FOTO: Tenstan krompir, pa marmelade in vložena zelenjava

21.9.2016 | 14:50

FOTO: Tenstan krompir, pa marmelade in vložena zelenjava
FOTO: Tenstan krompir, pa marmelade in vložena zelenjava
FOTO: Tenstan krompir, pa marmelade in vložena zelenjava
FOTO: Tenstan krompir, pa marmelade in vložena zelenjava
FOTO: Tenstan krompir, pa marmelade in vložena zelenjava

Društvo podeželskih žena Ivanjščice je v sodelovanju z Občino Ivančna Gorica minulo soboto na tržnici v Ivančni Gorici priredilo že 4. praznik krompirja. Obiskovalci so si lahko ogledali tekmovanju v pripravi praženega krompirja, ocenjevanju doma pripravljene vložene zelenjave, domačih marmelad in džemov.

Vse dopoldne je bilo dogajanje na tržnici povezano s kulinariko.Gostinci in društva so se pomerili v pripravi praženega krompirja, ki so ga številni obiskovalci ocenjevali z degustacijo in delitvijo točk. Pražen krompir je v sodelovanju s Kmetijsko svetovalno službo Ivančna Gorica ocenjevala strokovna komisija, v kateri je bila tudi priznana prehranska strokovnjakinja Marija Merljak. Letos se je prijavilo šest ekip.

Tretjega mesta sta se razveselili ekipi Letalskega kluba Šentvid in Janko & ekipa iz Šentvida pri Stični. Srebrno oziroma drugo mesto je pripadalo Turističnima kmetijama Obolno in Fajdiga iz Temenice, naziv najboljšega ivanškega "tenstanega" krompirja pa je po mnenju komisije letos pripadel kar dvema ekipama, in sicer članicam Kulturno športnega društva Dob in Društvu podeželskih žena Ivanjščice. Podeljeno je bilo še priznanje za najboljši pražen krompir po izboru občinstva, ki je šlo v roke članov Letalskega kluba Šentvid, priznanje za najboljši "tenstan" krompir z dodatki pa je pripadel Kulturno športnemu društvu Dob.

Obiskovalci so si poleg bogate ponudb na stojnicah ogledali tudi razstavo krompirjevih jedi, ki so jih pripravile članice DPŽ Ivanjščice v prostorih kulturnega doma. Prav tako je potekala razstava in pokušina marmelad za sladokusce s krompirjevim kruhom in razstava konzervirane zelenjave.

OCENJEVANJE MARMELAD, DŽEMOV

Sočasno je potekalo tudi ocenjevanje marmelad in džemov iz marelic, sliv, breskev, jagod in mešanega sadja. Komisija je pri ocenjevanju upoštevala barvo, vonj, okus in konsistenco. Ocenjenih je bilo 26 vzorcev marmelad.

Bronasto priznanje so prejele: Marija Erjavec (mešana marmelada), Anica Nose (jagodni džem), Nada Seliška (mešana marmelada iz bučk in kokosa). Prav slednja je bila nagrajena tudi z letošnjo novostjo za najinovativnejšo marmelado.

Srebrno priznanje so prejele: Joži Svetin (breskova marmelada), Marija Erjavec (breskov in slivov džem), Marta Okorn (jagodna marmelada), Petra Peunik Okorn (breskova marmelada) in Majda Vrhovec za mešano marmelado.

Zlato priznanje pa so prejele: Joži Svetin (slivova marmelada), Marija Erjavec (marelični džem), Anica Nose (jagodna marmelada) in Marta Okorn za mešano marmelado.

VLOŽENA ZELENJAVA

Drugo leto zaporedoma se je ocenjevala doma pripravljena vložena zelenjava, kot so kisle kumarice, rumena in rdeča paprika ter sladki ajvar. Ocenjenih je bilo 15 vzorcev, med katerimi je bila z bronastim priznanjem nagrajena Damjana Ostanek Heric (rdeča in rumena paprika), s srebrnim priznanjem Ana Jeršin (rumena paprika) in Marta Okorn (mešana zelenjava) ter z zlatim Nada Seliška za sladki ajvar. Tudi v tej kategoriji so izbrali najinovativnejši zelenjavni kozarec, ki sta ga prejeli Majda Vrhovec za mešano zelenjavo in Marija Rus za barvitost vložene paprike.

Priznanja so podeljevali župan Dušan Strnad, podžupan Tomaž Smole, predsednik Kmetijsko – gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič in prehranska strokovnjakinja Marija Merljak.

Ob tej priložnosti je Krajevna organizacija Rdečega križa Ivančna Gorica za občane brezplačno opravljala merjenje krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Predstavili pa so še  program SVIT - državni program presajanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Preventivna akcija je potekala v organizaciji Zdravstvenega doma Ivančna Gorica.

Manjkale niso niti družabne igre povezane s krompirjem in kulturni program.

G. S.

Galerija

krompir001
krompir002
krompir003
krompir004
krompir005
krompir006
krompir007
krompir008
krompir009
krompir010
krompir011
krompir012
krompir013
krompir014
krompir015
krompir016
krompir017
krompir018
krompir019
krompir020
krompir021
krompir022
krompir023
krompir024
krompir025
krompir026
krompir027
krompir028
krompir029
krompir030
krompir031
krompir032
krompir033
krompir034
krompir035
krompir036
krompir037
krompir038
krompir039
krompir040
krompir041
krompir042
krompir043
krompir044
krompir045
krompir046
krompir047
krompir048
krompir049
krompir050
krompir051
krompir052
krompir053
krompir054
krompir055
krompir056
krompir057
krompir058

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava