DL: Od tlakovcev do celovitih rešitev

24.9.2016 | 18:30

Ivan Štajdohar

Ivan Štajdohar

Ivan Štajdohar s Kvasice pri Črnomlju je svojo poklicno pot kot ekonomist začel v metliški Beti in jo nadaljeval v črnomaljskem Danfossu in novomeškem VGP. Po dobrih desetih letih nabiranja izkušenj pa se je pred desetimi leti odločil, da gre na svoje, a se hkrati vprašal, česa naj se loti.

Čeprav je služboval na vodilnih delovnih mestih, je šele takrat, ko se je odločil za samostojno podjetništvo, spoznal, da stopa na pot zrelosti. »Zasledil sem, da avstrijsko podjetje Frühwald išče zastopnika za prodajo v Sloveniji. Začel sem s prodajo tlakovcev in robnikov in na vsakem od prvih dveh tovornjakov izgubil po 150 takratnih nemških mark. Takšen je bil pač začetek posla. Pozneje sem prodajal še greznice in zbiralnike vode iz betona, nato pa smo v podjetju, ki sem ga poimenoval Ekokult, začeli sami postavljati male čistilne naprave,« se Ivan spominja začetkov svojega podjetništva pred desetletjem.

Od leta 2006 do 2008 so bili zlati časi, saj so imeli zelo veliko dela. Dobavljali so material in izdelke po skoraj vsej Sloveniji, predvsem pa za avtoceste, in sodelovali z vsemi velikimi gradbenimi podjetji, razen iz Primorja. Potem pa so se razmere v gradbeništvu zaostrile, naložb je bilo vse manj, zato so se bolj usmerili k zasebnim strankam. »Bili smo prvi v Sloveniji in smo še vedno eni redkih, ki smo pri malih čistilnih napravah, velikih do nekaj 100 populacijskih enot, ponudili celotno storitev, od svetovanja, načrtovanja, izvedbe, vzdrževanja in upravljanja. Na zalogi imamo ves material in mehanizacijo. Dobavljamo tudi celovite sisteme za rabo deževnice. Poslujemo po vsej Sloveniji, a moram priznati, da zadnja leta zelo veliko tudi v Beli krajini,« je zadovoljen Štajdohar.

Sicer pa Ekokult zastopa okrog deset podjetij, tako da imajo v podjetju na voljo tudi betonske izdelke za zunanjo ureditev stavb, izdelke za odvodnjavanje in čiščenje odpadnih vod in za nizke gradnje. »Trudimo se, da smo ponudnik visoko kvalitetnih izdelkov in storitev za pošteno ceno. Stranki nudimo največ za tisto, kar plača, saj ni naš cilj, da bomo popravljali za seboj. Naš moto je, da problem rešimo, ne pa, da povzročimo nove težave,« se nasmehne Ivan, ki je pred desetletjem začel sam, sedaj pa je v podjetju z njim vred zaposlenih sedem ljudi. Imajo tudi svojo ekipo za gradbena dela, če gre za velik obseg del, pa poiščejo podizvajalce. Sicer pa je Štajdohar prepričan, da jih v prihodnje čaka še veliko dela, saj je rok za ureditev malih čistilnih naprav z leta 2017 podaljšan na leto 2021.

Ivan pravi, da mu je to, kar počne sedaj, v veselje in zadovoljstvo. »Deset let, kolikor letos praznuje Ekokult, res ni dolgo obdobje. A pri človeku se v prvih desetih letih življenja zgodi zelo veliko in tako je tudi pri podjetju. Še posebej, če človek začne z njim z ničle, tako kot jaz. Moral sem se odločiti za ime, logotip in se srečati še z marsičim, čemur začetniki ne morejo uiti,« pravi Štajdohar, ki je nedavno praznovanje ob jubileju delil z mnogimi iz domovine in tujine, s katerimi je delil tudi desetletje svojega dela v podjetništvu. Prisotne sta nagovorila tudi častni konzul Slovenije za nemški deželi Saško in Saško-Anhalt Martin Bergmann ter črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista 23. junija 2016

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava