DL: Kljub zabojnikom smeti na cesti in v gozdu

24.8.2016 | 14:50

Ekološka sramota na Ljubnu (Foto: M. M.)

Ekološka sramota na Ljubnu (Foto: M. M.)

Na Drganjih selih oziroma na ekološkem otoku pred vinsko gorico Ljuben se iz tedna v teden ponuja zelo žalosten prizor, katerega bi lahko mirne duše označili za ekološko sramoto. Kljub osmim zabojnikom leži naokoli odpadkov še za dva ali celo tri, velikokrat tudi na cesti in po gozdu, kamor jih raznesejo živali.

Domačin Anton Rozman je nad stanjem ogorčen, pravi, da imajo težavo z odlaganjem na tem ekološkem otoku, ki res ne zasluži svojega imena, že nekaj let, a so ga do sredine februarja letos, ko je novomeška Komunala spremenila pogostost odvoza mešanih odpadkov iz tedenskega na štirinajst dni, uspeli nekako obdržati v mejah normale, zdaj pa je šlo čez vse meje. Tu sta postavljena dva zabojnika za mešane odpadke, štirje za embalažo ter po eden za papir in steklo, a Rozman meni, da bi jih moralo biti več za mešane in manj za ostale odpadke. »Na Ljubnu živi okoli 50 prebivalcev, okoli 150 ljudi pa se dnevno vozi k zidanicam oz. vikendom. Sicer tu odpadkov ne odlagamo le tu živeči in dnevni obiskovalci te vinske gorice, ki s seboj prinesejo le kakšno plastenko ali konzervo, predvsem je problematično, da odpadke pripeljejo od drugod, denimo iz Straže ali Novega mesta, kjer se jim jih očitno ne da ločevati,« je opozoril in dodal, da se je že večkrat obrnil na domačo občino in župana, poklical tudi vodjo medobčinskega inšpektorata in policijo, a se stvari ne premaknejo z mrtve točke. Tu predvsem pogreša večjo zavzetost in odzivnost pristojnih občinskih služb z županom na čelu.

ZOPER DVOJICO ŽE POSTOPEK

Straški župan Dušan Krštinc je pojasnil, da si je stanje na terenu ogledal in tudi sam obvestil medobčinski inšpektorat, ki je zadevo že vzel v svoje roke in bo tudi v prihodnje poostril svoj nadzor. Vodja medobčinskega inšpektorata štirih občin Marjan Menger je povedal, da je v času inšpekcijskega pregleda ugotovil, da so zabojniki namenjeni zbiranju embalaže, papirja in stekla skoraj prazni, zabojnika za mešane frakcije pa napolnjena do vrha, ob njiju oz. v okolici je bilo odpadkov vsaj še za dva ali tri, poleg zabojnikov pa tudi cel kup kosovnih odpadkov. »Pregled vsebine je pokazal, da so v vrečah frakcije, ki bi se jih moralo ločevati in odlagati v za to namenjene zabojnike, ki so zraven, a so prazni. S tem tisti, ki tako odlagajo odpadke, kršijo določila odloka, za kar je za fizične osebe predpisana globa v višini 400 evrov, za pravno osebo, samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, je predpisana globa v višini 1.400 evrov, 400 evrov globe pa je predvidenih tudi za odgovorno osebo pravne osebe,« je pojasnil in dodal, da je izredno težko odkriti povzročitelja in zoper njega uvesti postopek, razen če v odpadkih pusti sledi, na podlagi katerih je lahko sklepati, da je prav on kršil določila o ravnanju s komunalnimi odpadki. V enem od pregledov je našel sledi dveh povzročiteljev in zoper njiju tudi uvedel inšpekcijski postopek. »Najlažje bi bilo sicer ukrepati proti storilcem, če bi jih pri nezakonitem ravnanju zalotili na licu mesta, kar pa je žal malo verjetno. Ljudje v glavnem odpadke, predvsem na območjih, kot je ta, odlagajo v večernih urah ali ob vikendih, ko naša služba ne dela,« je še dejal.

Simon Štukelj, vodja sektorja splošna komunala na novomeški Komunali, je glede spremembe pogostosti odvoza odpadkov pojasnil, da so jo uvedli praktično na območju vseh osmih občin, sprva v bolj ruralnih okoljih, kjer je gostota poseljenosti nižja kot v strnjenih urbanih okoljih. »Ti ukrepi so bili že davno načrtovani, zapisali smo jih tudi v strategiji zbiranja komunalnih odpadkov za obdobje od leta 2012-2020, ki so jo obravnavali in potrdili prav vsi organi. Smo še ena redkih komunal v Sloveniji, kjer še kar prevladuje tedenski odvoz mešanih komunalnih odpadkov. Večina jih je na dvotedenskem odvozu, ne prav redki celo na tri tedne. To je povsem logičen ukrep ob upoštevanju, da se že skoraj polovica odpadkov zbere ločeno. To pa pomeni, da se danes iz vseh naselij opravi bistveno več voženj, kot pa recimo še pred nekaj leti, ko še ni bilo posod za ločene odpadke,« je izpostavil in dodal, da niti ni tako zelo veliko pritožb zaradi tega spremenjenega režima. »Problem pa je ravno v tem, na kar smo tudi opozarjali. Težave imajo in jih bodo imeli predvsem tisti, ki še niso sprejeli obveznosti ločenega zbiranja odpadkov,« je še poudaril Štukelj.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 19. maja 2016

M. Žnidaršič

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (6)

24.8.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni Joze 

Žalostnega prizora ne bo,če bo Komunala tako redno kot zaračunava tudi odvažala odpadke. To je zelo majhen strošek za pobrano plačilo.

24.8.2016—     + (1)     – (1)     Oceni Joža 

Potem pa vikendaši kričijo, da oni nimajo nobenih smeti. Pa kaj še.

24.8.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni damjans 

Jaz kot vikendaš oz. imam zidančko plačujem odvoz smeti v Ljubnu in doma,čeprav je fizično nemogoče da bi smetil na dveh koncih hkrati!!!

25.8.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni kar eden 

Kaj pa če bi enkrat uslužbenec-oziroma inšpektor kontroliral tudi popoldne in čez noč? Je to nemogoče?Ali postavili kamere? Če je volja, se tudi prekrškarje najde.Saj zato pa imamo medobčinski inšpektorat.

25.8.2016+1     + (2)     – (1)     Oceni Borut 

Verjetno se gre za isti problem kot drugje v občini Novo mesto. Komunala zaračunava odvoz smeti tega pa ne izvaja. Iz slike je lepo videti da so kontejnerji polni. Klemenčič se slika vse povsod pa bi se lahko slikal tudi poleg "sranja" za katerega je odgovoren.

26.8.2016Oceni zidančan 

Pri nas se smetarji vozijo mimo, pogledajo v smetnjake in odpeljejo naprej, če ni ta, ki ga ta čas odvažajo, poln. Razumi kdo more...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava