Praznovali svetovni dan demence, kuge sodobnega človeka

24.9.2016 | 16:40

Praznovali svetovni dan demence, kuge sodobnega človeka
Praznovali svetovni dan demence, kuge sodobnega človeka
Praznovali svetovni dan demence, kuge sodobnega človeka

Člani pred tremi meseci ustanovljene Spominčice Dolenjske so se v številnih krajih Dolenjske predstavili s »sprehodi za spomin« in zaključnimi prireditvami v središčih krajev na katerih so spregovorili aktivisti organizacije ALZHEIMER SLOVENIJE. Sprehodi so bili izvedeni v Dolenjskih Toplicah, Dolžu, Straži, krajevnih skupnostih Drske, Majde Šilc, Šmihela, Mestnih njiv, Ločne.

Obiskovalci teh aktivnosti so se seznanili z osnovnimi podatki te prihajajoče »kuge« sodobnega človeka. Da je res tako, pričajo podatki obolelih z boleznijo demence, saj je v svetu preko 45 milijonov bolnikov, pri nas v Sloveniji že blizu 31.000.

V zadnjem času so tudi zdravniki vedno bolj seznanjeni s to boleznijo. Žal zdravila zanjo ni. Zdaj se tudi vlade držav zavedajo, kakšna izguba pomeni odhajajoče znanje pri ljudeh z izgubo spomina, ko človek kar v kratkem ne ve, kdo je in kje je ostal. Da, dobro rečeno, ostal pred blokom, s ključem v rokah, ne ve pa, katera vrata ta ključ odpira.

Delo Spominčice Dolenjska se pričenja. Izvršilni odbor je navezal stike z 32 krajevnimi organizacijami rdečega križa, društvi upokojencev, organizacijami zveze borcev, pač z vsemi, ki imajo v svojih vrstah starejšo populacija ljudi. Trend bolezni namreč kaže, da se v obdobju nad 65 let skokovito povečuje število obolelih z demenco.

V desetletju, ko se svet seznanja z alzheimerjevo boleznijo, kateri ne uide nihče, ne pastir, ne znanstvenik na inštitutu, farmacija usmerja sredstva v raziskave. Na voljo so tabletke, ki zavirajo začetne pojave, blažijo nastajanje beljakovinskih oblog amiloida in taua. Ne ozdravijo bolezni!

Kako hudo je za svojce bolnika, vedo povedati le oni. Okolica bolnika to le zaznava, spremlja na nek odmaknjen način. Strah med nami vsemi pa ostaja, ker:« Tudi mene lahko to čaka. Ali res ne bom vedel kdo sem, kdo je oseba, ki me boža in neguje!«

To je demenca, ko bolnik ne ve, kdo je in kje je.

V septembru, točno 21., so zdaj tudi pri nas člani organizacije priredili vrsto prireditev, V Novem mestu, pred mestno hišo, Rotovžem, so se zaključili »sprehodi za spomin«. Predsednica Darka Pečnik in Alenka Virant sta nagovorili blizu sto prisotnih in jih seznanili z nalogami in aktivnostmi podružnice. Pozdravu se je pridružila direktorica MONM mag Vida Čadonič Špelič, direktorica splošne bolnišnice doc.dr. Milena Zupan, Marjan Grahut, predsednik OZRK, Jože Pečnik je spregovoril o svetovnem dnevu miru, ki ga praznujemo na isti dan. Mir v svetu, v srcu vsakega, pomeni skupno reševanje tegob, ki tarejo sodobnega človeka.

Spominski dan so dopolnili na glasbenih inštrumentih učenci glasbene šole pod vodstvom Ivane Kerhin, mestna recitatorka Rezka Povše, veseli del dneva s petjem nas vseh je zaključil na harmoniki Dane Badovinec.

Dneva z opozarjanjem na demenco še ni bilo konec v Novem mestu. V KC Janeza Trdine je bila v večernih urah uprizorjena predstava KJE SEM OSTALA. Pri odhajanju mi je znanec rekel, da je bil to «pokrov« vseh dogodkov.

Ob koncu bi porekel le še to. »Junak je vsak, ki najde svojo pot, ki vodi preko mnogih stopnic do cilja.«Je cilj zdrav način življenja, brez stresov, mobinga v podjetjih z zaposlenimi.

Prispevek in slike podarja Jože Pečnik

Galerija

_demenca (1)
_demenca (2)
_demenca (3)
_demenca (4)
_demenca (5)
_demenca (6)
_demenca (7)
_demenca

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava