DL: Na Dvoru po novem pogodbena pošta

8.8.2016 | 10:25

Jeseni pošte na Dvoru na trenutni lokaciji ne bo več. Mnogi se sprašujejo, kdo bo kupil ali vzel v najem izpraznjene prostore. (Foto: R. Nose)

Jeseni pošte na Dvoru na trenutni lokaciji ne bo več. Mnogi se sprašujejo, kdo bo kupil ali vzel v najem izpraznjene prostore. (Foto: R. Nose)

Med krajani Dvora so se v zadnjem času razširile govorice, da zapirajo tamkajšnjo pošto. Ali to res drži, smo preverili pri Pošti Slovenije, kjer so nam pojasnili, da dvorske pošte ne zapirajo, temveč jo bodo preoblikovali v drugo organizacijsko obliko, in sicer v pogodbeno pošto.

Kot je v pogovoru za Dolenjski list povedal direktor celjske poslovne enote Pošte Slovenije Cvetko Sršen, pošta na Dvoru ni rentabilna. Po njegovih besedah število opravljenih storitev na pošti, obisk strank ter poslovni izid ni takšen, kot ga pričakujejo. »Pošta Slovenije je gospodarska družba, ki svoje prihodke ustvarja na trgu, zato se je na spremenjene gospodarske in tržne razmere z reorganizacijo in optimizacijo mreže poštnih enot začela odzivati že leta 2009. Izvedle so se optimizacije delovnih časov pošt, leta 2012 pa smo odprli prvo pogodbeno pošto v Sloveniji, kar je predstavljalo nov korak k učinkovitejšemu, predvsem pa konkurenčnejšemu poslovanju Pošte Slovenije,« pravi Sršen in dodaja, da bodo tudi v prihodnje prilagajali poštno mrežo trendom in zahtevam trga. Njihov cilj je, da do leta 2017 v pogodbene preoblikujejo okoli 180 pošt po Sloveniji.

Nad njihovo odločitvijo je tako kot številni občani presenečen tudi žužemberški župan Franc Škufca, ki pravi, da bodo skušali storiti vse, da bi se pošta obdržala na obstoječi lokaciji. A po vsej verjetnosti bodo vsi pogovori zaman, saj je Pošta Slovenije že izvedla javni razpis, prek katerega je med štirimi prispelimi ponudbami že izbrala novega pogodbenega izvajalca poštnih storitev. Kot je potrdil Sršen, bodo občani po novem poštne storitve opravljali na bližnjem bencinskem servisu Petrol. »To se bo zgodilo predvidoma jeseni, ko bodo izpolnjeni vsi pogoji, predvsem pa morajo zaposleni opraviti strokovni izpit,« še dodaja Sršen.

Na vprašanje, kakšne novosti sprememba prinaša za občane, na Pošti Slovenije odgovarjajo, da na pogodbenih poštah stranke lahko opravljajo večino najpogostejših storitev, ki se opravljajo na drugih poštah. Tako lahko med drugim pošiljajo pisemske in paketne pošiljke, prevzemajo pošiljke, za katere jim je pismonoša pustil obvestilo, plačujejo položnice, kupujejo znamke, pisma, dopisnice, dvigujejo gotovino prek POS-terminala, opravljajo pologe in dvige na računih pri Poštni banki Slovenije.

To bo že druga pogodbena pošta v občini. Prvo so leta 2013 dobili v Hinjah, kjer so po besedah Sršena tako oni kot uporabniki njihove enote zadovoljni s takšnim načinom delovanja. »Da pogodbene pošte predstavljajo dobro rešitev za uporabnike poštnih storitev, je ponovno potrdila raziskava Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (AKOS) o zadovoljstvu uporabnikov s pogodbenimi poštami. Rezultati raziskave so pokazali izredno visoko stopnjo zadovoljstva uporabnikov. Delež uporabnikov, ki so zadovoljni z izvajalcem storitev pogodbene pošte, presega 90 odstotkov, povprečni indeks zadovoljstva s pogodbenimi poštami znaša 85,6. Tudi v Hinjah ni nič drugače,« pravi.

Mnogi se sprašujejo tudi, kaj se bo zgodilo s prostori dvorske pošte, ki so v lasti Pošte Slovenije. »V vseh primerih, ko zaradi različnih vzrokov poslovni prostori ostanejo prazni, jih ponudimo trgu v najem ali prodajo. Za dvorske prostore že imamo nekaj interesentov, z enim smo se tudi že konkretneje pogovarjali,« odgovarja Sršen.

Poleg pošte na Dvoru so v načrtu preoblikovanj na Dolenjskem tudi pošte Uršna sela, Suhor in Brusnice. Konec maja bo v Sloveniji tako že 121 pogodbenih pošt.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 5. maja 2016

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava