvu, kulturi, športu in sociali
Strategija občine Novo mesto do 2030 - o šolstvu, kulturi, športu in sociali

V okviru priprave strategije mestne občine Novo mesto do leta 2030 je bila pripravljena tudi delavnica za širšo javnost na temo družbenih dejavnosti. Delavnice se je udeležilo preko 60 udeležencev. Ti so na petih omizjih razpravljali o izzivih, ki čakajo občane in občinske strokovne službe v prihodnjih letih.

Omizje na temo predšolske in osnovnošolske vzgoje sta vodili Tončka Novak in Suzana Potočar. Občina si je do leta 2030 zastavila cilj, da v programe predšolske vzgoje/vrtce vključiti vse otroke. Veliko izzivov pa občino čaka tudi na področju osnovnošolske vzgoje. Redne programe bo potrebno okrepiti s projektnim delom, učilnicami v naravi, ureditvijo šolskih igrišč. Omizje na temo srednješolskega, višješolskega in visokega šolstva je koordinirala Andreja Češarek, udeleženci so poudarili pomen povezave izobraževalnih inštitucij z gospodarstvom. Pri podjetnikih je potrebno ustvariti pogoje in jih prepričati, da se jih čim več vključi v izvajanje sistema vajeniških usposabljanj; oblikovati bo potrebno mentorske sheme, v katere bodo vključeni izkušeni podjetniki in strokovnjaki iz različnih področij; in nenazadnje je pomembno tudi vse življenjskega izobraževanja staršev, kot pomembnih kreatorjev poklicnih odločitev svojih otrok.

Udeleženci omizja na temo kulture, pod vodstvom Sandre Boršič, so zaključili, da mora kultura postati navada in ne prisila. To pa bo možno doseči le z vključitvijo otrok v različne programe kulturne vzgoje, že od predšolske vzgoje naprej.

Športniki potrebujejo novo večnamensko dvorano, bazen in urejena igrišča, tradicionalni maraton. Omizje, ki ga je vodila Ivica Menger, je zaključilo, da je želja vseh, da se čim več občanov vključi v različne oblike športnih aktivnosti. Športno udejstvovanje v vseh življenjskih obdobjih je pomembno za zdravje občanov.

Prav o tej temi pa je razpravljajo omizje za zdravstvo in socialo, ki ga je koordinirala Mateja Jerič. Občina bo morala še veliko storiti na področju storitvenih programov za starejše občane, duševnega zdravja občanov, ureditvi infrastrukture za slabovidne in gluhe, priskrbeti bivalne kapacitete za posebne ciljne skupine in različnih oblikah preventivnih programov.

Poudariti moramo, da so vsa omizja koordinirali strokovni sodelavci zaposleni na Mestni občini Novo mesto. S tem so dokazali svojo strokovnost in pripravljenost prisluhniti potrebam občanom. V nadaljevanju bodo za vsako področje oblikovani ukrepi za dosego zastavljenih ciljev. Tudi ti bodo dani v razpravo širši javnosti.

Jožica Povše

Galerija

_t (01)
_t (02)
_t (03)
_t (04)
_t (05)
_t (06)
_t (07)
_t (08)
_t (09)
_t (10)
_t (11)
_t (12)
_t (13)
_t (14)
_t (15)
_t (16)
_t (17)
_t (18)
_t (19)
_t (20)
_t (21)
_t (22)
_t (23)
_t (24)
_t (25)
_t (26)
_t (27)
_t (28)
_t

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava