Prinesi – odnesi: Rekordna sobota na tržnici

23.9.2016 | 09:50

Skupaj so v letu in pol v ponovno uporabo predali že približno 14.000 uporabnih stvari.

Skupaj so v letu in pol v ponovno uporabo predali že približno 14.000 uporabnih stvari.

Projekt brezplačne izmenjave uporabnih stvari »Prinesi – Odnesi«, ki ga je Komunala Brežice začela pred letom in pol, je eden izmed številnih, s katerimi to inovativno javno podjetje ozavešča prebivalce o pomenu ponovne uporabe stvari in s tem varovanja okolja. Da so ga občani dobro sprejeli, se je potrdilo tudi minulo soboto, ko so na tržnico prinesli več kot 790 še uporabnih predmetov, odnesli pa več kot 350.

»Minula sobota je bila ena izmed rekordnih, skupaj pa smo tako v letu in pol v ponovno uporabo predali že približno 14.000 uporabnih stvari,« je povedal Aleksander Zupančič, direktor Komunale Brežice. Med stvarmi, ki jih na brežiško tržnico ob sobotah nosijo občani, so tudi oblačila, obutev, igrače, otroška oprema in gospodinjski aparati. S tem so razveselili marsikoga, ki si v teh težkih časih težko kaj privošči. »Hkrati smo zahvaljujoč projektu odložili za približno 4 tone manj kosovnega odpada,« je še dodal Zupančič.

Komunala Brežice s projektom »Prinesi – odnesi« hkrati spodbuja in ozavešča tudi o krožnem gospodarstvu. Med prinesenimi stvarmi je namreč veliko ponošenih oblačil, ki ne najdejo novega lastnika, zato se je Komunala Brežice povezala z Zadrugo Dobrote iz Dravograda. V zadrugi ves tekstil, ki ga prejmejo, presortirajo in operejo v lastni pralnici. Nekaj ga predelajo v torbe, copate in druge uporabne stvari, nekaj ga predelajo v industrijske krpe, preostanek pa odpeljejo v obrat na Nizozemsko, kjer odpadni tekstil med drugim predelujejo tudi v toplotno izolacijo.

Javno podjetje Komunala Brežice upravlja osem javnih vodovodnih sistemov, tri kanalizacijske sisteme (Brežice, Obrežje in Globoko), 182 ekoloških otokov za ločeno zbiranje odpadkov, pokopališče in tržnico v Brežicah, občinske in zasebne večstanovanjske objekte ter poslovne prostore. Osnovno poslanstvo podjetja je ljudem omogočiti osnovne življenjske dobrine, kot je neoporečna pitna voda, ter omogočiti kakovostno bivanje v zdravem in čistem okolju.

Petra Grajžl
vodja sektorja splošnih služb

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava