DL: Panoji na hotelu Kandija kršijo zakon 

23.9.2016 | 14:40

Foto: M. M.

Foto: M. M.

DL: Panoji na hotelu Kandija kršijo zakon 

Igorja iz Novega mesta je zanimalo, kako lahko Zavod za varstvo kulturne dediščine dovoli, da oglaševalci prek celotne fasade stavbe, ki je zaščitena kot spomenik kulturne dediščine, obesijo reklamni pano. »Res je nekdanji hotel Kandija oziroma Windischer v za mesto sramotno slabem stanju, ampak kar prekriti celotne fasade pa tudi ne gre. Nič ne bi imel proti, če bi take reklame zakrivale fasado Windischerja ob njegovi prenovi in bi se za njimi skrivali gradbeni odri,« je menil in dodal, da ga zelo motijo tudi številni za srednjeveško mestno jedro povsem neprimerni izveski z imeni lokalov in trgovin na novomeškem Glavnem trgu, kjer očitno lahko vsak obesi nad vrata, kar se mu zljubi. »Ali tega ne ureja noben občinski odlok?« še sprašuje Igor.

Tomaž Golob, pomočnik vodje novomeške območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine, je pojasnil, da zavod skladno z zakonodajo in javnimi pooblastili izdaja na vloge investitorjev kulturnovarstvene pogoje in kulturnovarstvena soglasja, žal pa se vedno zgodi, da investitorji brez vednosti in soglasja pristojne varstvene službe posežejo v dediščino, kar je tudi primer povsem nekulturnega prekritja dveh fasad bivšega hotela Kandija z oglaševalnima panojema. »Na zavodu ocenjujemo, da gre za poseg, ki je v nasprotju z zakonom o varstvu kulturne dediščine, veljavnim občinskim prostorskim načrtom in odlokom o oglaševanju na območju Mestne občine Novo mesto. V odloku o oglaševanju je izrecno zapisano, da se lahko reklamne panoje vgradi le na slepe fasade, kar pa ni primer hotela Kandija. Odlok nadaljevanju tudi določa, da morajo investitorji za postavitev vseh oglasnih panojev pridobiti soglasje Mestne občine Novo mesto in plačati ustrezno takso. Nad uresničevanjem odloka bdi občinska inšpekcijska služba,« je povedal.

Da oglaševanje na javnih površinah ureja občinski odlok o oglaševanju, so potrdili tudi na novomeški občini. »V primeru hotela Kandija pa ne gre za javno površino, zato veljajo določila občinskega prostorskega načrta. Ta v primeru zemljišč, ki so zavarovana kot naravna vrednota ali kulturna dediščina ali je na njih zgrajen objekt kulturne dediščine, kot velja tudi za hotel Kandija, prepoveduje postavljanje objektov in naprav za oglaševanje. Ker je hotel Kandija objekt stavbne kulturne dediščine, bi lastnik v vsakem primeru moral pridobiti soglasje ZVKD. Za tovrstne kršitve občinski inšpektorat nima pristojnosti za ukrepanje, pristojni so organi na državni ravni, kot je inšpektorat za okolje in prostor, v tem primeru lahko tudi inšpektorat za področje kulturne dediščine. Občinski inšpektorat lahko zgolj poda prijavo, tako kot jo lahko podajo tudi občani. Občina lahko na primer izda odredbo v primeru, da objekt meji na javno površino in je nevaren, se ruši, ogroža okolico, v tem primeru je občina zahtevala ustrezno obnovo fasade objekta, ki je bila tudi izvedena. Občine trenutno tudi nimamo zakonske podlage, na podlagi katere bi lahko sprejele odloke, ki bi nam omogočali izvedbo tovrstnih nadzorov. Pričakujemo pa, da se bomo z državo v kratkem pogovarjali o novem paketu zakonov, na podlagi katerih bomo občine lahko sprejele ustrezne odloke in v skladu s tem tudi same izvajale nadzor,« so zapisali v kabinetu župana.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 16. junija 2016v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (4)

23.9.2016+5     + (5)     – (0)     Oceni Franc 

Koliko je občina namenila za obnovo fasade? Koliko je primaknil ZVKD? Torej ne mahajte s tujim tičem po koprivah! Naj gospoda uredi fasado na sokolskem domu privatno lastnino pa naj pusti pri miru!

24.9.2016+4     + (4)     – (0)     Oceni oglas 

Nobenega ne moti neurejen hotel in njegova okolica, vključno s parkiriščem, ki ne pritiče ureditvi skoraj centra mesta, ličen oglas pa zmoti? Dvomim, da je postavljen brez soglasja. Enako oziroma na gosto polepljena je bila sedaj porušena stara stavba UE (vendar ne spomeniška). Tudi brez soglasja? Pa saj vsak ne pleza in montira oglase po objektu na svojo roko, kjer se mu zdi... To je sprenevedanje. Nekdo s tem tudi služi, ker oglaševanje ni zastonj.

29.11.2017Oceni Ceca 

Glede na to, da ZVKD in inšpektorat tako pritiskata na lastnika, kako je pa z obnovo Sokolskega doma, ki je še v slabšem stanju ? Se bo to sploh kdaj izvedlo ?

30.11.2017+2     + (2)     – (0)     Oceni Katra 

Obcina ni nic dala trenutno je denar samo za cigane

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava