Znan je program celovečercev festivala Film na oko; tudi v Krškem

30.8.2016 | 08:20

Znan je program celovečercev festivala Film na oko; tudi v Krškem

Točno mesec dni nas še loči do festivala. Letošnja druga edicija Mednarodnega filmskega festivala za otroke in mlade Film na oko bo namreč svojo otvoritev doživela 30. septembra z nominirancem z Berlinala Moja Revolucija (Ramzi Ben Sliman, Francija, 2015), ki spremlja mladega fanta, razpetega med idejami revolucije in sanjavostjo najstniške ljubezni. Otvoritve se bosta udeležila tudi glavni igralec filma Samuel Vincent in igralec Nassim Haddouche. Za uverturo v večer bo poskrbel kratek film slovenske režiserke Sare Kern Srečno, Orlo (2016), ki pa se bo svetovnemu občinstvu predstavil na prihajajočem beneškem filmskem festivalu.

Program festivala bo obsegal 16 celovečernih, 4 srednjemetražnih in 24 kratkih filmov, ki se osredotočajo na tematike, kot so odraščanje, ljubezen, družina, šola, vrstniški odnosi in aktualni družbeno-politični problemi, s katerimi se soočajo otroci po vsem svetu. Program si lahko ogledate na naši spletni strani http://www.filmnaoko.si/.

Za nagrado mlade žirije, ki jo sestavlja 5 filmskih navdušencev, starih od 15 do 18 let, se bo v tekmovalnem programu potegovalo 5 filmov: zgodba odločne deklice, ki mora preživljati svojo družino, a se želi ob tem tudi izobraževati Mina (Yosef Baraki, Afganistan, Kanada, 2015), iskriv prikaz prve ljubezni in vrstniške izključenosti 14+ (Andrej Zajcev, Rusija, 2015), otožen in hkrati navdihujoč pogled na prebolevanje smrti staršev in iskanje smisla Nad oblaki (Pepe Diokno, Filipini, Francija, 2015), dokumentarec o strasteh, uspehih in padcih Baletniki (Kenneth Elvebakk, Norveška, 2014) in Moja revolucija (Benzi Ben Sliman, Francija, 2016).

Festival bo potekal od 30. septembra do 4. oktobra 2016 v 10 krajih po Sloveniji sočasno, in sicer na sledečih festivalskih lokacijah: Kino Bežigrad (Ljubljana), Kosovelov dom Sežana, Kulturni dom Nova Gorica, Filmsko gledališče Idrija, Kino Sora (Škofja Loka), Kino Slovenska Bistrica, Kulturni dom Krško, Mestni kino Ptuj, Kino Velenje, Vetrinjski dvor (Maribor).

Osrednji cilj Filma na oko je spodbujanje otroškega in mladega občinstva h kritičnemu vrednotenju avdio-vizualnih vsebin, zato bo festival spremljal tudi skrbno pripravljen vzgojno-izobraževalni program ob šolskih projekcijah, za veselo festivalsko vzdušje pa bodo poskrbeli kulturno-umetniški dogodki in druge dejavnosti.

Program kratkih filmov in spremljevalni program bosta znana kmalu.

Ekipa festivala Film na oko

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava