Katarina Avbar napoveduje drugi album

15.9.2016 | 10:40

Foto: Tone Stojko

Foto: Tone Stojko

S singlom Ne reci nič Katarina Avbar, ena najpomembnejših slovenskih kantavtoric tega desetletja, napoveduje izdajo drugega albuma Na drugi strani. Nov album bo v svet pospremil glasbeno-plesni dogodek Pa kaj je s to žensko zdaj?, ki bo 7. oktobra otvoril že peto sezono cikla SiTi za dobro musko.

Katarina si bo ta večer oder delila z nagrajenko Prešernovega sklada iz leta 2015, eno najopaznejših predstavnic slovenske sodobne plesne scene, Rosano Hribar in Petrom Deklevo, enim najinovativnejših kitaristov slovenske alternativne in popularne glasbene scene, ki je obenem tudi producent prihajajočega albuma.

"Zanimiv je bil prav vsak dan snemanja novega albuma, veliko je bilo eksperimentiranja. Čeprav sva s Petrom najprej želela ustvariti kar se tiče zvoka akustično nadaljevanje Beležnice, naju je v nekem trenutku oba začelo vleči na drugo stran, k električnim kitaram in širokemu naboru drugih glasbil, zato sem album poimenovala Na drugi strani," je o ustvarjanju novega albuma povedala Avbarjeva.

Pri novem singlu Ne reci nič sta Katarina Avbar in Peter Dekleva združila moči z Boštjanom Naratom, vodjo zasedbe Katalena, filozofom in televizijskim voditeljem, ki ima podobno kantavtorsko pot kot Katarina. Ko je Dekleva še zadnjič pred mešanjem zvoka poslušal skladbo, je v ozadju zaslišal Naratov glas, zato ga je nemudoma povabil k sodelovanju.

Skladba je čutna balada in govori o ljubezenskem odnosu med moškim in žensko, ki včasih stojita na dveh različnih bregovih, vsak na svoji strani. On v pesmi simbolizira noč, razum in individualizem, medtem ko ona predstavlja dan, čustva in idealizem. Komunikacija med njima ne poteka na verbalni, ampak na senzualni ravni. Pogled je tisti, ki govori namesto njiju, v njem se skrivajo odgovori na vsa neizgovorjena vprašanja o njuni skupni usodi.

Zanimivo pri skladbi je, da je solo računalniško obdelan Katarinin glas. Skladba Ne reci nič je v prarazličici že doživela svojo odrsko predstavitev na festivalu La vie en rose, ko jo je leta 2008 odpela Vesna Zornik.

Glasilka

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava