DL: Lepo ali grdo? Modra barva bode v oči, a to je tudi namen

18.8.2016 | 14:10

DL: Lepo ali grdo? Modra barva bode v oči, a to je tudi namen

Našega bralca Jožeta iz Novega mesta je zmotila nova, modra barva talnih oznak pasov za pešce v starem središču mesta, konkretno na Prešernovem trgu in v Sokolski ulici. »Priznam, da so novi pasovi bolj vidni in sem kot voznik na njih bolj pozoren, a vseeno se mi zdi, da so preveč izpostavljeni. Je to v skladu z opevanim konservatorskim načrtom ali novo podobo trga? Dvomim, saj se je tam veliko govorilo o ohranjanju kulturne dediščine, ki jo je sedaj nekdo prav grdo popackal. Zanima me, ali ni bilo druge rešitve oz. zakaj sploh ta sprememba, saj so bili prehodi in pasovi za pešce že prej čisto dobro označeni.«

Iz kabineta župana na mestni občini Novo mesto so nam odgovorili, da so modro označene steze za pešce usklajene z državnim pravilnikom o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah. »Modra barva ni obvezna, je pa priporočljiva, saj so vozniki tako na pešce bolj pozorni. Na stezah v mestnem jedru, kjer je bila uporabljena modra barva, gre po naših ocenah za manj pregledna območja, zato voznike z uporabo modre barve še dodatno opozarjamo na pešce,« pravijo na občini.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 19. maja 2016 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

18.8.2016Oceni Zanimivo 

In kaj se zgodi, ko gre po tej črti peška oblečena v turkizne barve? Kje smo še mi od zdrave pameti in estetike! V Nemčiji in prvi Švici bi za tako odločitev marsikdo bil ob službo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava