DL: Država dirigira, denarja pa ne da

20.9.2016 | 13:05

Nada Žagar

Nada Žagar

Zavod za izobraževanje in kulturo (Zik) Črnomelj je edina organizacija za izobraževanje odraslih v Beli krajini. V lanskem letu je imel kar 1.098 udeležencev, od tega 78 odst. takšnih, ki so imeli brezplačno izobraževanje ali usposabljanje. Ob tem pa direktorica Zika Nada Žagar poudari, da se ves čas ukvarjajo s preživetjem. Letošnje leto je že tretje zapored brez javnih razpisov. In tudi če bo letos objavljen kakšen razpis in bodo na njem uspešni, to pomeni, da bodo denar dobili šele prihodnje leto.

»Nihanja so nenormalna. Leta 2010 smo imeli več prihodkov kot leta 2014. Včasih smo iz črnomaljskega občinskega proračuna prejeli 20 odst. denarja za delovanje, lani pa 26 odst. A to ni pomenilo, da bi občina nominalno dala več denarja, ampak so bili prihodki Zika manjši kot prejšnja leta. Poleg neurejenega financiranja je zakonsko neurejen tudi status organizacije. Zato je pomembno, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport nenehno opozarjamo, kako nujne so zakonske spremembe in dopolnitve glede statusa organizacij za izobraževanje odraslih,« poudarja Žagarjeva.

Direktorica je prepričana, da od vseh izobraževalnih ustanov v občini prav Zik dela v daleč najslabših pogojih. Zato si prizadevajo, da bi čim prej uredili prostore za izobraževanje odraslih na nekdanji črnomaljski policijski postaji. Neprimerni so tudi oprema v kulturnem domu Črnomelj, kjer domuje Zik, ter spremljajoči prostori. Tako na občini kot na Ziku se strinjajo v zahtevi, naj ministrstvo za kulturo oz. država, ki je lastnica kulturnega doma, uredi hišo, ki bi jo bila občina po obnovi pripravljena sprejeti v svojo last.

Na Ziku pa jih teži še nekaj. Lani so dali kar 36-krat brezplačno v najem veliko in malo dvorano, učilnice, avlo, ploščad in vrt. Hkrati pa mora Zik plačevati najemnine po vsej Beli krajini, tudi v zavodih, ki jih financira črnomaljska občina. Zato je Žagarjeva predlagala občinskim svetnikom, da sprejmejo sklep, da si zavodi, ki jih je ustanovila črnomaljska občina, med seboj ne zaračunavajo najemnin.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je pojasnila, da Zik ne sme zaračunavati najemnine za dvorano v kulturnem domu za kulturne prireditve, ker je tako zahtevalo ministrstvo za kulturo. Po njihovem naj bi bil dom namenjen kulturi, in ne izobraževanju. Žagarjeva se s tem ni strinjala. Poudarila je, da ministrstvo za kulturo ni dalo za črnomaljski kulturni dom v 30 letih niti centa, zato po njenem mnenju ne more dirigirati, kaj bodo v njem zaračunavali in česa ne.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 16. junija 2016

M. Bezek-Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (12)

20.9.2016Oceni SNOS 

Žalostno je, da je v temu domu kjer je bil 2.SNOS ministrstvo za kulturo neda nič denarja , rajši denar porabijo za golaže na proslavah ki so prezivete .KER JE BIL V ČRNOMLJU 2. SNOS V ČRNOMLJU NI KULTURNEGA DOMA , KER JE OBSTOJEČI ZAŠČITEN KOT KOČEVSKI MEDVED . Sosednja vas beri Semič ima moderen kulturni dom , ker pri njih ni bilo SNOS-a, Žagarjeva dobro gospodari z domom in naj kar zaračunava najemnino, občina je dale bore malo kaj ne Mojca. ČS

21.9.2016Oceni crnomelj 

V Črnomlju imate koalicijo ki je ista kot na državni ravni. Za denar se tako lahko vse dogovorite na občini, z županjo (Desus), podžupanoma (SD in Desus) in koalicijo, v kateri so Desus, SD in NSI. Vsi ti imajo vrata odprta do vseh ministrstev in predsednika vlade. Namesto tega vi jamrate tod. Pot pod noge in na občino, oni pa pot pod noge in v Ljubljano. Stvar bo rešena.

21.9.2016Oceni crnomelj 

Ministrstvo za kulturo celo vodi Desus, je v njihovih rokah. Ste vprašali županjo Mojco, kolikokrat se je srečala z ministrom, da bi to rešili?

21.9.2016—     + (1)     – (1)     Oceni ogledalo sprevženosti 

Če bi bli komunisti dosledni in pošteni bi se ta objekt svetil ZE PRED OSAMOSVOJITVIJO samo trabezlajo da so bli tle zametki Slovenije, SNOS najbrž ni bil pomemben , če je pa bil je pa zelo žalostno , da se z kulturnim domom ni zgodila nič . Kulturni dom ĆRNOMELJ je ogledalo ,kako nesposobna je bila povojna oblast v ČRNOMLJU , tolikokrat slišano partizanska Bela krajina KAKO SO TE BARABE SKRBELE ZA BELO KRAJINO ŠELE EVROPA NAM JE ZGRADILA VODOVOD, sram vas bilo komunisti in njihovi podrepniki in podporniki

21.9.2016Oceni Miror 

Ogledalo sprevrženosti bi lahko nastavili tudi poosamosvojitvenim oblastem. Le kako za vraga že prva DEMOS ova vlada ni bila sposobna poštimat Bele krajine. Pa tako so obljubljali raj in nebesa na zemlji!! Vse, kar se je zgodilo, pa je bil popoln propad slovenskega, posebno pa belokranjskega gospodarstva! Sicer pa ste Belokranjci znani po tem, da vsaka občina vleče na svojo stran. Nobene povezovalnosti ali složnosti! Vsak le zase išče neke priložnosti ob tem pa ne mrdne z mezincem! Najprej je torej lahko sram prav Belokranjce!! Važno je , da je vinska vigred in pečeni oddojčki in jagneta. Za drugo pa naj poskrbijo preostali Slovenci!Se bo treba odvadit uskoških navad ;-))!

21.9.2016–1     + (0)     – (1)     Oceni črnomaljc upokojeni 

jej kaj pa ima poosamosvojitvena oblast z nesposobnimi komunistični oblastmi in današnjo ekstra birokratko in extra podzupani lopisti v svojih strankah, glavni kader občinski kadrovnik je po izobrazbi trgovec, DESUS pa vodi kulturno ministrstvo in skrbi samo za previlegirane penzije za prigarane penzije ne skrbi. DESUS v Črnomlju skrbi za kvazi propagandne kamne katerim pravi kulturna dediščina ajme, na kulturni dom pa pozablja. Najboljše , da vzamejo za lobista tistega , ki hodi ministru Počivalšku ker podzupani in županja zgleda hodijo samo po dnevnice in malco v LJ , rezultatov ni , najbrž rabimo novo oblast

21.9.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni abecedarij 

bo že boljše....uzdaj se use i u svoje kljuse...verjetno bomo morali sami več narediti...dovolj jamranja..

21.9.2016–2     + (0)     – (2)     Oceni Gruntovčani 

komunisti so vedno skrbeli samo za svoje riti , nikoli za Slovenijo, kulturni dom je pa v Semiču , važno da ima Črnomelj ćastnega občana zaslužnega za razvoj

21.9.2016Oceni Miror 

Kaj klinca vedno znova vlačite komuniste?? Kaj zadnjih 25 let Sloveniji ne vlada desnim všečni " demokratični kapitalizem" ? Še malo, pa boste kot komuniste cahnali še RKC in papeža! Glede na papeževe izjave pa se čudim, da tega še ne počnete! Kultur bundovci :-))! Abecedarija poslušte, pa bo! Konec je socializma, konec solidarnosti, konec s slovenskim in s tem belokranjskim gospodarstvom, konec s socialo, ... Danes vlada kapitalizem. Ta pa denar vlaga le v projekte, ki mu bodo nosili masten zaslužek. Človek, še pred 25. leti spoštovan, je danes le nič vreden objekt izkoriščanja. Tega se očitno nekateri še ne zavedate.Ste pač padli na osamosvojitvene obljube o tuzemeljskem raju in neki novi, slovenski Švici, doživeli pa veliko razočaranje in bedo na vsakem koraku.Za stanje pa niso krivi komunisti, pač pa vsi, ki so slovensko osamosvojitev izkoristili za polnjenje svojih osebnih malh. Pri tem pa niti " poštena" RKC ne manjka. No, če boste Belokranjci v nek velik, dobička nosen projekt prepričali kakega poosamosvojitvenega tajkuna, no ja, potem bo ta že zlobiral tretjo razvojno os. Vprašanje pa je, ali bo prispeval kak cekinček tudi za črnomaljski kulturni dom. Najbrž ne. Ne bo prinašal dobička.

21.9.2016Oceni Resnica 

Sem iz občine, ki premore nov in sodoben kulturni dom. Zgradila ga je občina ( z denarjem občanov), nekaj malega pa je prispevala država. Za gradnjo je občina najela visok kredit, ki ga bomo vsi občani odplačevali še vsaj dve desetletji, medtem pa ne bo denarja za nujno potrebne naložbe. Torej, če črnomaljci želite nov, sodoben kulturni dom, se za dvajset let zakreditirajte. Pa ga boste imeli, tako, kot ga imamo mi. Samo ne potem stokat, ko za kaj drugega, še bolj potrebnega ne bo denarja . Kot ga ni pri nas! Dober gospodar zapravlja le toliko, kot ima denarja. To pa si tudi velja zapomniti ;-))!

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava