DL: Čas piknikov - Od ognja do hrane je luštna pot

20.8.2016 | 09:55

Peka mesa na žaru je vecinoma moško opravilo, a se ga vse bolj z veseljem loteva tudi nežnejši spol. (Foto: Profimedia)

Peka mesa na žaru je vecinoma moško opravilo, a se ga vse bolj z veseljem loteva tudi nežnejši spol. (Foto: Profimedia)

Piknik v naravi je tudi priložnost za druženje z družino in prijatelji. (Foto: Dreamstime)

Piknik v naravi je tudi priložnost za druženje z družino in prijatelji. (Foto: Dreamstime)

Moški so pravi mojstri v pripravi hrane na žaru, vse bolj pa peka na odprtem ognju mami tudi ženske. A četudi pohvale zanje dežujejo, nekaj dodatnih nasvetov za uspešen piknik ne bo odveč.

Vse se seveda začne pri izvoru energije. Ogenj za žar pripravite vsaj 30 minut pred peko, da bo žerjavica ustrezne temperature. Drva naj bodo čim tanjša in suha, da bodo dobro gorela. Potrebovali boste tudi oglje, ki ga dobite v vsaki trgovini in na bencinskih servisih. Žar je za peko pripravljen, ko opravi naslednji test: približno 10 cm nad ognjem pridržite roko in počasi štejte do tri. Če je temperatura tako visoka, da morate roko umakniti, je čas za akcijo. Na žar postavite mrežo, jo premažete s koščkom slanine ali malo olja ter obložite z mesom in zelenjavo.

Priprava mesa in zelenjave

Govedina

Pravi izbor mesa: Visoka temperatura in dim izvabita iz govedine najboljše okuse, zato je ta vrsta mesa idealna za piknike. Bočnik, stegno ali ledveni del živali so najprimernejši.

Pred peko: Pusto meso lahko postane trdo, če ga ne pripravite pravilno. Zato ga približno 12 ur pred peko marinirajte v mešanici limoninega soka ter sojine omake, gorčice in začimb. Razmerje med kislim in ostalim delom marinade naj bo 1 : 2.

Med peko: Goveji zrezek popečemo na visoki temperaturi – od 4 do 6 minut na vsaki strani. Nato počakamo nekaj trenutkov, preden ga razrežemo, da se izločeni sokovi vrnejo v meso in ga dobro prepojijo.

Perutnina

Pravi izbor mesa: Za zdravje je najboljše pusto perutninsko meso brez kože. A na žaru se veliko bolje obnesejo perutničke in bedra s kožo, malo manj pa prsi, saj so preveč suhe.

Pred peko: Če ste izbrali piščančje prsi, jih marinirajte v mešanici iz 1 žlice soli, 1 žlice sladkorja in 1 skodelice vode, ki navlaži tkivo. Dovolj jih je namakati dve uri, medtem ko puranovo meso zaradi debelejših kosov in trše kože potrebuje marinado čez noč.

Med peko: Manjši kosi mesa brez kosti bodo pečeni po šestih minutah na vsaki strani, medtem je za večje potreben daljši čas peke – do 15 minut na vsaki strani. Za boljši okus meso med peko potresite z rožmarinom.

Ribe

Pravi izbor mesa: Lososa, tuno in mečarico bo najlažje pripraviti, kajti njihovo meso je kompaktno, ne razpada. Poleg tega imajo naštete vrste rib tudi največ maščob, kar je dobro za žar, saj maščoba preprečuje, da bi se meso preveč izsušilo.

Pred peko: Kadar govorimo o ribah, velja, da je manj več. Ne pretiravajte z močnimi marinadami, malo soli, popra in limoninega soka povsem zadostuje.

Med peko: Kako boste vedeli, kdaj je riba pečena? Meso mora postati neprozorne barve. Z nožem prerežite najdebelejši del ribe. Če je meso napol prozorno, ga pecite še minuto ali dve.

Zelenjava

Pravi izbor: Zelenjava z veliko vsebnosti vode je prava izbira. S čebulo, bučko, jajčevcem, koruzo in mesnato papriko ne boste zgrešili. Voda prepreči, da se zelenjava zažge, hkrati pa pospeši proces kuhanja in ohranja okus.

Pred peko: Svojo najljubša marinado za perutninsko ali goveje meso lahko brez skrbi uporabite tudi za zelenjavo. Delikatna zelenjava, kot so gobe, čebula in bučke, potrebuje samo od 30 do 40 minut mariniranja. Korenje ali krompir pa marinirajte eno ali dve uri.

Med peko: Zelenjavo je najbolje narezati na kolobarje in majhne kose ter jih peči na manjši temperaturi, ne preblizu ognja, da se ne zažgejo. Čvrsta struktura in zlato rjava barva sta znak, da je jed gotova.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 19. maja 2016

Sonči Nered Čebašek

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava