Prvi Anin glasbeni večer s Tomom Kobetom in Marto Lipoglavšek

28.7.2016 | 10:00

Prvi Anin glasbeni večer s Tomom Kobetom in Marto Lipoglavšek

Kulturno društvo Leskovec pri Krškem in Župnija Leskovec pri Krškem sta v cerkvi sv. Ane letos že štirinajstič zapored začela z izvajanjem ''Aninih glasbenih večerov''. Na prvem Aninem glasbenem večeru, ki je bil v torek, 26. 7., je nastopil Tom Kobe kot operni pevec in Marta Lipoglavšek kot glasbenica na orglah in klavirju.

Tom Kobe je obiskoval Osnovno šolo v Stopičah in nadaljeval na Šolskem centru Novo mesto - na tehniški gimnaziji. Univerzitetno izobrazbo si je pridobil na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer je diplomiral iz programa dentalna medicina. Prav tako pa se isto časno šolal na Konservatoriju za glasbo Jurij Slatkonja, kjer je končal višjo stopnjo programa solo petje in srednješolsko stopnjo programa glasbeni stavek, iz katerega je maturiral leta 2012. Velikega mojstra opernega petja Toma Kobeta poznajo tudi kot veličastnega opernega skladatelja, kateri je uglasbil Prešernovo epsko pesnitev Krst pri Savici, ki je svojo krstno izvedbo doživela novembra 2015 v Novem mestu. Opera, v kateri je nastopil v vlogi Valjhuna, je bila zelo dobro sprejeta, saj je bilo izvedeno kar sedem ponovitev in to je bilo tudi njegovo diplomsko delo. O Tomu Kobetu se bo še veliko slišalo, saj pod njegovim budnim očesom in velikim strastnim skladateljskim peresom nastaja že nova opera ''Pod svobodnim soncem'', ki bo premierno uprizorjena novembra letos.

Marta Lipoglavšek prihaja iz Kostanjevice na Krki in je letos je zaključila srednjo šolo na Šolskem centru Novo mesto, program tehniška gimnazija. Z desetimi leti se je kot majhna in nadarjena glasbenica vpisala v Glasbeno šolo Krško na pouk iz učenja flavte. Dve leti kasneje je začela z igranjem klavirja, nato pa je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo Jurij Slatkonja, kjer je končala nauk o glasbi in se vpisala na orgle, obenem pa je tudi dve leti hodila na solo petje. Leta 2011 se je vzporedno vpisala na program glasbeni stavek, ki ga je letos uspešno zaključila, sedaj pa se pripravlja na diplomo iz orgel.

Anin večer, katerega je povezovala Mirjana Marinčič, se je končal z dodatkom nastopa, z ljudsko ''Ko so fantje proti vasi šli''.

Viktorija Hruševar

Galerija

_v (1)
_v (2)
_v (3)
_v (4)
_v (5)
_v (6)
_v

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

30.7.2016+1     + (1)     – (0)     Oceni Franc 

Bravo Ana! Bravo Tom! Bravo Jurij Slatkonja!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava