DL: Reka Krka ponuja še pa še možnosti za turizem

19.9.2016 | 11:00

Ekipa turističnega krožka na OŠ Šentjernej, vesela uspeha v Mariboru (Foto: OŠ Šentjernej)

Ekipa turističnega krožka na OŠ Šentjernej, vesela uspeha v Mariboru (Foto: OŠ Šentjernej)

Ana Luštek (Foto: L. M.)

Ana Luštek (Foto: L. M.)

Pogosto je slišati, kako je turizem pomembna gospodarska panoga, kako je Slovenija lepa, kaj vse nudi, kako bi turizem lahko še bolje razvijali, a manjka konkretnih idej in predlogov. Mladi v šentjernejski občini jih imajo.

S turistično projektno nalogo preizkusisevnaravi.ti se je ekipa turističnega krožka na OŠ Šentjernej po izboru na področnem tekmovanju v Trebnjem uvrstila na državno tekmovanje Turizmu pomaga lastna glava in se iz Maribora vrnila s kar štirimi zlatimi priznanji: za najboljšo turistično nalogo, za najboljšo stojnico na turistični tržnici, za najboljši nastop na stojnici, učenka Ana Luštek pa je z zlatim priznanjem postala najboljša promotorka festivala.

Tega uspeha so na šoli resnično veseli, še zlasti, ker se je v Mariboru predstavilo kar 32 najboljših šol iz vse Slovenije. Tekmovanje je pripravila Turistična zveza Slovenije v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo na temo zeleni turizem.

Učenci 8. in 9. razredov, člani turističnega krožka - Nejc Hodnik, Ana Luštek, Vid Rozman, Jan Sintič, Manca Sintič, Maruša Škufca Kalin, Ana Vahčič in Davor Vovko - so se vprašali, kako lahko mladi pripomorejo k razvoju trajnostnega in ekološkega turizma v šentjernejski občini. Prepričani so, da bi turizem lahko postal pomembnejša gospodarska panoga. Videli so poslovno priložnost za lokalne obrtnike in podjetnike, kmetovalce in turistične delavce v turističnih produktih, ki promovirajo preživljanje prostega časa v neokrnjeni naravi. Da ima Dolenjska enkratne naravne danosti, je jasno, in te so predpogoj za razvoj zelenega, odgovornega turizma. Mladi krožkarji, ki so pripravili že dve zanimivi turistični nalogi s področja zelenega turizma - Jajc fest (dvodnevni dogodek v naravi z nočitvijo) in Skodelico čaja ali … (zgodbarjenje, Plečnikov čaj, Gorjanci) - so s tretjo nalogo bili najuspešnejši.

PET DNI V NARAVI

Zamislili so si 5-dnevni izziv preživetja v naravi in tokrat izbrali aktivnosti v povezavi z reko Krko, in sicer pri starem lesenem mostu v Mršeči vasi (ravno te dni so ga podrli). Dogajalo bi se ob Krki, na njej in nad njo. Rdeča nit enega dne bi bilo npr. taborništvo na travniku ob reki Krki z naslovom podšotorom.jst, drugega pod naslovom okusimkrko.jst, ko bi s plovili selili šotore na splave in se zvečer družili ob ognju na splavu, tretjega dne - bivakiram.jst - bi ob Krakovskem gozdu ob Krki izdelovali bivak, imeli pohod, ogled bobrišča, opazovanje ptic. Četrti dan z naslovom visimvzraku.jst bi se razvajali nad Krko (viseče bube na jekleni vrvi nad Krko, kokoni in hišice na drevesih, šaljiva športna tekmovanja, izdelava in spust bobrovih lučk), peti dan z naslovom odhajam.jst pa bi imeli zajtrk v postelji na lesenem mostu nad Krko, odprli bi Bobrovo razstavo, saj bi gostje vse dni dogajanje fotografirali in ga nato postavili na ogled.

Vseh pet dni so šentjernejski turistični krožkarji inovativno predstavili na stojnici - prinesli so npr. vodo iz reke Krke, tamkajšnje kamenje, listje, prst, spekli so bobrove palčke … Predvsem pa so s projektom znali navdušiti ostale, pri čemer je izstopala Ana Luštek in postala najboljša promotorka festivala. S svojim neposrednim pristopom, ko je prijazno nagovorila vsakega mimoidočega, mu predstavila projekt itd., pri čemer je izbrala celo sodnika, je menda očarala vsakogar. Naziva je devetošolka vesela. Pravi, da jo turizem zanima, čeprav še ne ve, kaj bo njena poklicna izbira. Jeseni se bo podala na novomeško splošno gimnazijo, tako da je za odločitev še čas.

Kot pravi Mojca Kodelič, ena od mentoric turističnega krožka (ta na šoli deluje tri leta), so se mladi resnično potrudili, imeli veliko idej, pri čemer ni nepomembno, da so skoraj vsi učenci tudi taborniki. Nalogo so napisali do konca januarja ter nato razmišljali o čim boljši predstavitvi. Uspelo jim je in gotovo jim idej še ni zmanjkalo.

Članek je bil objavljen v 24. številki Dolenjskega lista 16. junija 2016

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava