VSO Posavje na ogledu Rupnikove linije

23.9.2016 | 12:30

VSO Posavje na ogledu Rupnikove linije

Člani VSO Posavje iz Brežic, Krškega, Sevnice in Radeč ter člani VSO Zasavje so v torek, 20. septembra 2016, obiskali Poljansko dolino. V Gorenji vasi jih je najprej sprejel župan občine Gorenja vas gospod Milan Čadež, ki je ob tej priložnosti prevzel tudi vlogo vodiča. Popeljal jih je po Rupnikovi liniji, ki predstavlja sistem nadzemnih in podzemnih utrdb, ki ga je med letom 1938 in 1941 vzdolž Rapalske meje gradila Kraljevina Jugoslavija kot obrambo pred morebitnim italijanskim napadom. Linija utrdb je dobila ime po jugoslovanskem generalu slovenskega rodu Leonu Rupniku, ki je bil dolgo na čelu štaba za utrdbe.

Natančneje so si ogledali podzemno slemensko utrdbo Goli Vrh, ki sodi med največje podzemne utrdbe obrambnega sistema Rupnikove linije, zato ima izjemen zgodovinski pomen. Leta 2010 je bila razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena. Življenje in vlogo Leona Rupnika je na zanimiv način predstavil amaterski raziskovalec slovenske preteklosti Janez Pintar iz Škofje Loke.

Podali so se še na ogled sirarne in degustacijo mlečnih izdelkov iz kravjega in kozjega mleka na kmetijo Pustotnik v Gorenji vasi. Prijeten dan so zaokrožili v gostišču »Pri jagru« v Gorenji vasi.

VSO Posavje

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (22)

23.9.2016+11     + (11)     – (0)     Oceni alfons 

Izdajalec izdajalcev je bi ta rupnik.

23.9.2016+4     + (5)     – (1)     Oceni Leljačina 

Celotna Rupnikova linija nima prav nobenega zgodovinskega pomena, saj nikoli ni bila uporabljena v namen, za katerega je bila zgrajena.Rupnik pas se je v zgodovino zapisal kot izdajalec slovenskega naroda.Danes ga povzdvigujejo le njemu sorodni po duši in dejanjih. Mimogrede - tale VSO pa ima za " zaokroževanja" po oštarijah kar dost cvenka. Se napaja iz državnih jasli ....

24.9.2016+3     + (3)     – (0)     Oceni kmet 

Se vprašam kakšni so to ljudje, ki jim je vrednota, da podpirajo domače izdajalce in vse kar je bilo povezano z okupatorjem?

24.9.2016Oceni mlada 

Za sebe pravijo, da so edino pošteni in pravi Slovenci...

24.9.2016+5     + (5)     – (0)     Oceni tinca 

Dokler se jim bodo smilile ustaške in domobranske kosti, ne vem kako me lahko s takim početjem prepričajo.

26.9.2016–1     + (2)     – (3)     Oceni za dom, v boj 

General Leon Rupnik je bil velik protikomunist in eden največjih slovenskih domoljubov, kar jih je ta dežela premogla. Obsojen in ustreljen je bil po nepotrebnem, verjetno zato, ker je preveč vedel, sicer bi komunisti morali postreliti preveč svojih barab in italijanskih ovaduhov.

26.9.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni butec&butec 

ha, ha, slaba tolažba.

26.9.2016+1     + (3)     – (2)     Oceni Leljačina 

@za dom, v boj : Rupnik eden največjih slovenskih domoljubov? A to tisti Rupnik, ki je s po nacistično položno dvignjeno roko pozdravljal prisego svojih " domoljubnih" enot nemškemu kanclerju in največjemu zločincu prejšnjega stoletja?Tisti, ki je vse do kapitulacuje fašistične Italije lezel v Mussolinijevo rit? Kaj pa je ta stari prdec vedel? Ali je vedel, da je izdajalec? Je pa gotovo vedel, da se njemu in njegovim po vojni slabo piše, a je vseeno skupaj z " domoljubi" 30. januarja 1945 še enkrat prisegel Hitlerju! Ljudski rek pravi, da gre osel le enkrat na led. Rupnik je šel s svojimi borci " za Boga, narod in domovino" kar dvakrat in s tem svoje " rodoljube" popeljal v smrt! Za Boga , Hitlerja in tisoč letni Veliki Tretji rajh. Nikakor pa ne za Slovenijo ali domovino, ki je bila tedaj Kraljevina Jugoslavija. Kaj drugega od bivšega avstrijsko-cesarskega, pozneje kraljevo- jugoslovanskega in nazadnje nacističnega podložnika niti ni bilo za pričakovat ... V svojim življenju je izdal cesarja, kralja in vedno v prvi vrsti svoj lastni, slovenski narod! Rupnik vsekakor ni Rudolf Maister! Tip si ne zasluži niti da bi bilo njegovo ime sploh izrečeno!!Gnoj od gnoja, tako kot vsaj tretjina njegovih sledilcev in vsi, ki so kar dvakrat prisegli nacistični brkati zverini!!

26.9.2016+2     + (2)     – (0)     Oceni alfons 

Res je, človeček in njegovi sledilci so gnoj od gnoja

26.9.2016—     + (2)     – (2)     Oceni Tadej 

Jaz bi tudi takrat prisegel. Bilo je vseeno manjše zlo kot komunizem.

začetnapredhodna Stran: 1/3naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava