Tudi v Brežicah pričakujejo srebrno olimpijsko medaljo!

25.8.2016 | 13:40

Na velikem kitajskem zidu, 21. 8. 2016

Na velikem kitajskem zidu, 21. 8. 2016

Po podelitvi priznanj, 22. 8. 2016

Po podelitvi priznanj, 22. 8. 2016

Ob zaključku priprav v Brežicah, 4. 8. 2016

Ob zaključku priprav v Brežicah, 4. 8. 2016

Okoli vratu jo domov prinaša Žana Florjanič Baronik, dijakinja 2. letnika brežiške gimnazije. Osvojila jo je na 13. geografski olimpijadi (The International Geography Olypmiad – iGeo) v Pekingu, kjer je s svojimi tremi vrstniki iz gimnazij Ptuj, Ravne na Koroškem in Želimlje za Slovenijo dosegla zgodovinski uspeh.

13. geografska olimpijada je namenjena dijakom celega sveta. Je uvodni del vsakoletnega mednarodnega geografskega kongresa (International Geographical Congress), ki je letos 33. po vrsti in prav zdaj poteka v Pekingu. Letošnja geografska olimpijada je bila največja doslej, saj je na njej tekmovalo 174 dijakov iz 47 držav, sodelovalo pa je 88 mentorjev. Slovenski dijaki so na geografski olimpijadi že večkrat dosegli visoke rezultate, toda letošnja bera dveh srebrnih in dveh bronastih priznanj je, kot je zapisal vodja slovenske odprave, gospod Danijel Lilek, svetovalec za geografijo na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo, zgodovinski uspeh. K temu zelo pomembnemu dosežku pa je največ prispevala najmlajša članica ekipe, brežiška dijakinja Žana Florjanič Baronik, ki je med njimi posegla celo najvišje. Na šoli že težko čakajo njeno vrnitev v Slovenijo, da pokaže zasluženo nagrado. Del nagrade pa je bilo tudi nepozabno doživetje, kot je sprehod po Velikem kitajskem zidu in ogled mesta Peking ter seveda druženje z najboljšimi mladimi geografi vsega sveta.

Tekmovalna ekipa je bila sestavljena glede na dosežke državnega tekmovanja iz geografije, ki je letos aprila potekalo v Rogaški Slatini. Priprave na tekmovanje so nato potekale še vse poletje, nekaj na šolah, največ pa so morali dijaki seveda postoriti sami. V pripravljalnem obdobju so se tekmovalci, mentorji ter svetovalca za geografijo na ZRSŠ, Danijel Lilek in Igor Lipovšek, sestajali tudi na vsaki od omenjenih šol, kjer so opravljali skupne dele priprav.

Dijaki so morali na tekmovanju svoje znanje pokazati v multimedijskem testu, pisnem preizkusu esejskega tipa ter na terenu. Na terenu, kjer jih je močno deževje tudi dodobra premočilo, so natančno opazovali pokrajino, jo vrednotili, se v njej orientirali, na osnovi opazovanj terena pa so naslednji dan opravljali še en pisni preizkus. Vsi preizkusi so bili v angleščini, zato so morali pred tekmovanjem dodobra usvojiti geografsko terminologijo in strokovno izražanje v tujem jeziku. Tekmovanje je sicer potekalo individualno, kot skupina pa so morali s plakatom na svoj način predstaviti temo Sonaravni razvoj v mestih in izvirno prikazati izbrano kulturno-zgodovinsko posebnost dežele, iz katere prihajajo.

Naša ekipa je naredila zelen plakat v obliki zmaja, z naslovom »Ljubljana – The green dragon of sustainability«, ter predstavitev slovenske tradicije čebelarstva s poudarkom na bogastvu panjskih končnic. Za slednjo temo so se odločili ne le zato, ker so naši predniki čebelarstvo v Slovenijo prinesli že v zgodnjem srednjem veku iz zakarpatske pradomovine in ker je čebela za naš obstoj izredno pomembna, temveč tudi zato, ker je ravno iz Slovenije prišla na Združene narode pobuda, naj razglasijo mednarodni svetovni dan čebel.

Čebele so tudi simbol organiziranosti, pridnosti … To pa so vrline, brez katerih naši tekmovalci na mednarodnem tekmovanju ne bi uspeli. Šola jim iskreno čestita, še posebej Žani, in jim sporoča, da so na Gimnaziji Brežice ponosni nanje.

Gimnazija Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava