Jaka Špoljar sedmi v Berlinu

24.8.2016 | 09:05

Jaka Špoljar sedmi v Berlinu

Minuli vikend je v Berlinu in okolici potekala ena največjih etapnih dirk v Evropi za kolesarje do 13 in do 15 let, imenovana Kids – Tour. Slovenijo so zastopali kolesarji Adrie Mobil ter Idrijčan Jan Kenda. Na tridnevni dirki je bil najboljši med U15 Nizozemec Joris Buters in Latvijec Toms Ustups med U13. Najboljši Slovenec je bil Jaka Špoljar na sedmem mestu.

Na dirki je nastopilo okoli 230 kolesarjev. Od Novomeščanov je bil najboljši Jaka Špoljar. Že po prvi etapi na kronometer je nakazal, da se bo boril za visoka mesta saj je bil šesti. Med deseterico se je uvrstil Aljaž Colnar, ki je bil osmi. V drugi etapi, ki se je vozila na ekipni kronometer je starejša ekipa zasedla peto mesto 18 sek. za zmagovalci iz Nizozemske, mlajši dečki so bili deseti. Rezultat dirke je uspel Jaki Špoljarju v tretji etapi ko je bil drugi. Anže Ravbar je zaključil dirko z četrtim mestom v zadnji etapi. Skupni zmagovalec dirke je postal Nizozemec JorisButers. Jaka Špoljar je zasedel sedmo in Aljaž Colnar deveto mesto. Med mlajšimi dečki je bil najboljši Anže Ravbar na 24. mestu. Jaka Špoljar (letnik 2003) je dosegel imeniten rezultat predvsem zato, ker je leto dni mlajši od glavne konkurence. Na dirki v kategoriji U15 nastopajo kolesarji letniki 2002 in 2003. Bil je prepričljivo najboljši med letniki 2003. Naslednjega vrstnika najdemo šele na 28.mestu.

Jaka Špoljar: »Na dirko Kidstour Berlin sem se odpravil v dobri formi. Prvi dan na kronometru nisem imel posebnih ciljev. Vedel sem, da lahko odpeljem zelo dobro a nisem pričakoval, da bom tako dobro odpeljal. Naslednji dan nas je čakal ekipni kronometer na katerem smo do zadnjih 1.5km dobro sodelovali. Potem pa je prišel črn trenutek in vsi trije smo se čisto ustavili in izgubili kakšnih 5sek. Dosegli smo 5 mesto, a če se nebi zgodil tisti črn trenutek bi bile dosegljive stopničke. Potem je sledila etapa na kateri smo se osredotočili predvsem na končni cilj. Od začetka dirke je Gal Glivar opravil veliko delo s tem, ko je pokrival skokov. Po polovici dirke pa sem naprej prišel še jaz in pomagal ekipi. Zadnje dva km sem bil zaprt, nato pa je 800m do cilja prišlo do padca in dobil sem prostor za sprint. Hitrost je bila visoka in do izraza so prišli kolesarji, ki lahko dosežejo veliko število obratov. Dosegel sem drugo mesto in sem bil zelo vesel. Na zadnji etapi smo spet ciljali na končni cilj, a je 1.5km do cilja prišlo do padca v katerega sem bil nažalost udeležen tudi jaz. Ko sem se pobral mi je že klubski kolega Adam Jordan ponudil svoj kolo, da sem lahko hitro nadaljeval. Na mojo srečo smo udeleženci padca dobili čas glavnine zaradi pravila treh kilometrov. Kljub padcu pa sem zadovoljen z etapo in končno uvrstitvijo in novimi izkušnjami. Na koncu sem zasedel odlično 7. mesto v skupnem seštevku. Moj rezultat je dopolnil Aljaž Colnar z 9 .mestom«.

EKIPA U 15: Jaka Špoljar, Aljaž Colnar, Gal Glivar, Adam Jordan

EKIPA U 13: Anže Ravbar, Jošt Badovinac, Aljaž Turk, Jan Kenda

Srečko Glivar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava